Global News

Associated Press: Η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Associated Press: Η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: economico.gr

Ηγέτες από όλη την Γηραιά Ήπειρο κατευθύνονται προς την Ισλανδία νωρίς την Τρίτη για μια σπάνια σύνοδο κορυφής του 46μελούς Συμβουλίου της Ευρώπης που θα εντείνει για άλλη μια φορά την υποστήριξη προς την Ουκρανία και θα καταδικάσει την Ρωσία επειδή προκάλεσε πόλεμο στη γείτονά της.

Και αφού ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι έλαβε υποσχέσεις για στρατιωτικό υλικό κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου διπλωματικών επαφών με τους σημαντικότερους ηγέτες της ηπείρου, η διήμερη σύνοδος κορυφής του κύριου οργάνου για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Ευρώπης θα επικεντρωθεί στην παροχή νομικών και δικαστικών μέσων. Μέχρι το συμπέρασμα της Τετάρτης, οι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής θέλουν να έχουν τα περιγράμματα ενός συστήματος που θα δημιουργήσει ένα μητρώο όλων των ζημιών που έχουν ήδη προκληθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, έτσι ώστε η Μόσχα να θεωρηθεί υπεύθυνη για αποζημίωση στα θύματα αργότερα. Ελπίζουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν καθεστώς παρατηρητή στη σύνοδο κορυφής, θα στηρίξουν επίσης αυτήν την πρωτοβουλία.

«Το μητρώο είναι μόνο μία από τις διεθνείς πρωτοβουλίες που έχουν δημιουργηθεί για να διασφαλιστεί η λογοδοσία για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ. Το Συμβούλιο θέλει επίσης να διασφαλίσει ότι η Ρωσία μπορεί να λογοδοτήσει για όσα θεωρεί ως πληθώρα εγκλημάτων που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της εισβολής. «Θα υποστηρίξω πολύ σθεναρά τη δημιουργία ενός ειδικού δικαστηρίου για να δικαστεί το έγκλημα της επίθεσης εκ μέρους της Ρωσίας», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Τα σχέδια για ένα τέτοιο δικαστήριο στη Χάγη δεν έχουν ακόμη καρποφορήσει. Στο Κίεβο, τα λόγια υποστήριξης δεν ταιριάζουν με τη στρατιωτική ισχύ της Μόσχας, καθώς η Ρωσία εξαπέλυσε μια έντονη αεροπορική επίθεση στην πρωτεύουσα χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό drones, πυραύλων κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων.

Στην ισλανδική πρωτεύουσα, Ρέικιαβικ, η διπλωματία αναζητούσε ένα αντίβαρο, με βασικές ομιλίες από τον Σουνάκ, τη φον ντερ Λάιεν, τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Δεν ήταν ακόμη σαφές εάν ο Ζελένσκι, ο οποίος βρισκόταν στη Βρετανία τη Δευτέρα, κατευθυνόταν τώρα στο σπίτι ή συνέχιζε για την Ισλανδία. Κατά τη διάρκεια μιας γόνιμης τριήμερης περιοδείας στην Ευρώπη, οι Ευρωπαίοι ηγέτες του υποσχέθηκαν ένα οπλοστάσιο πυραύλων, τανκς και μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την αναπλήρωση των προμηθειών όπλων της Ουκρανίας ενόψει μιας πολυαναμενόμενης εαρινής επίθεσης. Δεν θα ξεφύγουμε από τα δεινά της Ουκρανίας κατά τη διήμερη σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης που εδρεύει στο Στρασβούργο. Από την ίδρυσή του το 1949 υπήρξε θεματοφύλακας, με κυμαινόμενη επιτυχία, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην ήπειρο. Σπάνια η ανάγκη ήταν μεγαλύτερη από ό,τι στον σημερινό κόσμο.

Η σύνοδος κορυφής θα θέλει επίσης να επικεντρωθεί στα δεινά των παιδιών που έχουν μεταφερθεί από την Ουκρανία στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της εισβολής. Τον Μάρτιο, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για εγκλήματα πολέμου, κατηγορώντας τον για προσωπική ευθύνη για τις απαγωγές παιδιών από την Ουκρανία. Ένας άλλος αξιωματούχος έχει επίσης κατηγορηθεί. Από την έναρξη του πολέμου, οι Ρώσοι κατηγορήθηκαν ότι απέλασαν παιδιά από την Ουκρανία στη Ρωσία ή σε εδάφη που κατείχαν οι Ρώσοι για να τα μεγαλώσουν ως δικά τους. Χιλιάδες παιδιά έχουν αρπαχθεί από σχολεία και ορφανοτροφεία κατά τη διάρκεια της ρωσικής κατοχής της ανατολικής Ουκρανίας και δεν είναι γνωστό πού βρίσκονται τώρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments