Global News

Bloomberg: H G7 απέναντι σε Ρωσία και Κίνα

Bloomberg: H G7 απέναντι σε Ρωσία και Κίνα
Η διαμάχη για την παγκόσμια επιρροή πρόκειται να ενταθεί, καθώς η Κίνα, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εντείνουν τις προσπάθειες για να κερδίσουν τις κυβερνήσεις σε έναν βαθύτερο ανταγωνισμό με τρίτες χώρες.

Η έλευση ενός πολυπολικού κόσμου που θα αποτελείται από αντίπαλες φατρίες, η οποία φαίνεται πιο ξεκάθαρα στη στάση απέναντι στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, θα παρουσιαστεί σε μια σειρά από διασκέψεις κορυφής υψηλού προφίλ τους επόμενους μήνες, ξεκινώντας από την ετήσια συνάντηση της G7 στις 19 Μαΐου Ιαπωνία. Εκεί, οι ηγέτες της G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ετοιμάζονται να αναπτύξουν σχέδια για να προσεγγίσουν μια επιλεγμένη ομάδα κρατών σε αυτό που αποκαλείται παγκόσμια «μάχη προσφοράς» με το Πεκίνο και τη Μόσχα. Η στρατηγική περιλαμβάνει ενισχυμένη εργασία με τις λεγόμενες μεσαίες χώρες ή χώρες της μέσης στάθμης, όπως είναι η Βραζιλία, το Βιετνάμ, η Νότια Αφρική και το Καζακστάν. Οι δεσμεύσεις υψηλού επιπέδου, ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ των υφιστάμενων έργων υποδομής και τα ειδικά σχέδια δράσης για κάθε κράτος που προσδιορίζεται ως βασικός εταίρος είναι μεταξύ των στόχων του προγράμματος.

Η κίνηση ισοδυναμεί με την αναγνώριση ότι η διευρυμένη διπλωματία της Κίνας και η παροχή επενδύσεων σε υποδομές, μαζί με την προμήθεια όπλων, τεχνολογίας πυρηνικής ενέργειας και λιπασμάτων από τη Ρωσία, κερδίζουν τις δυτικές εκκλήσεις. Ο πυρήνας της αναζωογονημένης προσπάθειας του G-7 είναι κάπως μια κλίση από μια προσέγγιση που βασίζεται κυρίως στις αξίες σε μια προσέγγιση που βασίζεται σε πιο απτές προσφορές σε τομείς όπως είναι το εμπόριο και η ασφάλεια. «Είναι σημαντικό να δώσουμε επιλογές στις χώρες του ημισφαιρίου μας και σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Μπράιαν Νίκολς, βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για υποθέσεις Δυτικού Ημισφαιρίου. Η Ουάσιγκτον πρέπει να προσφέρει στις χώρες «μια ξεκάθαρη προοπτική και όραμα για το τι μπορούν να κάνουν για να έχουν επιτυχημένες οικονομίες», ενώ καθιστά σαφές «ότι ορισμένες από τις υποσχέσεις που δίνουν χώρες όπως η Κίνα, δεν εκπληρώνονται», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας τον ανταγωνισμό που διεξάγεται από την G7 έναντι της Κίνας και της Ρωσίας στον αγώνα για πλανητική επικράτηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments