Διεθνή

Die Zeit: Βεβήλωσαν τον τάφο της Αμινί στο Ιράν

Die Zeit: Βεβήλωσαν τον τάφο της Αμινί στο Ιράν

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο

Ο θάνατος της νεαρής Μαχσά Αμινί πυροδότησε πανεθνικές διαδηλώσεις στο Ιράν τον Σεπτέμβριο. Ο τάφος της όμως έχει υποστεί σοβαρές δολιοφθορές και μάλιστα, όχι για πρώτη φορά.

Ο τάφος της 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί υπέστη ζημιές. Η οργάνωση του Δικτύου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κουρδιστάν (KHRN) που εδρεύει στη Γαλλία δήλωσε ότι το περιστατικό συνέβη την Κυριακή. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας, οι δράστες είναι γνωστοί και κατηγόρησε τις αρχές ότι προηγουμένως απέτρεψαν την κατασκευή προστατευτικού καλύμματος πάνω από τον τάφο.

«Δυστυχώς, την Κυριακή το πρωί, πρόσωπα που γνωρίζουμε και που είχαν ήδη δράσει με τον ίδιο τρόπο κατά το παρελθόν, επιτέθηκαν στον τάφο της Ζίνα Μαχσά Αμινί», δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας, ο Σάλεχ Νικμπάχτ, σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το KHRN. Δεν διευκρίνισε ποια ήταν τα πρόσωπα αυτά, ενώ πρόσθεσε ότι οι αρχές είχαν παρέμβει προηγουμένως για να εμποδίσουν την κατασκευή ενός προστατευτικού υπόστεγου πάνω από τον τάφο.

Η νεαρή έχασε τη ζωή της τον περασμένο Σεπτέμβριο, αφού η ομάδα αντιπρόεδρων τη συνέλαβε στην Τεχεράνη για παραβίαση αυστηρών κωδίκων ένδυσης για τις γυναίκες (μαντίλα). Οικογένεια και ακτιβιστές κατηγορούν τους αξιωματούχους για κακοποίηση της Αμινί. Ο θάνατός της πυροδότησε σφοδρές διαμαρτυρίες και εκτεταμένα επεισόδια.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights με έδρα τη Νορβηγία, περισσότεροι από 500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λογω της καταστολής, την οποία υπέστησαν. Το Ιράν έχει εκτελέσει έως τώρα επτά άνδρες διαδηλωτές, ενώ είναι πιθανό να εκτελεστούν περισσότερες θανατικές ποινές, στο προσεχές διάστημα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments