Policy Briefs

Η Πολωνία μποϋκοτάρει το ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης

Η Πολωνία μποϋκοτάρει το ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης

Πηγή Φωτογραφίας: (Leonid Shcheglov/BelTA via AP)

Η Βαρσοβία θα προσπαθήσει να μπλοκάρει το σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, και θα σχηματίσει έναν συνασπισμό αντιπάλων. Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος της συντηρητικής κυβέρνησης που ηγείται το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), Πιότρ Μύλλερ, στο TVP Info την Κυριακή (11 Ιουνίου).

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της περασμένης Πέμπτης στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν σε μια διαπραγματευτική θέση σχετικά με τον κανονισμό για τις διαδικασίες ασύλου και τον κανονισμό διαχείρισης του ασύλου, το άσυλο και τη μετανάστευση. Η Πολωνία και η Ουγγαρία ήταν τα μόνα κράτη μέλη που καταψήφισαν.

«Η Πολωνία θα μπλοκάρει λύσεις σχετικά με τη μετεγκατάσταση των μεταναστών », είπε ο Μύλλερ, περιγράφοντας τη θέση του Συμβουλίου ως «βραχυπρόθεσμη σκέψη, η οποία θα οδηγήσει de facto σε αύξηση των μεταναστευτικών κυμάτων» .

Η διαπραγματευτική θέση που υιοθετήθηκε βασίζεται στον λεγόμενο υποχρεωτικό μηχανισμό αλληλεγγύης. Οι χώρες που αρνούνται τις καθορισμένες ποσοστώσεις των αιτούντων άσυλο θα επιτρέπεται να παρέχουν οικονομική αποζημίωση, το ύψος της οποίας θα οριστεί σε 20.000 ευρώ ανά άτομο που αρνήθηκε.

Ωστόσο, η Πολωνία δεν επιθυμεί να δέχεται αιτούντες άσυλο ούτε να πληρώσει, επειδή ο Πολωνός μόνιμος αντιπρόσωπος πιστεύει ότι η δυνατότητα οικονομικής συνεισφοράς αποτελεί στην πραγματικότητα «τιμωρία» για την άρνηση συμμόρφωσης με τις ποσοστώσεις. Η Πολωνία θα προσπαθήσει να σχηματίσει συνασπισμό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενάντια στις λύσεις που ενέκρινε το Συμβούλιο. Εάν παρόλα αυτά τεθεί σε ισχύ το σύμφωνο, η Βαρσοβία δεν θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε. «Έχουμε το δικαίωμα να τις απορρίψουμε και να επιβαρυνθούμε με το κόστος αυτής της απόφασης », είπε ο εκπρόσωπος. Επιπλέον, το αντιευρωπαϊκό κόμμα Αλληλεγγύη της Πολωνίας, εταίρος του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) εντός του κυβερνώντος συνασπισμού, ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει στο πολωνικό κοινοβούλιο σχέδιο ψηφίσματος που αντιτίθεται σε αυτό που θεωρεί αναγκαστική μετεγκατάσταση μεταναστών. Δεν θα υπάρξει συμφωνία για να πληρώσουν οι Πολωνοί τεράστια χρηματικά ποσά για τα λάθη που έκαναν οι πλούσιες χώρες της ΕΕ στη μεταναστευτική πολιτική, ισχυρίστηκε ο αρχηγός του κόμματος, ο υπουργός Δικαιοσύνης Z. Ζόμπρο, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης Wirtualna Poksa.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments