Διεθνή

Πώς πυροδοτείται η ένταση στο Κοσσυφοπέδιο;

Πώς πυροδοτείται η ένταση στο Κοσσυφοπέδιο;

Πηγή Φωτογραφίας: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Χθες, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξαντάρ Βούτσιτς, εξαιτίας ταραχώνσέ περιοχές του Κοσσυφοπεδίου με σερβική πλειονοψηφία, έθεσε τίς Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας σέ επίπεδο μάχιμης ετοιμότητας.

Την τελευταία εβδομάδα, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια είναι περισσότερο από ανησυχητικές. Οι διαμάχες μεταξύ Σερβίας – Κοσόβου πυροδοτήθηκαν εκ νέου και με νέα απόφασή του το ΝΑΤΟ μεταφέρει 700 επιπλέον ειρηνευτικά στρατεύματα. (Peacekeeping Forces). Χθες, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξαντάρ Βούτσιτς, εξαιτίας ταραχώνσέ περιοχές του Κοσσυφοπεδίου με σερβική πλειονοψηφία, έθεσε τίς Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας σέ επίπεδο μάχιμης ετοιμότητας. Και διέταξε τη μετακίνηση μονάδων του στρατού προς τα διοικητικά σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο. Oι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν συμπλοκές στις σερβικές πόλεις του βορείου Κοσσυφοπεδίου, με δέκα τουλάχιστον τραυματίες και ενδεχομένως και νεκρούς.

Ευρύτερα, αυτά που συμβαίνουν στην περιοχή δεν είναι λίγα και δεν είναι ασήμαντα. Ήδη από τα τέλη του 2022, οι Σέρβοι του Κοσόβου είχαν παραιτηθεί από τις δημοτικές αρχές στο Βόρειο Κόσοβο, καθώς δεν δέχονται να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της Πρίστινας. Την προηγούμενη Παρασκευή, λοιπόν, οι νεοεκλεγέντες δήμαρχοι Αλβανικής καταγωγής προσπάθησαν να αναλάβουν καθήκοντα στους δήμους (Η συμμετοχή τις εκλογές καθώς και τα εκλογικά αποτελέσματα δεν γίνονται δεκτά από τους Σέρβους). Οι διαμάχες των τελευταίων ημερών έχουν οδηγήσει σε τραυματισμούς πολιτών και αυξανόμενη ανησυχία στο διεθνές πολιτικό περιβάλλον. Από τη μια η ΕΕ προσπαθεί να κατευνάσει τα πνεύματα ώστε να επικρατήσει η λογική και ο διάλογος, ενώ Ρωσία και Κίνα έσπευσαν να συμβάλλουν για την εξευρεση λύσης, παραχωρώντας την απόλυτη υποστήριξη τους στους Σέρβους.

Εξίσου ανησυχητική είναι η κατάσταση και στο εσωτερικό της Σερβίας, όπου πλήθος αντικυβερνητικών διαδηλώσεων οδήγησε τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε παραίτηση από το αξίωμα του αρχηγού του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος, παραμένοντας στο τιμόνι της χώρας ως πρόεδρος. Με τον πόλεμο Ουκρανία να συνεχίζεται και τη διεθνή κοινότητα να έχει τα βλέμματα στραμμένα σε Μόσχα και Κίεβο, θα ήταν πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί μια ακόμα εκτεταμένη κρίση στα Βαλκάνια, την ώρα που και οι ισορροπίες στις γειτονικές χώρες είναι αρκετά λεπτές. Η κατάσταση πρέπει να διευθετηθεί άμεσα, για να μην λάβει μη αναστρέψιμες προεκτάσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments