Διεθνή

ΠΟΥ: Ενα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε 43 χώρες είναι εκτεθειμένοι στη χολέρα

ΠΟΥ: Ενα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε 43 χώρες είναι εκτεθειμένοι στη χολέρα

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo/Anja Niedringhaus, File

Ενα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε 43 χώρες είναι εκτεθειμένοι στη χολέρα, προειδοποιεί ο ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι, αν και τα μέσα για την ανάσχεση «αυτής της πανδημίας των φτωχών» είναι γνωστά, λείπουν οι πόροι για να τεθούν σε εφαρμογή.

Ενα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε 43 χώρες είναι εκτεθειμένοι στη χολέρα, προειδοποιεί ο ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι, αν και τα μέσα για την ανάσχεση «αυτής της πανδημίας των φτωχών» είναι γνωστά, λείπουν οι πόροι για να τεθούν σε εφαρμογή.

«Υπάρχει μια πανδημία που σκοτώνει τους φτωχούς μπροστά στα μάτια μας και γνωρίζουμε ακριβώς πώς να τη σταματήσουμε, αλλά έχουμε ανάγκη από περισσότερη υποστήριξη και λιγότερη αδράνεια εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας, διότι, αν δεν ενεργήσουμε τώρα, η κατάσταση θα επιδεινωθεί», προειδοποίησε ο Ζερόμ Πφάφμαν Ζαμπρούνι, επικεφαλής της υπηρεσίας έκτακτων καταστάσεων της δημόσιας υγείας της UNICEF, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε 43 χώρες είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο της χολέρας», δήλωσε ο συνάδελφός του, Χένρι Γκρέι, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υπεύθυνος για την καταπολέμηση της νόσου, η οποία εξαπλώνεται όταν απουσιάζουν οι συνθήκες υγιεινής και το πόσιμο νερό.

Η χολέρα προκαλεί διάρροια και εμετούς και μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τα μικρά παιδιά.

Ο ΟΗΕ χρειάζεται 640 εκατομμύρια δολάρια για να αντιμετωπίσει αυτή τη λοιμώδη νόσο και έχει δηλώσει ότι όσο περιμένουμε για την αύξηση των μέσων αντιμετώπισης τόσο επιδεινώνεται η κατάσταση.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι εκστρατείες εμβολιασμού συναντούν σοβαρά εμπόδια.

Μέχρι σήμερα, φέτος, 24 χώρες έχουν αναφέρει επιδημίες χολέρας, έναντι 15 στα μέσα του Μαΐου το 2022.

Χώρες οι οποίες συνήθως δεν πλήττονται από χολέρα είναι πλέον θύματα και το ποσοστό της θνητότητας ξεπερνά κατά πολύ το 1% που παρατηρείται συνήθως.

Ο Χένρι Γκρέι αποδίδει την αύξηση των κρουσμάτων στη φτώχεια, στην κλιματική αλλαγή και στις μετακινήσεις πληθυσμών που αυτές προκαλούν.

«Με την αύξηση του αριθμού των χωρών που πλήττονται από τη χολέρα, οι διαθέσιμοι πόροι για την πρόληψη και τη φροντίδα διασκορπίζονται», λέει.

Το εμβόλιο αποτελεί ένα παράδειγμα: περισσότερες από 18 εκατομμύρια δόσεις ζητήθηκαν φέτος, αλλά μόνο 8 εκατομμύρια ήταν διαθέσιμες, αναγκάζοντας σε διακοπή τις εμβολιαστικές εκστρατείες.

Ο ΠΟΥ αναγκάστηκε να συστήσει τη χορήγηση μίας μόνο δόσης του εμβολίου, αντί των δύο απαιτούμενων, με αποτέλεσμα η προστασία να είναι λιγότερο μακροχρόνια.

«Το μέλλον είναι σκοτεινό», προειδοποιεί ο Χένρι Γκρέι.

Συνολικά, ο ΠΟΥ και η UNICEF, που έχουν στενή συνεργασία για την καταπολέμηση της χολέρας, έχουν ανάγκη από 160 και 480 εκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα, για τους 12 προσεχείς μήνες για να δραστηριοποιηθούν σε περισσότερες από 40 χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments