Ελλάδα

Γενιά Ζ: Από το smartphone στο «χαζό τηλέφωνο»

Γενιά Ζ: Από το smartphone στο «χαζό τηλέφωνο»

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Η γενιά Z και οι millennials στρέφονται σε χαζά τηλέφωνα (=dumb phone) και ανακαλύπτουν ξανά τις απολαύσεις του κόσμου εκτός σύνδεσης.

Η γενιά Z και οι millennials στρέφονται σε χαζά τηλέφωνα (=dumb phone) και ανακαλύπτουν ξανά τις απολαύσεις του κόσμου εκτός σύνδεσης.

Σε έναν κόσμο που έχει εμμονή με τα smartphone, μπορεί να φανεί περίεργο το γεγονός ότι ένας αυξανόμενος αριθμός εφήβων επιλέγει «χαζά τηλέφωνα».

Οι βασικές, απογυμνωμένες κινητές συσκευές που μπορεί να είχαμε πριν από μια ή δύο δεκαετίες επιστρέφουν στις νεότερες γενιές, στους εφήβους που επιδιώκουν να ανακτήσουν την ανεξαρτησία τους από την τεχνολογία.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πωλήσεις τηλεφώνων με βασικές λειτουργίες κλήσης και κειμένου αυξήθηκαν το 2022 για την HMD Global, τον κατασκευαστή της Nokia, με δεκάδες χιλιάδες μονάδες που πωλούνται κάθε μήνα.

«Βλέπουμε ότι η αγορά των flip phones έχει αυξηθεί κατά 5%,» δήλωσε ο Λαρς Σιλπερμπράουερ, επικεφαλής μάρκετινγκ των Nokia Phones και της HMD Global.

«Διπλασιάσαμε το μερίδιο αγοράς μας για τα κινητά τηλέφωνα τον περασμένο χρόνο, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Και βλέπουμε αυτή την αγορά να αυξάνεται στην Ευρώπη», είπε.

«Πιστεύω ότι η τάση αφορά πραγματικά τους ανθρώπους να παίρνουν τον έλεγχο της δικής τους ζωής, της δικής τους ψηφιακής ζωής», προσθέτει.

Με τις περιορισμένες λειτουργίες τους, τα “χαζά τηλέφωνα” – συνήθως τα τηλέφωνα με αναστροφή – προσφέρουν μια πιο απλή και λιγότερο εθιστική εμπειρία χρήστη από τα αντίστοιχα smartphone.

Αυτές οι συσκευές δίνουν προτεραιότητα σε βασικές λειτουργίες του τηλεφώνου, όπως κλήσεις και γραπτά μηνύματα. Εξαλείφουν τους πειρασμούς των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης που καταναλώνουν κατά μέσο όρο περισσότερες από 7 ώρες την ημέρα για περισσότερο από το 50% των εφήβων, σύμφωνα με έρευνα σε περισσότερους από 40.000 συμμετέχοντες στο Real Research, μια διαδικτυακή εφαρμογή έρευνας.

Η πολύωρη κύλιση έχει αποδειχθεί ότι έχει επιζήμια επίδραση στην ψυχολογική μας ευεξία. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει μια πιθανή σχέση μεταξύ της ατελείωτης κύλισης και της εμφάνισης συμπτωμάτων κατάθλιψης, άγχους και έλλειψης ύπνου.

Ο Λαρς Σιλμπερμπράουερ πιστεύει ότι η άνοδος των κινητών τηλεφώνων υπογραμμίζει την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση μεταξύ των εφήβων για τον αντίκτυπο της τεχνολογίας στη δική τους ψυχική υγεία.

«Μελέτες δείχνουν ότι οι νέοι έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας και απομακρύνονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», λέει, προσθέτοντας ότι ο ίδιος ακολούθησε την τάση παρατώντας το smartphone του και στρέφοντας το κινητό του τα Σαββατοκύριακα.

Νομίζω ότι μπορείτε να το δείτε αυτό με ορισμένους πληθυσμούς Gen Z – είναι κουρασμένοι από την οθόνη”, λέει ο Jose Briones, υπεύθυνος επιρροής ασύρματων τηλεφώνων και συντονιστής του subreddit “r/dumbphones” – μια κοινότητα σχετικά με τα ασύρματα τηλέφωνα, τα ασύρματα smartphone και τα τηλέφωνα με χαρακτηριστικά.

Στο subreddit, οι χρήστες ενθαρρύνονται να «συμμετάσχουν στην επανάσταση και να απολαύσουν την απλή ζωή».

Νοσταλγία 90s

Οι Millennials, που για χρόνια ήταν η νεότερη γενιά, τώρα γερνούν και τα τελευταία χρόνια η λαϊκή κουλτούρα έχει αιχμαλωτίσει τις καρδιές τους με το αίσθημα της νοσταλγίας.

Την ίδια στιγμή, η Generation Z, όσοι μεγάλωσαν μπροστά στις οθόνες, δείχνουν γοητευμένοι από ένα παρελθόν που δεν γνώριζαν. Τα βιντεοπαιχνίδια εμπνευσμένα από ρετρό, για παράδειγμα, με γραφικά με pixel και απλό παιχνίδι, έχουν αποκτήσει ξανά πιστούς θαυμαστές.

«Χαζά τηλέφωνα» και «έξυπνα τηλέφωνα»: ποια είναι η διαφορά;

Ενώ τα smartphone προσφέρουν προηγμένες λειτουργίες, όπως άπειρο αριθμό εφαρμογών, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οθόνες αφής, τα ασύρματα τηλέφωνα έχουν σχεδιαστεί ως «βασικά τηλέφωνα», με περιορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες.

Τα χαζά τηλέφωνα της δεκαετίας του 2000 δεν έχουν μείνει αμετάβλητα, ωστόσο, και υπάρχει «μια ολόκληρη σειρά από χαζά τηλέφωνα», λέει ο Λαρς Σιλμπερμπράουερ.

Οι σύγχρονες βελτιώσεις περιλαμβάνουν κάλυψη δικτύου 4G, καλύτερες κάμερες και πιο ζωντανά χρώματα, “αλλά συνολικά είναι σχεδόν το ίδιο”.

Είναι επίσης δυνατή η πρόσβαση σε μια ολόκληρη σειρά λειτουργιών και υπηρεσιών, αλλά τα τηλέφωνα είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να κάνουν την εργασία “λίγο δύσκολη”.

Τα smartphone δεν είναι προορισμένα να εξαφανιστούν: ανταποκρίνονται σε μια διαφορετική αγορά.

Η Nokia συνεχίζει να πουλά smartphone και φέτος τον Ιανουάριο παρουσίασε μια μοναδική καινοτομία: επισκευάσιμα τηλέφωνα.

«Είναι επισκευάσιμα και ανθεκτικά», είπε ο Λαρς Σιλμπερμπράουερ, προσθέτοντας ότι είναι «ένα από τα πιο ανθεκτικά τηλέφωνα στην αγορά».

«Μπορείτε να φτιάξετε το τηλέφωνο μόνοι σας με μια κιθάρα και ένα μικρό κατσαβίδι. Μπορείτε να αλλάξετε την οθόνη, να φορτίσετε τις υποδοχές και την μπαταρία σε λίγα λεπτά».

Η εταιρεία θέλει να «κρατήσει τα τηλέφωνα στα χέρια των ανθρώπων περισσότερο» – αλλά όχι κυριολεκτικά. Θέλει να σώσει τους πελάτες της από το να χρειάζεται να παίρνουν ένα νέο τηλέφωνο κάθε χρόνο, γιατί «δεν είναι ένα επιχειρηματικό μοντέλο που θέλουμε πραγματικά να ικανοποιήσουμε».

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα μηχανήματα που πετιούνται αντί να επισκευάζονται παράγουν ήδη 35 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων και 261 εκατομμύρια τόνους εκπομπές CO2 κάθε χρόνο στην Ευρώπη. Τον περασμένο Μάρτιο, ανακοίνωσε ότι θα αναγκάσει τις εταιρείες να προσφέρουν στους καταναλωτές το δικαίωμα να επισκευάσουν τις συσκευές ή τις μηχανές τους.

Σύμφωνα με τις προτάσεις, μια νόμιμη περίοδος εγγύησης, για παράδειγμα, δύο ετών θα υποχρέωνε τους παραγωγούς να προσφέρουν υπηρεσίες επισκευής, εάν δεν κοστίζει περισσότερο από μια αντικατάσταση. Η Nokia προχωρά ακόμα παραπέρα.

«Μπορώ να σας υποσχεθώ ότι η επόμενη γενιά θα είναι ακόμα πιο εύκολο να διορθωθεί», είπε ο Λαρς Σιλμπερμπράουερ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments