Κόσμος

Κομισιόν: Ζητεί απόσυρση των μέτρων στήριξης για την ενεργειακή κρίση από τις χώρες της ΕΕ

Κομισιόν: Ζητεί απόσυρση των μέτρων στήριξης για την ενεργειακή κρίση από τις χώρες της ΕΕ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Σύμφωνα με τον επίτροπο Πάολο Τζεντιλόνι, δεν θα ανοίξει φέτος διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για καμία από τις 14 χώρες

Φρένο στις δαπάνες ζήτησε η ΕΕ από τις χώρες-μέλη και παράλληλα να μειώσουν το έλλειμμά τους κατά τουλάχιστον 0,5%. «Αποσύρετε τα μέτρα στήριξης που ελήφθησαν στο πλαίσιο της ενεργειακής κρίσης έως το τέλος του έτους» είναι το μήνυμα της Κομισιόν προς τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον επίτροπο Πάολο Τζεντιλόνι, δεν θα ανοίξει φέτος διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για καμία από τις 14 χώρες οι οποίες εμφανίζουν έλλειμμα μεγαλύτερο από 3% του ΑΕΠ αλλά, ανάλογα με τις δημοσιονομικές εξελίξεις, η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος θα επανέλθει από την Άνοιξη.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν, όλες οι χώρες θα πρέπει να θέσουν ανώτατο όριο αύξησης δαπανών το 2024 και να μειώσουν τα ελλείμματα τους κατά τουλάχιστον 0,5% με μεγαλύτερη ένταση για χώρες με υψηλό χρέος.Επίσης, από το 2024 επανέρχονται οι δημοσιονομικοί στόχοι και κανόνες, μετά την απενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής.

Αναφορικά με την 2η Έκθεση Μεταπρογραμματικής Εποπτείας για την Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα τη 2η Έκθεση Mεταπρογραμματικής Εποπτείας για την Ελλάδα.

Η Έκθεση:

Επιβεβαιώνει την ισχυρή και σταθερή αναπτυξιακή τροχιά στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία, προβλέποντας ότι η Ελλάδα θα επιτύχει την περίοδο 2023-2024 ρυθμό ανάπτυξης σημαντικά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως συνέβη και το 2022.

Καταλύτης για τις επιδόσεις αυτές αναμένεται να είναι η περαιτέρω αύξηση των επενδύσεων, στοιχείο που επιβεβαιώνει την αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης της οικονομίας μας.

Αναγνωρίζει την ανθεκτικότητα της ελληνικής αγοράς εργασίας έναντι των εξωγενών κρίσεων, η οποία αντανακλάται στη συνεχιζόμενη αύξηση της απασχόλησης και τη συνακόλουθη μείωση του ποσοστού ανεργίας.

Πιστοποιεί τη σημαντική βελτίωση – παρά τις πολυάριθμες προκλήσεις – στις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας μας, δίνοντας έμφαση στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2022.

Η Ελλάδα παρά τη μεγάλη στήριξη που δόθηκε – και την οποία η Έκθεση αναγνωρίζει – προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, πέτυχε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική βελτίωση και τη μεγαλύτερη μείωση χρέους ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Έκθεση, μάλιστα, προβλέπει ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας μας θα βελτιωθούν ακόμα περισσότερο τα έτη 2023 και 2024.

Επιβεβαιώνει τη συνεχιζόμενη βελτίωση των επιδόσεων του τραπεζικού τομέα, όπως αυτή καταγράφεται στην περαιτέρω μείωση του ποσοστού “κόκκινων” δανείων, σε μονοψήφιο ποσοστό, και τη βελτίωση της ποιότητας των εποπτικών κεφαλαίων των τραπεζών.

Οι εξελίξεις αυτές ενισχύουν την επέκταση της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας προς όφελος της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Ενώ, ανάλογη θετική δυναμική αναπτύσσεται και από την πρόοδο που καταγράφει η Έκθεση στην εφαρμογή του νέου πλαισίου για το ιδιωτικό χρέος.

Επισημαίνει τη συνεχή και απρόσκοπτη παρουσία της Ελλάδας στις αγορές κρατικών ομολόγων, η οποία υποστηρίζεται από τις διαδοχικές αναβαθμίσεις τους από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Η Έκθεση τονίζει ότι η Ελλάδα διατηρεί υψηλό απόθεμα ταμειακών διαθεσίμων και συνολικά διαπιστώνει ότι η χώρα μας μπορεί να εξυπηρετεί απρόσκοπτα το δημόσιο χρέος της.

Τέλος, η Έκθεση επικροτεί την πρόοδο που καταγράφει η χώρα μας σε μια σειρά από τομείς όπως, μεταξύ άλλων, τις αποκρατικοποιήσεις, το Κτηματολόγιο και την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν ακόμα μία αναγνώριση και επιβεβαίωση της σκληρής, μεθοδικής και αποτελεσματικής προσπάθειας που όλοι μας – πολίτες και πολιτεία – καταβάλλουμε στο πεδίο της οικονομίας, μέσα σε ένα ρευστό διεθνές περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από μεγάλες και διαδοχικές εξωγενείς κρίσεις.

Προσπάθεια την οποία οι Ελληνίδες και οι Έλληνες επικρότησαν με την ψήφο τους την περασμένη Κυριακή.

Προσπάθεια που είναι απαραίτητο να συνεχιστεί με την ίδια αποφασιστικότητα, χωρίς εφησυχασμό και με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών.

Είμαι βέβαιος ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα επικυρώσουν, στις επικείμενες εκλογές, την εμπιστοσύνη τους στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική και στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την επομένη τετραετία, προκειμένου να καταστήσουμε την Ελλάδα ακόμα πιο ισχυρή και την οικονομία της πιο δυναμική, παραγωγική και κοινωνικά δίκαιη»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Latest News

11.11.2025 | 15:27

Μητσοτάκης στην Interplast: Η κυβέρνηση «χτυπάει» το επενδυτικό κενό με δισεκατομμύρια και φοροελαφρύνσεις!

11.11.2025 | 15:16

Η Φον ντερ Λάιεν «χτίζει» τη δική της Ευρωπαϊκή CIA: Σχέδιο σοκ για πληροφορίες και ασφάλεια

11.11.2025 | 15:09

ΠΑΣΟΚ– Αποστολάκης και Ανδρουλάκης: Φλερτ ή στρατηγικό σήμα; Όλα στο Ηράκλειο

11.11.2025 | 14:57

Φλωρίδης: Σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για πλαστογράφηση υπογραφών στην ίδρυση πολιτικού κόμματος

11.11.2025 | 14:43

Μητσοτάκης από Κομοτηνή: Η Ελλάδα εξελίσσεται σε διεθνές ενεργειακό σταυροδρόμι

11.11.2025 | 14:21

ΑΕΚ: Αυτό είναι το στατιστικό της Ένωσης που προβληματίζει τον Νίκολιτς

11.11.2025 | 14:09

Ο Κουτσούμπας «τελειώνει» Τσίπρα: “Ξοφλημένη υπόθεση ο πρώην πρωθυπουργός – Αναπαλαίωση, όχι rebranding”

11.11.2025 | 13:59

«Πόλεμος για το νερό»: Το φράγμα του Νείλου δοκιμάζει τις σχέσεις Αιγύπτου, Αιθιοπίας και Σουδάν

11.11.2025 | 10:46

Μαρίνα Σπανού: «Μας έχουν μπερδέψει και για ζευγάρι με τον πατέρα μου» [vid]

11.11.2025 | 01:06

Βασίλης Μπισμπίκης: Το βίντεο με κινήσεις καράτε και επιφωνήματα για την ταινία «Σπασμένη Φλέβα»

11.11.2025 | 00:11

Δημήτρης Αλεξάνδρου και Ρία Ελληνίδου ξανά μαζί; Η χαλαρή έξοδος στην Πεντέλη που φούντωσε τις φήμες

10.11.2025 | 21:20

Νότης Σφακιανάκης: Αποκαλύπτει τον λόγο που ο τραγουδιστής δεν πήγε στην κηδεία της Κίλι Σφακιανάκη

10.11.2025 | 12:56

Η Κατερίνα Καινούργιου περιμένει κοριτσάκι - «Ήταν όνειρό μου εδώ και χρόνια να γίνω μανούλα»

10.11.2025 | 11:29

Ιωάννα Τούνη: Στα δικαστήρια για την υπόθεση revenge porn – «Δεν έχω ζητήσει αποζημίωση, θέλω τιμωρία»

09.11.2025 | 20:38

Η Κατερίνα Καινούργιου ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη της: Ένα μικρό θαύμα έρχεται [pics]

09.11.2025 | 19:31

Η εξομολόγηση της Κατσαφάδου για τη σχέση με τη μητέρα της: "Ήταν αυστηρή, με θεωρεί ακόμα αποτυχημένη γιατρό"

11.11.2025 | 11:02

«Προβοκάτσια» με MiG-31 και υπερηχητικό Kinzhal: Μόσχα καταγγέλλει σχέδιο Ουκρανίας – Βρετανίας

10.11.2025 | 00:22

Ουκρανικά αντίποινα: Μαζικά drone πλήγματα αφήνουν τη Ρωσία στο σκοτάδι

09.11.2025 | 22:07

Λαβρόφ–Ρούμπιο: Στρατηγικές συναντήσεις και πυρηνικός έλεγχος στο επίκεντρο των διμερών σχέσεων

09.11.2025 | 17:57

Ερντογάν: “Εύχομαι να τηρηθούν οι υποσχέσεις” – Ο δρόμος από τα F-35 στα Eurofighter

08.11.2025 | 13:24

Ο Αλ Σάρα στον Λευκό Οίκο: Η Συρία ανοίγει νέα σελίδα στη διεθνή διπλωματία

07.11.2025 | 12:51

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για πόλεμο: Η Rheinmetall οδηγεί τον επανεξοπλισμό κατά της Ρωσίας

07.11.2025 | 12:44

Συρία: Άρση κυρώσεων σε Αλ Σάρα – Νέα εποχή διεθνούς εμπλοκής και γεωπολιτικών ευκαιριών

07.11.2025 | 12:11

Η Τουρκία στην INTERPOL: Υποψήφια για προεδρία,ανησυχίες για κατάχρηση

Ιράν: 16 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς νερό – Η Τεχεράνη στο χείλος της καταστροφής

Η χειρότερη λειψυδρία των τελευταίων δεκαετιών απειλεί το Ιράν, με τα φράγματα να αδειάζουν, τις βροχοπτώσεις να αγγίζουν ιστορικά χαμηλά και την κυβέρνηση να προειδοποιεί ακόμη και για εκκένωση της Τεχεράνης. Οι αρχές ζητούν περιορισμό κατανάλωσης, αλλά η κρίση φαίνεται να έχει έρθει για να μείνει.

Ιράν: 16 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς νερό – Η Τεχεράνη στο χείλος της καταστροφής

Σύνοδος CELAC – Ε.Ε.: Η Ε.Ε. ζητά τήρηση του διεθνούς δικαίου απέναντι στις αμερικανικές επιθέσεις στην Καραϊβική

Κατά την άφιξή της, η κ. Κάλας δήλωσε ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στις πρόσφατες αμερικανικές επιθέσεις στην Καραϊβική και τον Ειρηνικό είναι ξεκάθαρη

Σύνοδος CELAC–Ε.Ε.:Η Ε.Ε. ζητά τήρηση διεθνούς δικαίου απέναντι στις αμερικανικές επιθέσεις στην Καραϊβική

Τουρκία: Η λειψυδρία «χτυπά την πόρτα» της Κωνσταντινούπολης – Εκτεταμένες διακοπές υδροδότησης στη Σμύρνη

Η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση νερού, με τα φράγματα της Κωνσταντινούπολης να φτάνουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και τη Σμύρνη να εξαντλεί τα αποθέματα. Η γεωργία, η βιομηχανία και η κλιματική αλλαγή επιδεινώνουν την κατάσταση, ενώ οι αρχές εξετάζουν λύσεις όπως η αφαλάτωση, η συλλογή βρόχινου νερού και τα έξυπνα συστήματα άρδευσης.

Τουρκία: Η λειψυδρία «χτυπά την πόρτα» της Κωνσταντινούπολης – Εκτεταμένες διακοπές υδροδότησης στη Σμύρνη

Νικολά Σαρκοζί: Αίτημα εισαγγελέα για αποφυλάκιση υπό δικαστική επιτήρηση

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας βρίσκεται 20 ημέρες στη φυλακή και χαρακτηρίζει την κράτησή του «εξουθενωτική», ενώ ο εισαγγελέας προτείνει να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Νικολά Σαρκοζί: Αίτημα εισαγγελέα για αποφυλάκιση υπό δικαστική επιτήρηση

Υβριδικές απειλές με drones στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια – Βρετανική στήριξη στο Βέλγιο

Το Ηνωμένο Βασίλειο στέλνει εξειδικευμένο προσωπικό και αντιαεροπορικό εξοπλισμό στο Βέλγιο, μετά από σειρά εισβολών drones σε αεροδρόμια και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ενισχύοντας την ασφάλεια σε κρίσιμες υποδομές της Ευρώπης.

Υβριδικές απειλές με drones στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια – Βρετανική στήριξη στο Βέλγιο

Shutdown ΗΠΑ: Πτήσεις Εσωτερικού με το Σταγονόμετρο – Ελεγκτές Απλήρωτοι, Ευχαριστίες σε Κρίση

FAA: -10% πτήσεις έως Παρασκευή – 1.400+ ακυρώσεις σήμερα – Duffy (Μεταφορών): «Λιγότεροι ελεγκτές, χούφτα πτήσεις» – Schumer: «Κομπίνα Τραμπ» – 31 εκατ. ταξιδιώτες Ευχαριστιών

Shutdown ΗΠΑ: Πτήσεις Εσωτερικού με το Σταγονόμετρο – Ελεγκτές Απλήρωτοι, Ευχαριστίες σε Κρίση

BBC: Παραιτήσεις Κορυφής για «Πειραγμένο» Βίντεο Τραμπ – Davie και Turness Φεύγουν, Shah Ζητά Συγγνώμη

Panorama: Μοντάζ 6 Ιανουαρίου – «Fight like hell» χωρίς «ειρηνικά» – Telegraph: «Πλήρως παραπλανητικό» – Trump: «Πιάστηκαν να αλλοιώνουν» – BBC: «Λάθη, αλλά όχι θεσμική μεροληψία»

BBC: Παραιτήσεις Κορυφής για «Πειραγμένο» Βίντεο Τραμπ – Davie και Turness Φεύγουν, Shah Ζητά Συγγνώμη

Η Ρωσία κατέρριψε 71 ουκρανικά drones τη νύχτα

Ρωσία: Αναχαίτιση 71 ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών μέσα σε μία νύχτα

Η Ρωσία κατέρριψε 71 ουκρανικά drones τη νύχτα