Διεθνή

Η Κομισιόν απειλεί την Αυστρία με το μαστίγιο λόγω Σένγκεν

Η Κομισιόν απειλεί την Αυστρία με το μαστίγιο λόγω Σένγκεν

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απείλησε την Αυστρία με νομικές ενέργειες για τους εκτεταμένους συνοριακούς ελέγχους Σένγκεν και κίνησε επίσημη διαδικασία διαβούλευσης με όλα τα εμπλεκόμενα κράτη της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απείλησε την Αυστρία με νομικές ενέργειες για τους εκτεταμένους συνοριακούς ελέγχους Σένγκεν και κίνησε επίσημη διαδικασία διαβούλευσης με όλα τα εμπλεκόμενα κράτη της ΕΕ.

Η διαμάχη σχετικά με τους προσωρινούς συνοριακούς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα πρόκειται να κλιμακωθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινεί «επίσημη διαδικασία διαβούλευσης» με όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη για τον χώρο Σένγκεν.

Σε περίπτωση που αυτό «δεν οδηγήσει σε μια σαφή δέσμευση για αλλαγή», δήλωσε ότι είναι έτοιμη να αναλάβει νομική δράση, όπως αναφέρει το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στον χώρο Σένγκεν, στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν σταθεροί έλεγχοι προσώπων στα σύνορα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης το 2015, αρκετές χώρες -μεταξύ των οποίων και η Αυστρία- εισήγαγαν προσωρινούς ελέγχους που πρέπει να παρατείνονται κάθε έξι μήνες.

Η Αυστρία επιμένει στη διατήρηση των ελέγχων στα σλοβενικά σύνορα λόγω της συνεχιζόμενης «μεταναστευτικής πίεσης», ανακοινώνοντας τον Απρίλιο ότι θα υποβάλει αίτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παράταση των συνοριακών ελέγχων για άλλους έξι μήνες, προκειμένου «να μπει φρένο στο θέμα του ασύλου και να αποτραπεί η κατάχρηση ασύλου».

Η Σλοβενία έχει ήδη απειλήσει τη χώρα με αντίποινα και με την καθιέρωση επίσης συνοριακών ελέγχων. Ο πρέσβης Aleksander Geržina κατήγγειλε ότι οι αυστριακοί συνοριακοί έλεγχοι παρατάθηκαν τώρα «για 17η φορά». «Η Σλοβενία δεν μπορεί να το δεχτεί αυτό άλλο», δήλωσε στην Tiroler Tageszeitung.

Η Επιτροπή και το Δικαστήριο καταγγέλλουν τους συνοριακούς ελέγχους της Αυστρίας 

«Η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων πρέπει να παραμείνει εξαίρεση, αυστηρά περιορισμένη χρονικά και έσχατη λύση», ανέφερε η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της, όπως αναφέρει το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων . Ζητείται η «σταδιακή κατάργηση» των ελέγχων και η «αντικατάστασή τους από εναλλακτικά μέτρα αστυνομικής συνεργασίας».

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε επίσης αποκαλέσει τέτοιου είδους αιτήματα για τα σύνορα στα τέλη Απριλίου, προσθέτοντας ότι τα στατιστικά στοιχεία της αυστριακής κυβέρνησης για τη μετανάστευση δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.

Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει ήδη αποφανθεί σχετικά με τους συνοριακούς ελέγχους. Τον Απρίλιο του 2022, το Δικαστήριο έκρινε ότι μια χώρα της ΕΕ μπορεί να εισαγάγει συνοριακούς ελέγχους στον χώρο Σένγκεν για έξι μήνες το πολύ σε περίπτωση σοβαρής απειλής για τη δημόσια τάξη ή την εσωτερική της ασφάλεια. Μετά από αυτό, θα πρέπει να υπάρχουν αποδείξεις για νέα σοβαρή απειλή. Η Αυστρία δεν φαίνεται να το έχει αποδείξει αυτό από το 2017, αναφέρει η απόφαση.

Παράλληλα, η Επιτροπή κάλεσε τα κράτη της ΕΕ να επεκτείνουν τον χώρο Σένγκεν ώστε να συμπεριλάβει τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Ωστόσο, η Αυστρία και η Ολλανδία εμπόδισαν πέρυσι την εισδοχή των δύο αυτών χωρών. Επιπλέον, ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Gerhard Karner απέρριψε τον Απρίλιο το αίτημα της Ρουμανίας για ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε η χώρα θα άρει το βέτο της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments