Κόσμος

Κομισιόν: Ζητεί απόσυρση των μέτρων στήριξης για την ενεργειακή κρίση από τις χώρες της ΕΕ

Κομισιόν: Ζητεί απόσυρση των μέτρων στήριξης για την ενεργειακή κρίση από τις χώρες της ΕΕ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Σύμφωνα με τον επίτροπο Πάολο Τζεντιλόνι, δεν θα ανοίξει φέτος διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για καμία από τις 14 χώρες

Φρένο στις δαπάνες ζήτησε η ΕΕ από τις χώρες-μέλη και παράλληλα να μειώσουν το έλλειμμά τους κατά τουλάχιστον 0,5%. «Αποσύρετε τα μέτρα στήριξης που ελήφθησαν στο πλαίσιο της ενεργειακής κρίσης έως το τέλος του έτους» είναι το μήνυμα της Κομισιόν προς τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον επίτροπο Πάολο Τζεντιλόνι, δεν θα ανοίξει φέτος διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για καμία από τις 14 χώρες οι οποίες εμφανίζουν έλλειμμα μεγαλύτερο από 3% του ΑΕΠ αλλά, ανάλογα με τις δημοσιονομικές εξελίξεις, η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος θα επανέλθει από την Άνοιξη.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν, όλες οι χώρες θα πρέπει να θέσουν ανώτατο όριο αύξησης δαπανών το 2024 και να μειώσουν τα ελλείμματα τους κατά τουλάχιστον 0,5% με μεγαλύτερη ένταση για χώρες με υψηλό χρέος.Επίσης, από το 2024 επανέρχονται οι δημοσιονομικοί στόχοι και κανόνες, μετά την απενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής.

Αναφορικά με την 2η Έκθεση Μεταπρογραμματικής Εποπτείας για την Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα τη 2η Έκθεση Mεταπρογραμματικής Εποπτείας για την Ελλάδα.

Η Έκθεση:

Επιβεβαιώνει την ισχυρή και σταθερή αναπτυξιακή τροχιά στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία, προβλέποντας ότι η Ελλάδα θα επιτύχει την περίοδο 2023-2024 ρυθμό ανάπτυξης σημαντικά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως συνέβη και το 2022.

Καταλύτης για τις επιδόσεις αυτές αναμένεται να είναι η περαιτέρω αύξηση των επενδύσεων, στοιχείο που επιβεβαιώνει την αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης της οικονομίας μας.

Αναγνωρίζει την ανθεκτικότητα της ελληνικής αγοράς εργασίας έναντι των εξωγενών κρίσεων, η οποία αντανακλάται στη συνεχιζόμενη αύξηση της απασχόλησης και τη συνακόλουθη μείωση του ποσοστού ανεργίας.

Πιστοποιεί τη σημαντική βελτίωση – παρά τις πολυάριθμες προκλήσεις – στις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας μας, δίνοντας έμφαση στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2022.

Η Ελλάδα παρά τη μεγάλη στήριξη που δόθηκε – και την οποία η Έκθεση αναγνωρίζει – προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, πέτυχε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική βελτίωση και τη μεγαλύτερη μείωση χρέους ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Έκθεση, μάλιστα, προβλέπει ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας μας θα βελτιωθούν ακόμα περισσότερο τα έτη 2023 και 2024.

Επιβεβαιώνει τη συνεχιζόμενη βελτίωση των επιδόσεων του τραπεζικού τομέα, όπως αυτή καταγράφεται στην περαιτέρω μείωση του ποσοστού “κόκκινων” δανείων, σε μονοψήφιο ποσοστό, και τη βελτίωση της ποιότητας των εποπτικών κεφαλαίων των τραπεζών.

Οι εξελίξεις αυτές ενισχύουν την επέκταση της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας προς όφελος της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Ενώ, ανάλογη θετική δυναμική αναπτύσσεται και από την πρόοδο που καταγράφει η Έκθεση στην εφαρμογή του νέου πλαισίου για το ιδιωτικό χρέος.

Επισημαίνει τη συνεχή και απρόσκοπτη παρουσία της Ελλάδας στις αγορές κρατικών ομολόγων, η οποία υποστηρίζεται από τις διαδοχικές αναβαθμίσεις τους από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Η Έκθεση τονίζει ότι η Ελλάδα διατηρεί υψηλό απόθεμα ταμειακών διαθεσίμων και συνολικά διαπιστώνει ότι η χώρα μας μπορεί να εξυπηρετεί απρόσκοπτα το δημόσιο χρέος της.

Τέλος, η Έκθεση επικροτεί την πρόοδο που καταγράφει η χώρα μας σε μια σειρά από τομείς όπως, μεταξύ άλλων, τις αποκρατικοποιήσεις, το Κτηματολόγιο και την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν ακόμα μία αναγνώριση και επιβεβαίωση της σκληρής, μεθοδικής και αποτελεσματικής προσπάθειας που όλοι μας – πολίτες και πολιτεία – καταβάλλουμε στο πεδίο της οικονομίας, μέσα σε ένα ρευστό διεθνές περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από μεγάλες και διαδοχικές εξωγενείς κρίσεις.

Προσπάθεια την οποία οι Ελληνίδες και οι Έλληνες επικρότησαν με την ψήφο τους την περασμένη Κυριακή.

Προσπάθεια που είναι απαραίτητο να συνεχιστεί με την ίδια αποφασιστικότητα, χωρίς εφησυχασμό και με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών.

Είμαι βέβαιος ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα επικυρώσουν, στις επικείμενες εκλογές, την εμπιστοσύνη τους στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική και στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την επομένη τετραετία, προκειμένου να καταστήσουμε την Ελλάδα ακόμα πιο ισχυρή και την οικονομία της πιο δυναμική, παραγωγική και κοινωνικά δίκαιη»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Latest News

28.11.2025 | 18:35

Επίδομα Ενοικίου: SOS!Σημαντική πληροφορία για όσους ΔΕΝ πληρώθηκαν-Πότε θα φανούν τα χρήματα

28.11.2025 | 18:20

«Σεισμός» στο Κίεβο: Η παραίτηση Γερμάκ ανοίγει νέο κύκλο πολιτικής αναταραχής στην Ουκρανία

28.11.2025 | 18:20

Λιμάνια-μαγνήτες: Η Ελλάδα δεύτερη στην Ευρώπη, ο Πειραιάς στην ελίτ της ΕΕ

28.11.2025 | 18:14

Σαλαμίνα: Οικογενειακό δράμα πίσω από τη δολοφονία – Νύφη κατηγορούσε την πεθερά για τον επικείμενο χωρισμό

28.11.2025 | 18:09

COCO-MAT σε ασφυξία: ζημιές, ρευστότητα στο ναδίρ και κανένα deal ακόμη με την Πειραιώς

28.11.2025 | 18:04

«5+1 κίτρινες κάρτες» από την Κομισιόν: Πού χωλαίνει η οικονομία από το «πράσινο φως» στον προϋπολογισμό

28.11.2025 | 18:03

Μητσοτάκης: Σχεδόν 900.000 ενοικιαστές λαμβάνουν ετήσια επιστροφή ενός μηνιαίου μισθώματος

28.11.2025 | 17:50

«Βολές» ευρωβουλευτών κατά της Κομισιόν για την στάση της στην COP30

27.11.2025 | 23:52

Η Ελένη Φουρέιρα στόλισε ένα elegant χριστουγεννιάτικο δέντρο στο σαλόνι του σπιτιού της

27.11.2025 | 20:24

Κατερίνα Καινούργιου: Αποκάλυψε το πρόσωπο που θα βαφτίσει το μωρό της

27.11.2025 | 19:35

Μαρία Κίτσου: Συντετριμμένη για τον πατέρα της – Η εξομολόγηση που «πάγωσε» το στούντιο

27.11.2025 | 13:25

Σοκ! Ζει έναν εφιάλτη: Διάσημο μοντέλο, κατέληξε άστεγη και τρώει από τα σκουπίδια

27.11.2025 | 12:59

Άσχημα νέα για τους θαυμαστές: Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης ακυρώνει τις εμφανίσεις του

27.11.2025 | 12:33

MadWalk 2025: Τα έσπασαν! Η Βίκυ Καγιά και ο Σάκης Ρουβάς εντυπωσίασαν στη σκηνή [vid]

26.11.2025 | 20:30

Προχώρησε! Ο Μαραντίνης σε αποκαλύψεις–φωτιά: «Επιτέλους είμαι καλά, δεν είμαι και καλόγηρος!»

26.11.2025 | 20:05

Μελέτης Ηλίας: Όποιος κάνει χρήση δεν το ελέγχει – Η προσωπική του εξομολόγηση για τα ναρκωτικά

28.11.2025 | 11:29

Ελλάδα & Κύπρος σε “μάχη ισχύος”: Το SAFE αλλάζει τον χάρτη της άμυνας στην Ανατολική Μεσόγειο

27.11.2025 | 16:58

ΑΟΖ ΚΥΠΡΟΥ–ΛΙΒΑΝΟΥ: Η ιστορική συμφωνία που αναδιαμορφώνει τη γεωοικονομική αρχιτεκτονική της Ανατολικής Μεσογείου

27.11.2025 | 13:09

Σφοδρή αντίδραση Άγκυρας για ΑΟΖ Κύπρου-Λιβάνου: Τουρκοκύπριοι αποκλείστηκαν ξανά

27.11.2025 | 10:13

ΗΠΑ: Η Γερμανία να αναλάβει τον ανώτατο στρατιωτικό ρόλο στο ΝΑΤΟ

26.11.2025 | 22:00

Συμφωνία Κύπρου – Λιβάνου για ΑΟΖ και ηλεκτρική διασύνδεση: Ιστορικό βήμα για σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο

26.11.2025 | 18:17

Η Ταϊβάν σε καθεστώς συναγερμού: $40 δισ. για όπλα εν μέσω κινεζικής απειλής και πίεσης από Τραμπ

26.11.2025 | 18:08

Ισραηλινή έφοδος στη Δυτική Όχθη: Μαζική επιχείρηση στην Τουμπάς με προειδοποιήσεις για νέο κύμα εκτοπισμών

26.11.2025 | 12:30

Ουκρανία: Σημεία – «καυτά» εκτός σχεδίου Γενεύης! Τι δεν συζητήθηκε

ΗΠΑ: Ο Τραμπ λέει ότι μια από τους εθνοφύλακες που πυροβολήθηκαν την Τετάρτη πέθανε

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η μία από τους δύο στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς της Δυτικής Βιρτζίνια που πυροβολήθηκαν από Αφγανό υπήκοο αργά το βράδυ της Τετάρτης κοντά στον Λευκό Οίκο εξέπνευσε.

ΗΠΑ: Ο Τραμπ λέει ότι μια από τους εθνοφύλακες που πυροβολήθηκαν την Τετάρτη πέθανε

Βενεζουέλα: Ανακλήθηκαν οι άδειες πτήσης έξι διεθνών αεροπορικών εταιρειών

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έθεσε σε εφαρμογή την Τετάρτη τις κυρώσεις που είχε προαναγγείλλει σε βάρος έξι διεθνών αεροπορικών εταιρειών οι οποίες ανέστειλαν τις πτήσεις τους προς το Καράκας, μετά από οδηγία των ΗΠΑ.

Βενεζουέλα: Ανακλήθηκαν οι άδειες πτήσης έξι διεθνών αεροπορικών εταιρειών

Χονγκ Κονγκ: Στους 94 οι νεκροί από την πυρκαγιά σε συγκρότημα πολυκατοικιών

Άλλοι 76 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους 11 πυροσβέστες

Χονγκ Κονγκ: Στους 94 οι νεκροί από την πυρκαγιά σε συγκρότημα πολυκατοικιών

Υψηλού συμβολισμού πρώτο ταξίδι του Πάπα Λέοντα στην Τουρκία

Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι.

Υψηλού συμβολισμού πρώτο ταξίδι του Πάπα Λέοντα στην Τουρκία

Λέων Γ’ στην Άγκυρα: Η Τουρκία πρέπει να παραμείνει γέφυρα Ανατολής-Δύσης και πλουραλιστική κοινωνία

Σε ιστορική συνάντηση με τον Ερντογάν, ο Πάπας υπογραμμίζει τον ρόλο της Τουρκίας ως γέφυρας Ανατολής-Δύσης και την ανάγκη πλουραλισμού.

Λέων Γ’ στην Άγκυρα: Η Τουρκία πρέπει να παραμείνει γέφυρα Ανατολής-Δύσης και πλουραλιστική κοινωνία

Καμπανάκι ΟΗΕ: Πάνω από 70 δισ. δολάρια το κόστος ανοικοδόμησης της Γάζας – «Ανθρωπογενής άβυσσος» μετά τον πόλεμο

Μια ζοφερή εικόνα για το μέλλον της Γάζας και της Δυτικής Όχθης σκιαγραφεί η νέα έκθεση του ΟΗΕ, η οποία αποκαλύπτει ότι ολόκληρη η περιοχή έχει υποστεί την πιο απότομη οικονομική συρρίκνωση που έχει καταγραφεί ποτέ, με τις συνέπειες να απαιτούν δεκαετίες για να αποκατασταθούν.

Καμπανάκι ΟΗΕ: Πάνω από 70 δισ.το κόστος ανοικοδόμησης της Γάζα –«Ανθρωπογενής άβυσσος» μετά τον πόλεμο

Χονγκ Κονγκ: Στους 44 οι νεκροί, 279 οι αγνοούμενοι – Πώς εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα η φωτιά

Το συγκρότημα κατοικιών αποτελούνταν από οκτώ πύργους με σχεδόν 2.000 διαμερίσματα.

Χονγκ Κονγκ: Στους 44 οι νεκροί, 279 οι αγνοούμενοι – Πώς εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα η φωτιά

Συνάντηση του Πάπα με το Ισλάμ

Επτά μήνες μετά την εκλογή του ο Λέων ΙΔ΄ ξεκινά το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό. Από τις 27 έως τις 30 Νοεμβρίου, θα ταξιδέψει σε Τουρκία και Λίβανο μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου.

Συνάντηση του Πάπα με το Ισλάμ