Global News

BBC: Ο Ερντογάν ανοίγει το δρόμο για αύξηση των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας

BBC: Ο Ερντογάν ανοίγει το δρόμο για αύξηση των επιτοκίων της  Κεντρικής Τράπεζας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε να εννοηθεί την Τετάρτη ότι η τουρκική Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στα τέλη Ιουνίου για να περιορίσει τον πληθωρισμό, παρά την επανειλημμένη αντίθεση του προέδρου στα υψηλά επιτόκια.

« Δεχθήκαμε ότι ο Υπουργός Οικονομικών (…) θα λάβει γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα σε συμφωνία με την κεντρική τράπεζα», επιβεβαίωσε ο Τούρκος αρχηγός του κράτους στους δημοσιογράφους, λέγοντας ότι είναι « αποφασισμένος να επαναφέρει τον πληθωρισμό σε ένα χαμηλό ποσοστό». Σε αντίθεση με τις κλασικές οικονομικές θεωρίες, ο Ερντογάν, που επανεξελέγη στα τέλη Μαΐου για τρίτη θητεία, πιστεύει ότι τα υψηλά επιτόκια ευνοούν τον πληθωρισμό, ο οποίος εξακολουθεί να φτάνει σχεδόν το 40% σε διάστημα ενός έτους στην Τουρκία σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, πάνω από 100% σύμφωνα με ανεξάρτητους οικονομολόγους. Ο Τούρκος πρόεδρος επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι « η πεποίθησή του (για τα επιτόκια) παραμένει αμετάβλητη ».

Ο Ερντογάν είχε αναγκάσει τα τελευταία χρόνια την τουρκική κεντρική τράπεζα να μειώνει επανειλημμένως το βασικό επιτόκιό της, συμβάλλοντας στην εκτίναξη του πληθωρισμού και στην πτώση της τουρκικής λίρας, η οποία έχασε περισσότερο από το 80% της αξίας της έναντι του δολαρίου μέσα σε πέντε χρόνια. Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος έχει δώσει σημάδια πιθανής επιστροφής σε πιο συμβατικές πολιτικές μετά την επανεκλογή του, ιδίως διορίζοντας έναν πρώην οικονομολόγο από την αμερικανική τράπεζα Merrill Lynch, τον Mehmet Simsek, στο Υπουργείο Οικονομίας και την διδάκτορα οικονομικής επιστήμης Hafize Gaye Erkan σε θέση επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments