Nέα της αγοράς

BIS: Ο πληθωρισμός θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία και την αυτονομία των κεντρικών τραπεζών

BIS: Ο πληθωρισμός θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία και την αυτονομία των κεντρικών τραπεζών

Πηγή Φωτογραφίας: www.bis.org

Καλεί σε συνέχιση της επιθετικής νομισματικής πολιτικής

Η αξιοπιστία και η ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών σε όλο τον κόσμο κινδυνεύει εάν δεν τεθούν υπό έλεγχο τα πεισματικά υψηλά ποσοστά του παγκόσμιου πληθωρισμού, προειδοποίησε ο επικεφαλής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS).

Η BIS, που συχνά αναφέρεται ως η τράπεζα των κεντρικών τραπεζιτών, έχει ταχθεί υπέρ μιας επιθετικής πολιτικής για τον έλεγχο του πληθωρισμού τον τελευταίο χρόνο, αφού όπως και τα περισσότερα μεγάλα ιδρύματα, αρχικά υποτίμησε τον αντίκτυπο που θα είχαν τα κίνητρα που δόθηκαν από τις κυβερνήσεις κατά την εποχή της COVID.

Μιλώντας στη Βραζιλία, ο Αγκουστίν Κάρστενς, γενικός διευθυντής της τράπεζας, είπε ότι μια σκληρή απάντηση στον πληθωρισμό είναι θεμελιώδης για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης στην ικανότητα των κεντρικών τραπεζών να κρατούν τις οικονομίες σε ισορροπία.

«Αν εξαφανιστεί η εμπιστοσύνη, εξαφανίζεται και η ικανότητα για αποτελεσματικές δημόσιες πολιτικές», είπε ο Κάρστενς, εξηγώντας ότι οι νέες γενιές σε πολλές χώρες αντιμετώπισαν για πρώτη φορά τόσο υψηλό πληθωρισμό που διαβρώνει το βιοτικό επίπεδο.

Τα κρυπτονομίσματα Ο Κάρστενς είπε ότι η διατήρηση της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα δεν είναι λιγότερο σημαντική από ό,τι σε μια κεντρική τράπεζα και κατηγόρησε τα κρυπτονομίσματα, τον κίνδυνο ενός νομισματικού συστήματος “δύο επιπέδων” και τον αυξανόμενο ρόλο των εταιρειών εκτός από τράπεζες παραδοσιακού τύπου.

«Η ανάγκη για μεγαλύτερη εποπτεία και ρύθμιση του μη τραπεζικού τομέα έχει γίνει πιο επιτακτική υπό το πρίσμα των πρόσφατων επεισοδίων αστάθειας», υπογράμμισε.

Επιστρέφοντας στη μάχη με τον πληθωρισμό, είπε ότι η διαδικασία θα μπορούσε να συναντήσει εμπόδια, ιδιαίτερα καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να την επαναφέρουν στο αγαπημένο τους σημείο, που είναι περίπου 2% για τη Fed και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

«Τα επόμενα χρόνια, η νομισματική πολιτική θα πρέπει να επικεντρωθεί αποκλειστικά στην επαναφορά του πληθωρισμού σε επίπεδα που συνάδουν με τους στόχους της κεντρικής τράπεζας».

Η αποτυχία στις προβλέψεις Ενώ η Δύση βρίσκεται αντιμέτωπη με τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων δεκαετιών, τα φώτα πέφτουν στις κεντρικές τράπεζες και στην αποτυχία τους να προβλέψουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα συνέχιζαν την ανοδική τους πορεία και θα παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα παρά την επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και τα δημοσιονομικά μέτρα.

Οι περισσότεροι από τους διαμορφωτές των επιτοκίων της Federal Reserve, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, απέτυχαν να προβλέψουν ότι ο πληθωρισμός θα σκαρφάλωνε σε αυτά τα επίπεδα και στη συνέχεια υπερεκτίμησαν την ταχύτητα μείωσής του. Είναι χαρακτηριστική η υπομονή του επικεφαλής της Fed, Tζερόμ Πάουελ, να χαρακτηρίζει τον πληθωρισμό «παροδικό» μέχρι να κάνει στροφή 180 μοιρών και να τον χαρακηρίζει επίμονο. Οι οικονομολόγοι της Τράπεζας της Αγγλίας( BoE) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υποτίμησαν την κλίμακα και την επιμονή του πληθωρισμού. Σε ολόκληρο τον κόσμο, οι άστοχες προβλέψεις συνέβαλαν να αποτύχουν οι κεντρικοί τραπεζίτες στην βασική αποστολή τους, στη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments