Διεθνή

Πώς εμπλέκονται Ρωσία και Κίνα στην ανάφλεξη το Κοσσυφοπεδίου

Πώς εμπλέκονται Ρωσία και Κίνα στην ανάφλεξη το Κοσσυφοπεδίου

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS/Laura Hasani

 Σε αντίθεση προς τους δυτικούς που προσπαθούν να ηρεμήσουν τα πράγματα, η Κίνα και η Ρωσία εκφράζουν την υποστήριξή τους στη Σερβία.

Σε αντίθεση προς τους δυτικούς που προσπαθούν να ηρεμήσουν τα πράγματα, η Κίνα και η Ρωσία εκφράζουν την υποστήριξή τους στη Σερβία.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ έβαλε εναντίον της αποτυχίας του Κοσσυφοπεδίου να σεβαστεί τα σερβικά πολιτικά δικαιώματα και δήλωσε ότι υποστήριξε τις προσπάθειες της Σερβίας «να προστατεύσει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα».

«Είμαστε αντίθετοι στις μονομερείς ενέργειες των προσωρινών θεσμών της αυτοδιοίκησης του Κοσσυφοπεδίου», είπε ο Μάο σε συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενος στους θεσμούς στην Πρίστινα.

Εν τω μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τη Δύση και υποστηρίζει τη Σερβία.

“Καλούμε τη Δύση να σταματήσει επιτέλους την ψεύτικη προπαγάνδα της και να σταματήσει να κατηγορεί για τα επεισόδια στο Κοσσυφοπέδιο στους απελπισμένους Σέρβους που προσπαθούν να υπερασπιστούν τα νόμιμα δικαιώματα και την ελευθερία τους με ειρηνικά και άοπλα μέσα”, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Ρώσος πρέσβης Aleksandar Boshan-Kharchenko πρόσθεσε: «Η Μόσχα παρακολουθεί την εξέλιξη της κατάστασης με τη μέγιστη σοβαρότητα και καταλαβαίνουμε ότι αυτού του είδους η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει σοβαρή κρίση ή ακόμα και έκρηξη σε ολόκληρη την περιοχή».

Από την έναρξη της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία, η Σερβία αρνήθηκε να εφαρμόσει τις περισσότερες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Μόσχας ή να ευθυγραμμιστεί ευρύτερα με την ευρωπαϊκή και δυτική γραμμή εξωτερικής πολιτικής. Οι ντόπιοι αναφέρουν εδώ και χρόνια ότι η Σερβία απολαμβάνει τη ρωσική υποστήριξη και ότι ο παραστρατιωτικός σύνδεσμος Βάγκνερ έχει παρουσία στη χώρα και κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ακύρωσε τη διήμερη επίσκεψη στη Μπρατισλάβα και έγραψε στο Instagram ζητώντας από το Κοσσυφοπέδιο να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις του από τα βόρεια της χώρας.

«Υπάρχει ένας όρος τόσο μικρός που οι πιο ισχυρές δυτικές χώρες δεν μπορούν να τον εκπληρώσουν — αυτός είναι η αποχώρηση των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων από την Πρίστινα από το βόρειο Κοσσυφοπέδιο και η απόλυση ψευτοδημάρχων που δεν εκπροσωπούν κανέναν. Η αλήθεια, η δικαιοσύνη και η Σερβία θα θριαμβεύσουν τελικά», είπε ο Βούτσιτς.

Ο Αλ. Βούτσιτς συναντήθηκε επίσης με τους πρεσβευτές του QUINT (μιας άτυπης ομάδας που περιλαμβάνει τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες). Εξέφρασε την ανησυχία του ότι η διεθνής κοινότητα ανέχεται τη βία, ενώ «όλο και μειώνεται ο αριθμός των επιλογών που θα οδηγούσαν σε μόνιμη ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή».

Ενώ εκφράζει τη λύπη του που περισσότεροι από 40 στρατιώτες της KFOR του ΝΑΤΟ τραυματίστηκαν, ο Βούτσιτς δήλωσε πως πολλοί Σέρβοι τραυματίστηκαν από πυροβόλα όπλα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments