Policy Briefs

Ισπανία: Εκλογικός θρίαμβος της Δεξιάς

Ισπανία: Εκλογικός θρίαμβος της Δεξιάς
Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας (PP, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) είναι το κόμμα με τις περισσότερες ψήφους σε επτά από τις δέκα μεγάλες πόλεις της χώρας — Μαδρίτη, Βαλένθια, Σεβίλλη, Σαραγόσα, Μάλαγα, Μούρθια και Πάλμα — στις τοπικές εκλογές την Κυριακή (28 Μαΐου).

Αυτά τα αποτελέσματα, εάν επιβεβαιωθούν κατά τις γενικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο, θα μπορούσαν να ρίξουν τον σημερινό αριστερό συνασπισμό που αποτελείται από το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE, Σοσιαλιστές & Δημοκράτες) και το Unidas Podemos (Ευρωπαϊκή Αριστερά). Ωστόσο, εάν το Συντηρητικό Κόμμα θέλει να πάρει τον έλεγχο των Αυτόνομων Κοινοτήτων, πιθανότατα θα πρέπει να σχηματίσει συνασπισμό με το ακροδεξιό κόμμα VOX (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές).

Επιπλέον, με τη δημοτικότητα του αριστερού Unidas Podemos και των κεντρώων κομμάτων Ciudadanos (Cs, Renew Europe) να μειώνεται σε δημοτικότητα, με το PP να έχει προφανώς πάρει πίσω τις έδρες του τελευταίου στα συμβούλια, η Ισπανία φαίνεται να επιστρέφει σε δύο κομματικό σύστημα όπου το PSOE και το PP έχουν τον έλεγχο των άλλων αριστερών και δεξιών ομάδων.

Συνολικά, το PP έχει ανακτήσει έδαφος στην Καστίλλη και το Λεόν (βορειοδυτικά) και θα είναι σε θέση να κυβερνήσει σε τέσσερις ή πέντε πρωτεύουσες επαρχιών. με απόλυτη πλειοψηφία στη Σαλαμάνκα, ενώ σε Βαγιαδολίδ και Μπούργκος θα πρέπει να συνασπιστεί με το ακροδεξιό κόμμα VOX. Στη Σεγκόβια θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, το PSOE διατήρησε την ηγετική του θέση μόνο στο Λας Πάλμας, στα Κανάρια Νησιά, και έχασε τη δεσπόζουσα θέση του στη Σεβίλλη (Ανδαλουσία), τη Σαραγόσα (Αραγονία) και την Πάλμα (Βαλεαρίδες Νήσοι).

Στις αυτόνομες κοινότητες, το PSOE μπορεί να έχασε τη θέση του ως ηγετικού κόμματος στη Βαλένθια και την Εξτρεμαδούρα.

Το PP συγκέντρωσε τον υψηλότερο αριθμό ψήφων σε 28 από τις 50 ισπανικές πρωτεύουσες επαρχιών, 17 περισσότερες από το 2019, κερδίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία στις μισές περιπτώσεις.

Σε εθνικό επίπεδο, το PP συγκέντρωσε 687.000 περισσότερες ψήφους από το PSOE, εξασφαλίζοντας 22.739 θέσεις για τους τοπικούς αξιωματούχους έναντι 20.160 των Σοσιαλιστών.

Το PP κέρδισε 2.375 περισσότερες έδρες δημοτικών συμβούλων σε σχέση με τις εκλογές του 2019, ενώ το PSOE έχασε σχεδόν τον ίδιο αριθμό – 2.181.

Το PP έλαβε 6.691.731 ψήφους έναντι 6.004.291 του PSOE κατά την τελευταία καταμέτρηση.

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήταν 63,83% – ή περίπου 22 εκατομμύρια – ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με το 65,19% που προσήλθε το 2019.

Το PP έλαβε τις περισσότερες ψήφους στις 28 από τις 50 πρωτεύουσες των επαρχιών της Ισπανίας, 17 περισσότερες από ό,τι το 2019, λαμβάνοντας την απόλυτη πλειοψηφία στις μισές από αυτές τις αναμετρήσεις.

Το κεντροφιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos (Πολίτες) ήταν ο μεγάλος χαμένος, καθώς έλαβε μόνο 378 έδρες για δημοτικούς συμβούλους (χάνοντας 2.409) και το ποσοστό του έπεσε από 8,73% το 2019 σε 1,35%.

Από την άλλη πλευρά, το VOX διπλασίασε την εκλογική του υποστήριξη στις δημοτικές ψηφοφορίες, ανεβαίνοντας από το 3,5% στο 7,1% και υπερτριπλασιάζοντας τον αριθμό των θέσεων συμβούλων που ελέγχει – από 530 σε 1.663.

Το φιλελεύθερο κεντρώο κόμμα Ciudadanos ήταν ο μεγάλος χαμένος σε αυτές τις εκλογές, κερδίζοντας μόνο 378 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο και χάνοντας 2.409, πέφτοντας σε ποσοστό ψήφων από 8,73% το 2019 σε 1,35%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments