Nέα της αγοράς

Deutsche Bank: Παγκόσμιοι πρωταθλητές του Μαΐου και του 2023 τα ελληνικά assets

Deutsche Bank: Παγκόσμιοι πρωταθλητές του Μαΐου και του 2023 τα ελληνικά assets

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Στο ισχυρό ράλι των ελληνικών μετοχών και ομολόγων εστιάζει η Deutsche Bank, τόσο τον δύσκολο για τις αγορές διεθνώς μήνα Μάιο, όσο και στο πρώτο πεντάμηνο του 2023.

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Στο ισχυρό ράλι των ελληνικών μετοχών και ομολόγων εστιάζει η Deutsche Bank, τόσο τον δύσκολο για τις αγορές διεθνώς μήνα Μάιο, όσο και στο πρώτο πεντάμηνο του 2023.

Όπως επισημαίνει, οι εκλογές στην Ελλάδα οδήγησαν σε σημαντική υπεραπόδοση τα ελληνικά assets, με τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών να σημειώνει άνοδο +12,4% σε μηνιαίο επίπεδο, ενώ υπήρξε επίσης υπεραπόδοση των ελληνικών κρατικών ομολόγων με το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων να συρρικνώνεται κατά 38 μονάδες βάσης και στις 150 μ.β.

Και αυτό είναι σημαντικό καθώς η πλειονότητα των διεθνών assets κατέγραψε απώλειες τον Μάιο. Σε όρους δολαρίου, δεύτερος σε αποδόσεις τον Μάιο μετά το Χ.Α είναι ο αμερικάνικος NASDAQ Με κέρδη άνω του 5% και ακολουθούν Nikkei, ο MOEX της Ρωσίας, ο Bovespa της Βραζιλίας και ο αμερικάνικος S&P 500. Αυτά είναι τα μόνα Assets που έκλεισαν στα θετικά τον προηγούμενο μήνα.

Και η υπεραπόδοση της Ελλάδας φυσικά δεν αφορά μόνο τον Μάιο αλλά και το πρώτο πεντάμηνο του έτους. Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α έρχεται πρώτος σε αποδόσεις και από τις αρχές του έτους ανάμεσα σε όλα τα assets που παρακολουθεί η γερμανική τράπεζα, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών, των ομολόγων, των νομισμάτων και των εμπορευμάτων.

Το Χ.Α ξεχωρίζει με ράλι άνω του 31%, ενώ δεύτερος έρχεται και πάλι ο αμερικάνικος NASDAQ με κέρδη 24,1% και ακολουθεί ο ρωσικός ΜΟΕΧ κοντά στο 20%, και με άνοδο άνω του 10% ο ιταλικός FTSE MIB, ο ιαπωνικός Nikkei, ο γερμανικός DAX και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35.

Όπως σχολιάζει η Deutsche Bank, ο Μάιος ήταν γεμάτος γεγονότα για τις αγορές, με τον μήνα να χαρακτηρίζεται από νέες ανησυχίες για τις περιφερειακές τράπεζες, άλλη μια αύξηση επιτοκίων από την Fed και την ΕΚΤ, διαπραγματεύσεις σχετικά με το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ, μεγάλο ενθουσιασμό για τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης και ορισμένες ολοένα και πιο αρνητικές ανακοινώσεις δεδομένων εκτός των ΗΠΑ.

Με όλα αυτά που ειπώθηκαν και έγιναν, τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία παρουσίασαν αδύναμη απόδοση κατά τη διάρκεια του μήνα συνολικά, επισημαίνει η γερμανική τράπεζα. Αυτό περιελάμβανε τα εμπορεύματα, τα οποία έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, και συνολικά υπήρξαν απώλειες για τα παγκόσμια ομόλογα και μετοχές.

Από την άλλη πλευρά, υπήρξαν μερικοί τομείς σημαντικής υπεραπόδοσης, συμπεριλαμβανομένης μιας σημαντικής ανόδου για τις μετοχές της τεχνολογίας, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments