Πολιτική

Reuters: Μεγάλο φαβορί ο Μητσοτάκης

Reuters: Μεγάλο φαβορί ο Μητσοτάκης

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, επέτυχε μια μεγάλη νίκη στις γενικές εκλογές της 21ης ​​Μαΐου, αλλά δεν έφτασε στο όριο που θα της επέτρεπε να σχηματίσει μόνη της νέα κυβέρνηση.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επιστρέψει γρήγορα στη θέση του ως επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, στις οποίες οι Συντηρητικοί είναι το μεγάλο φαβορί.

Η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, επέτυχε μια μεγάλη νίκη στις γενικές εκλογές της 21ης ​​Μαΐου, αλλά δεν έφτασε στο όριο που θα της επέτρεπε να σχηματίσει μόνη της νέα κυβέρνηση.

Έχοντα αποτύχει, με ευθύνη της αντιπολίτευσης, οι μετεκλογικές διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, η Ελληνίδα Πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου προκήρυξε νέες εκλογές την Κυριακή και διόρισε μεταβατικό Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά.

Με διαφορά είκοσι ποσοστιαίων μονάδων έναντι του πλησιέστερου αντιπάλου της, του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, στην εξουσία από το 2015 έως το 2019, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται σε καλό δρόμο για να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή και να επανεκλέξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο αξίωμα του Πρωθυπουργού.

Πόσο μάλλον που το νέο ψηφοδέλτιο θα έχει την ιδιαιτερότητα, σε αντίθεση με το προηγούμενο που βασιζόταν στην πλήρη αναλογική, να χορηγεί μπόνους πλειοψηφίας στον νικητή.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν σε Νέα Δημοκρατία και Σύριζα περίπου τα ίδια ποσοστά ψήφων με τον περασμένο Μάιο, πάνω από 40% για τους συντηρητικούς και περίπου 20% για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

Η προεκλογική εκστρατεία χάθηκε από τη βύθιση ενός σκάφους μεταναστών με εκατοντάδες επιβάτες στις 14 Ιουνίου, αναμφισβήτητα μια από τις χειρότερες θαλάσσιες καταστροφές στην πρόσφατη ιστορία, που έφερε στις επιφάνεια τους διχασμούς των δύο μεγάλων ελληνικών κομμάτων στο μεταναστευτικό ζήτημα.

Σύμφωνα με παρατηρητές, η διαμάχη που ακολούθησε για τον ρόλο που έπαιξε το λιμενικό μάλλον ωφέλησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«(Η συζήτηση) βοήθησε τη Νέα Δημοκρατία γιατί η πρώτη αντίδραση του Σύριζα ήταν να αμφισβητήσει την ακτοφυλακή, ενώ η Νέα Δημοκρατία αναδείχθηκε προστάτης των συνόρων», είπε ο πολιτικός αναλυτής Απόστολος Πιστόλια.

Οι διασώστες διέσωσαν 104 άτομα, αλλά έως και 750 άτομα πιστεύεται ότι επέβαιναν στο πλοίο που βυθίστηκε στη Μεσόγειο. Η ακτοφυλακή, η οποία ακολούθησε το σκάφος πριν από την τραγωδία, ανέφερε ότι οι επιβαίνοντες είχαν απορρίψει όλες τις προσφορές της για βοήθεια.

Η καταστροφή επισκίασε άλλα σημαντικά ζητήματα πριν από τις εκλογές της 21ης ​​Μαΐου, συμπεριλαμβανομένου του κόστους ζωής και του σιδηροδρομικού ατυχήματος τον περασμένο Φεβρουάριο, που ανέδειξε τις ελλείψεις του συστήματος δημόσιων μεταφορών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments