Οικονομία

Deutsche Bank: Νέο χρήμα στις ελληνικές τράπεζες–Η 21η Σεπτεμβρίου ανοίγει την πόρτα στους μεγάλους θεσμικούς

Deutsche Bank: Νέο χρήμα στις ελληνικές τράπεζες–Η 21η Σεπτεμβρίου ανοίγει την πόρτα στους μεγάλους θεσμικούς

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo//Deutsche Bank: Νέο χρήμα στις ελληνικές τράπεζες – Η 21η Σεπτεμβρίου ανοίγει την πόρτα στους μεγάλους θεσμικούς

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες περνούν στο ραντάρ των developed markets, με τη Deutsche Bank να βλέπει παθητικές εισροές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ – Το μεγάλο ορόσημο, όμως, έρχεται τον Μάιο του 2027 με τον MSCI

Οι ελληνικές τράπεζες περνούν σε μια νέα επενδυτική κατηγορία και μαζί τους αλλάζει σταδιακά και ο τρόπος με τον οποίο βλέπει την Αθήνα το διεθνές κεφάλαιο.

Η Deutsche Bank εκτιμά ότι οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες θα προσελκύσουν νέο χρήμα καθώς γίνονται επιλέξιμες για ένταξη στον STOXX Europe 600 και σε άλλους δείκτες ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών αγορών, με τις σχετικές αλλαγές να τίθενται σε ισχύ από τις 21 Σεπτεμβρίου 2026.

Η πρώτη επίδραση δεν αναμένεται να είναι θεαματική από μόνη της.

Αλλά η Deutsche Bank βλέπει παθητικές εισροές που μπορούν να φτάσουν σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, καθώς funds και ETFs που ακολουθούν δείκτες developed markets θα πρέπει πλέον να προσαρμόσουν τις τοποθετήσεις τους.

Και εδώ βρίσκεται το πραγματικό story:

η Ελλάδα παύει σταδιακά να αντιμετωπίζεται ως αγορά «ειδικής περίπτωσης» και επιστρέφει στο βασικό επενδυτικό σύμπαν της Ευρώπης.

Η 21η Σεπτεμβρίου είναι η πρώτη πόρτα

Η ένταξη των ελληνικών τραπεζών στους σχετικούς δείκτες λειτουργεί σαν μηχανική αλλαγή πρόσβασης στο διεθνές κεφάλαιο.

Για χρόνια, πολλά μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν να έχουν ουσιαστική έκθεση σε ελληνικές μετοχές επειδή η αγορά αντιμετωπιζόταν ως αναδυόμενη ή εκτός του βασικού developed universe.

Τώρα αυτό αρχίζει να αλλάζει.

Και όταν αλλάζουν οι δείκτες, αλλάζουν και οι ροές.

Δεν χρειάζεται ένας διαχειριστής να «ερωτευτεί» την ελληνική τραπεζική ιστορία.

Αρκεί να πρέπει να αντιγράψει έναν δείκτη.

Αυτό ακριβώς είναι η δύναμη των παθητικών εισροών.

Το μεγάλο ορόσημο είναι ο MSCI τον Μάιο του 2027

Η Deutsche Bank θεωρεί ότι το σημαντικότερο γεγονός δεν θα είναι καν η πρώτη αυτή φάση.

Το πραγματικά μεγάλο ορόσημο αναμένεται να είναι η πιθανή αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς από τον MSCI τον Μάιο του 2027.

Εάν αυτή πραγματοποιηθεί, τότε ανοίγει πολύ μεγαλύτερη δεξαμενή διεθνών κεφαλαίων.

Ο MSCI αποτελεί βασικό σημείο αναφοράς για τεράστιους θεσμικούς επενδυτές παγκοσμίως και μια μετάβαση της Ελλάδας στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών μπορεί να αλλάξει αισθητά τη σύνθεση της επενδυτικής βάσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Αυτό σημαίνει περισσότερη διεθνή συμμετοχή.

Πιθανώς μεγαλύτερη ρευστότητα.

Και, κυρίως, μικρότερη εξάρτηση από ένα στενότερο επενδυτικό κοινό που παραδοσιακά τοποθετείται σε emerging markets.

Από τις ανακεφαλαιοποιήσεις στην επενδυτική επιστροφή

Η σημερινή εικόνα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία αν συγκριθεί με το σημείο από το οποίο ξεκίνησαν οι ελληνικές τράπεζες.

Μόλις μία δεκαετία πριν, ο κλάδος είχε περάσει τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις, τεράστιο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων και βαθιά κρίση εμπιστοσύνης.

Σήμερα η εικόνα είναι πολύ διαφορετική.

Οι τράπεζες διαθέτουν ισχυρότερα κεφάλαια, έχουν μειώσει δραστικά τα NPLs και εμφανίζουν επιδόσεις που σε αρκετούς δείκτες συγκρίνονται θετικά με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Η μετάβαση, λοιπόν, από την κρατική διάσωση στις πιθανές εισροές διεθνών index funds είναι ίσως το πιο συμβολικό στοιχείο της «επιστροφής».

Η Eurobank έδωσε ήδη το σήμα

Η πρόσφατη έκδοση πράσινου ομολόγου της Eurobank έδωσε ένα ακόμη δείγμα του ενδιαφέροντος των διεθνών επενδυτών.

Η τράπεζα άντλησε 600 εκατ. ευρώ με επταετές πράσινο ομόλογο, ενώ οι προσφορές έφτασαν περίπου το 1,7 δισ. ευρώ — δηλαδή η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 2,8 φορές.

Αυτό δεν αποτελεί από μόνο του απόδειξη ότι όλες οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές είναι φθηνές ή ότι θα κινηθούν ανοδικά.

Δείχνει όμως κάτι πολύ πιο χρήσιμο:

το διεθνές χρήμα είναι ξανά πρόθυμο να αναλάβει ελληνικό τραπεζικό κίνδυνο.

Και μάλιστα σε σημαντική κλίμακα.

Τα νέα δάνεια μπορεί να φτάσουν τα €12 δισ.

Η τραπεζική ιστορία δεν αφορά μόνο τις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις.

Οι καθαρές νέες χορηγήσεις στην ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσουν τα 10-12 δισ. ευρώ μέσα στο 2026, μια από τις υψηλότερες επιδόσεις των τελευταίων δεκαπέντε ετών.

Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες επιστρέφουν σταδιακά στον παραδοσιακό τους ρόλο:

να χρηματοδοτούν ανάπτυξη.

Μεγάλα επενδυτικά σχέδια, επιχειρήσεις και νέα εργαλεία για μικρομεσαίους δημιουργούν ένα διαφορετικό πιστωτικό περιβάλλον από εκείνο της περιόδου κατά την οποία ο τραπεζικός κλάδος ήταν εγκλωβισμένος στη διαχείριση παλιών προβληματικών δανείων.

Γιατί το ξένο χρήμα κοιτάζει ξανά Αθήνα

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που εξηγούν την αλλαγή.

Πρώτον, η βελτίωση των ελληνικών μακροοικονομικών δεδομένων.

Δεύτερον, η επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα και οι θετικές αξιολογήσεις. Μόλις την Παρασκευή η DBRS αναβάθμισε το outlook της Ελλάδας σε θετικό, διατηρώντας το rating στο BBB.

Τρίτον, η μεγάλη αλλαγή στους ισολογισμούς των ίδιων των τραπεζών.

Και τέταρτον, η μετάβαση του ελληνικού χρηματιστηρίου προς το καθεστώς ανεπτυγμένης αγοράς.

Όλα αυτά μαζί αλλάζουν την «ετικέτα» του ελληνικού ρίσκου.

Το μεγάλο trade της Αθήνας δεν είναι χωρίς ρίσκο

Όμως εδώ χρειάζεται προσοχή.

Η πιθανή είσοδος νέων κεφαλαίων δεν σημαίνει ότι η πορεία θα είναι μονοσήμαντη.

Οι τραπεζικές αποτιμήσεις έχουν ήδη ανακάμψει σημαντικά.

Η ευρωπαϊκή οικονομία παραμένει ευάλωτη σε υψηλότερα επιτόκια και γεωπολιτικές αναταράξεις.

Η ποιότητα της νέας πιστωτικής επέκτασης θα πρέπει επίσης να παραμείνει υψηλή ώστε να μην ξαναδημιουργηθεί νέος κύκλος προβληματικών δανείων.

Και φυσικά η Ελλάδα εξακολουθεί να κουβαλά τεράστιο ιδιωτικό χρέος — το θέμα που μόλις αναδείξαμε με τα €421 δισ.

Άρα έχουμε ένα παράδοξο:

οι τράπεζες είναι πιο υγιείς από ποτέ μετά την κρίση,

αλλά μεγάλο κομμάτι των νοικοκυριών και επιχειρήσεων εξακολουθεί να διαχειρίζεται παλιές οφειλές.

Από «Greek risk» σε European allocation

Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο διαρθρωτικό μήνυμα της έκθεσης της Deutsche Bank.

Για χρόνια, ο επενδυτής που αγόραζε ελληνικές τράπεζες έκανε ένα ειδικό στοίχημα στην ανάκαμψη της Ελλάδας.

Τώρα μπορεί να αρχίσει να τις αγοράζει επειδή απλώς αποτελούν μέρος ενός ευρωπαϊκού χαρτοφυλακίου.

Η διαφορά είναι τεράστια.

Το πρώτο μοντέλο βασίζεται σε λίγους επενδυτές που αναλαμβάνουν υψηλότερο ειδικό ρίσκο.

Το δεύτερο δημιουργεί μια ευρύτερη, πιο σταθερή και περισσότερο θεσμική βάση επενδυτών.

Και εάν ακολουθήσει η αναβάθμιση του MSCI τον Μάιο του 2027, τότε αυτή η μετάβαση μπορεί να επιταχυνθεί.

Η 21η Σεπτεμβρίου επομένως δεν είναι απλώς μια ημερομηνία αλλαγής δεικτών.

Μπορεί να είναι η στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες περνούν οριστικά από την ιστορία της κρίσης στην κανονικότητα των μεγάλων ευρωπαϊκών χαρτοφυλακίων.

Πηγή: pagenews.gr

Κώστας Καλλιαντέρης
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Κώστας Καλλιαντέρης Οικονομικός Συντάκτης
Εξειδικεύεται στην κάλυψη θεμάτων οικονομίας, επιχειρηματικότητας, ενέργειας, μεταφορών, κατασκευών και αγορών. Παρακολουθεί τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αναλύοντας τις επιπτώσεις τους στην επιχειρηματική δραστηριότητα και την πραγματική οικονομία. Διαθέτει εμπειρία στη δημοσιογραφική κάλυψη οικονομικού και πολιτικού ρεπορτάζ, καθώς και στη σύνταξη αναλυτικών άρθρων για την αγορά, τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο