Global News

DW: Μέτσολα: «Η Ε.Ε. δεν θα σταματήσει να στηρίζει την Ουκρανία»

DW: Μέτσολα: «Η Ε.Ε. δεν θα σταματήσει να στηρίζει την Ουκρανία»

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα μιλάει στην DW για τις εξελίξεις σε Ουκρανία και Μολδαβία.

Με αφορμή τη Σύνοδο της «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας» στη Μολδαβία, στην οποία συμμετέχουν σχεδόν 50 Ευρωπαίοι ηγέτες, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα καταθέτει τη δική της άποψη για τις εξελίξεις. Πολλοί φοβούνται ότι η Μολδαβία θα μπορούσε να αποτελέσει τον επόμενο στόχο της Μόσχας, μετά την Ουκρανία. Άλλωστε, ρωσικά στρατεύματα έχουν ήδη εγκατασταθεί στην Υπερδνειστερία, φιλορωσική περιφέρεια της Μολδαβίας που έχει αποσχιστεί μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Μιλώντας στον ανταποκριτή της Deutsche Welle στις Βρυξέλλες, Τζακ Πάροκ, η Ρομπέρτα Μέτσολα τονίζει τη σημασία της σημερινής συνάντησης.

«Δεν είναι μόνο μία ιστορική και συμβολική ενέργεια», λέει. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι βρισκόμαστε στη Μολδαβία. Ήταν μία απόφαση που ελήφθη με συγκεκριμένο σκεπτικό για να στείλουμε ένα όσο το δυνατόν πιο ισχυρό μήνυμα στον λαό της Μολδαβίας: Η Ευρώπη είναι εδώ. Πριν δύο εβδομάδες είχε μιλήσει σε μία φιλοευρωπαϊκή ανοιχτή συγκέντρωση στη Μολδαβία, με 80.000 ανθρώπους να διακηρύττουν ότι η χώρα θέλει να είναι ανεξάρτητη και να ενταχθεί στην ΕΕ».

Η πολιτικός από τη Μάλτα ήταν από τους πρώτους που τόλμησαν να επισκεφθούν το Κίεβο. Σήμερα δηλώνει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η ίδια προσωπικά θα συνεχίσουν να στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας, αλλά και της Μολδαβίας. Ωστόσο, η ΕΕ δέχεται και κριτική για το ότι ευρωπαϊκά όπλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να πλήξουν στόχους σε ρωσικό έδαφος. Τί απαντά η ίδια σε αυτές τις αιτιάσεις;

«Όποιος ισχυρίζεται κάτι τέτοιο λησμονεί τα γεγονότα, λησμονεί ότι η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία», αναφέρει η Ρομπέρτα Μέτσολα. «Δεν πρόκειται για μία διαμάχη ανάμεσα σε δύο χώρες. Έχουμε μία χώρα που εισβάλλει σε μία άλλη χώρα και καταλαμβάνει μέρος της επικράτειάς της. Έως ότου η Ρωσία αποχωρήσει, δεν πρόκειται να σταματήσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments