Διεθνή

Εκλογές στην Τουρκία: Μεγάλος νικητής ο Ερντογάν

Εκλογές στην Τουρκία: Μεγάλος νικητής ο Ερντογάν

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η μάχη της κάλπης στην Τουρκία ολοκληρώθηκε και ο Ερντογάν είναι ο απόλυτος κυρίαρχος με 51,8% έναντι 48,2% του Κιλιτσντάρογλου και είναι και πάλι Πρόεδρος της χώρας.

Εκπρόσωπος Ερντογάν: Σεβαστείτε το αποτέλεσμα του λαού

Σεβαστείτε το αποτέλεσμα του λαού, είπε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν ενώ αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα για τον β’ γύρο των τουρκικών εκλογών με τον Ερντογάν να προηγείται του Κιλιντσντάρογλου. «Σήμερα είναι η μέρα που θα θυμόμαστε για πάντα», είπε μεταξύ άλλων.

Το εκλογικό θρίλερ

Ένα εκλογικό θρίλερ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στην Τουρκία καθώς το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων και το πρακτορείο ANKA, με ενσωματωμένο περίπου το 70% των εκλογικών τμημάτων δίνουν διαφορετικούς νικητές.

Το πρακτορείο Anadolu δίνει νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ποσοστό 54%, έναντι 45% του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Αντιθέτως το πρακτορείο ΑΝΚΑ παρουσιάζει νικητή τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης με 51% και τον Τούρκο πρόεδρο να περιορίζεται στο 49%.

Τα δύο πρακτορεία έδιναν και στον πρώτο γύρο αποκλίνοντα μεταξύ τους αποτελέσματα, ωστόσο τότε και τα δύο εμφάνιζαν νικητή τον Ερντογάν. Προς το τέλος της καταμέτρησης οι αριθμοί των που μετέδιδαν τα δύο πρακτορεία άρχισαν να συγκλίνουν. Θεωρητικά, αυτό πρέπει να συμβεί και απόψε, καθώς τα δύο πρακτορεία μεταδίδουν αποτελέσματα από διαφορετικές εκλογικές περιφέρειες.

Το στοίχημα της επόμενη ημέρας για τον όποιο νικητή είναι η Οικονομία. Τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά και σε αρνητικά επίπεδα, ο προϋπολογισμός -από τη μια με τους σεισμούς και από την άλλη των γενναίων προεκλογικών παροχών- εκτροχιάζεται, το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών είναι στο «κόκκινο», ο εσωτερικός και εξωτερικό δανεισμός αυξάνεται και η λίστα των οικονομικών δεικτών που είναι στο «κόκκινο μακραίνει. Η πρώτη οικονομική εξέλιξη που αναμένουν τώρα οι περισσότεροι πολίτες είναι η κατάρρευση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Διατηρήθηκε υπερτιμημένη όλο αυτό το διάστημα πριν από τις εκλογές, ωστόσο αυτή δεν είναι μία βιώσιμη κατάσταση. Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές βρέθηκε στο ιστορικά χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου και σχηματίστηκαν ουρές έξω από τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος από πολίτες που ανησυχούν ότι τα λεφτά τους δεν θα έχουν αξία.

Ο νέος πρόεδρος θα βρεθεί αντιμέτωπος με αυτή την οικονομική πραγματικότητα. 

Μάχη στήθος με στήθος για την Κωνσταντινούπολη Με καταμετρημένο το 42%, ο Κιλιντσντάρολγου προηγείται με 50,02%. Ο Ερντογάν έχει το 49,8%.

Πώς έχουν μοιραστεί οι έδρες

Οι Τούρκοι ψήφισαν για την Εθνοσυνέλευση στον πρώτο γύρο, στις 14 Μαΐου. Το κόμμα του Ερντογάν έχει άνετη πλειοψηφία επί των 600 εδρών του σώματος.

Οι έδρες μοιράζονται ως εξής:

323 για το AKP του Ερντογάν και τους εθνικιστές του MHP 212 για τους Ρεπουμπλικανούς (CHP) και το Καλό Κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ 65 έδρες για τα μικρότερα αριστερά κόμματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments