Policy Briefs

Ισπανία: Επεξεργάζεται ένα φιλόδοξο μεταναστευτικό σύμφωνο κατά την προεδρία της στην ΕΕ

Ισπανία: Επεξεργάζεται ένα φιλόδοξο μεταναστευτικό σύμφωνο κατά την προεδρία της στην ΕΕ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η Ισπανία θέλει να επισφραγίσει ένα φιλόδοξο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο κατά την επόμενη Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ

Η Ισπανία θέλει να επισφραγίσει ένα φιλόδοξο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο κατά την επόμενη Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, προσθέτοντας ότι τα κράτη μέλη δεν μπορούν να διχαστούν στο θέμα, επειδή «είμαστε όλοι θύματα της παράτυπης μετανάστευσης “.

Ο Σάντσεθ αποκάλυψε τις προτεραιότητες για την επόμενη Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου και θα διαρκέσει έξι μήνες.

Αν και οι γενικές εκλογές θα διεξαχθούν σχεδόν ένα μήνα μετά την έναρξη της προεδρίας, στις 23 Ιουλίου, το πρόγραμμα δεν θα επηρεαστεί επειδή η Ισπανία διαθέτει μια ισχυρή ομάδα δημοσίων υπαλλήλων που θα εγγυηθούν την ομαλή εξέλιξη της προεδρίας, καθησυχάζουν διπλωματικές πηγές.

Ωστόσο, η Ισπανία αντιμετωπίζει ένα πολύπλοκο έργο, καθώς το σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο αντιμετωπίζει σφοδρή αντίθεση από χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία.

Αν και ο Σάντσεθ υπογράμμισε την επιτυχία της σουηδικής Προεδρίας, η οποία πέτυχε τη συμφωνία των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις 8 Ιουνίου για τη μεταρρύθμιση των κανόνων της ΕΕ για το άσυλο, προειδοποίησε επίσης για τα πολλά εμπόδια που έχει μπροστά του.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για τη ρύθμιση του ασύλου και τη διαχείριση της μετανάστευσης και για τη ρύθμιση των διαδικασιών ασύλου, έμεινε μόνο ένα τρίτο στοιχείο, δηλαδή η ρύθμιση της διαχείρισης κρίσεων.

Ωστόσο, η προθεσμία είναι πολύ σύντομη, καθώς η ΕΕ επιθυμεί να καταλήξει σε συμφωνία το αργότερο πριν από το τέλος της ευρωπαϊκής νομοθετικής περιόδου, τον Απρίλιο του 2024.

Η Ισπανία, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, θεωρεί ότι τα κράτη μέλη δεν μπορούν να διχαστούν, γιατί «είμαστε όλοι θύματα της παράνομης μετανάστευσης» , δήλωσε. Πρέπει να συνδυαστούν αλληλεγγύη και υπευθυνότητα και να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ των δύο, τόνισε ο σοσιαλιστής ηγέτης.

Ο Σάντσεθ προειδοποίησε για την άνοδο των δεξιών κομμάτων στην Ευρώπη, κάτι που είναι “άσχημα νέα” επειδή αρνούνται βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής, είπε .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments