Policy Briefs

Καθαρή ενέργεια: Το γαλλογερμανικό ζεύγος στέλνει αντιφατικά μηνύματα

Καθαρή ενέργεια: Το γαλλογερμανικό ζεύγος στέλνει αντιφατικά μηνύματα

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταλάβει πόσο σημαντικό είναι να γράψουμε το μέλλον των καθαρών τεχνολογιών στην Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταλάβει πόσο σημαντικό είναι να γράψουμε το μέλλον των καθαρών τεχνολογιών στην Ευρώπη. Όμως, η Γερμανία και η Γαλλία –με εμμονές με βραχυπρόθεσμα ζητήματα και διχασμένες για την πυρηνική ενέργεια– προκαλούν σύγχυση στους επενδυτές και παρεμποδίζουν την ανταγωνιστικότητα της ηπείρου. 

Η Sabine Nallinger είναι Διευθύνουσα Σύμβουλος της  Συμμαχίας για το κλίμα και την οικονομία στη Γερμανία, ενός ιδρύματος που συγκεντρώνει 30 εταιρείες από όλους τους τομείς του εμπορίου και της βιομηχανίας που προωθούν λύσεις μετάβασης για αυτούς τους τομείς. Ο Brick Medak είναι υπεύθυνος για την ευρωπαϊκή και διεθνή πολιτική του ιδρύματος. 

Οι καθαρές τεχνολογίες βρίσκονται σε μια κρίσιμη στιγμή της ανάπτυξής τους. Αυτή ακριβώς τη στιγμή αποφασίζονται επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες θα έχουν καθοριστικές επιπτώσεις για τη μελλοντική ευημερία κάθε χώρας. 

Ωστόσο, εστιάζοντας σε βραχυπρόθεσμες πολιτικές, αντί να χαράσσουν ένα σύνολο ρεαλιστικών μακροπρόθεσμων δημόσιων πολιτικών, οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας δημιουργούν περιττά εμπόδια στην ανταγωνιστικότητα της ηπείρου για τις επόμενες δεκαετίες. 

Η Γαλλία θα πρέπει να διευρύνει την προοπτική της πέρα ​​από την πυρηνική ενέργεια για να επιταχύνει την ανάπτυξη όλων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στη Γερμανία, η τρέχουσα συζήτηση σχετικά με τη σταδιακή κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης θα πρέπει να δώσει το έναυσμα για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων – και να διατηρήσει την εστίαση σε τεχνολογίες που έχουν πραγματικές πιθανότητες επιτυχίας.

Οι μικροί καβγάδες που μπορέσαμε να παρατηρήσουμε πρόσφατα θα μπορούσαν να στείλουν λάθος μηνύματα στους επενδυτές. Τα στελέχη επιχειρήσεων που αποφασίζουν πού θα τοποθετήσουν το επόμενο μεγάλο εργοστάσιο μπαταριών ή το μελλοντικό ηλιακό πάρκο υψηλής ισχύος διαβάζουν τα νέα. 

Πριν από λίγες εβδομάδες, η Γαλλία και η Γερμανία είχαν μια νέα ευκαιρία, την οποία δεν άδραξαν, να επιβληθούν ως πραγματικοί ηγέτες στον αγώνα για καθαρές ενέργειες, με τη συμφωνία που συνήφθη μεταξύ των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών για μια νέα ανανεώσιμη ενέργεια στόχος κατανάλωσης για το 2030. Ο στόχος ετέθη τελικά στο 42,5%. Αυτό είναι ένα βήμα προς τα εμπρός, αλλά εξακολουθεί να υστερεί σε ό,τι χρειάζεται για να επιταχυνθεί η ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη.

Η Γερμανία πράγματι υποστήριξε τον πιο φιλόδοξο στόχο του 45% που υπερασπίστηκαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Κοινοβούλιο, αλλά η Γαλλία ήταν απρόθυμη να τον θέσει και προσπάθησε να συμπεριλάβει την πυρηνική ενέργεια.

Ένα άλλο μικτό μήνυμα, την προηγούμενη εβδομάδα… Προς απογοήτευση άλλων ηγετών της ΕΕ, η Γερμανία ανάγκασε έναν συμβιβασμό για να εξαιρέσει τα οχήματα που κινούνται με συνθετικά καύσιμα από την απαγόρευση της πώλησης, από το 2035, αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης. 

Η ίδια η εξαίρεση πιθανότατα θα έχει μικρό πρακτικό αποτέλεσμα. Η κατασκευή συνθετικών καυσίμων με ουδέτερο άνθρακα απαιτεί πολύ περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από την τροφοδοσία ηλεκτρικών οχημάτων, των οποίων η αύξηση των πωλήσεων είναι ήδη πραγματικότητα. Τα αυτοκίνητα συνθετικών καυσίμων είναι πιθανό να αποτελούν ένα πολύ περιθωριακό τμήμα της αγοράς.

Παρουσιάζοντας την Πράσινη Συμφωνία της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει ότι θέλει να διασφαλίσει ότι το μέλλον των παγκόσμιων καθαρών βιομηχανιών γράφεται στην Ευρώπη.

Οι Βρυξέλλες κατανοούν πόσο απαραίτητες είναι οι καθαρές τεχνολογίες και ο μετασχηματισμός της βιομηχανίας τους για το οικονομικό μέλλον του μπλοκ. 

Η Γερμανία και η Γαλλία πρέπει τώρα να στείλουν ένα σαφές και κοινό μήνυμα. Θα πρωτοστατήσουμε στην εκβιομηχάνιση των καθαρών τεχνολογιών που χρειάζεται ο κόσμος: ηλιακά πάνελ, αντλίες θερμότητας, ηλεκτρολύτες, συστήματα αιολικής ενέργειας κ.λπ. Αυτό ξεκινά με την προώθηση του σχεδίου «Net Zero Industry Act» που προτείνει η Επιτροπή. 

Η Γαλλία και η Γερμανία πρέπει να συνεργαστούν στα επόμενα βήματα, παραμερίζοντας τις διαφορές τους για την πυρηνική ενέργεια και εστιάζοντας τη συνεργασία τους σε τεχνολογίες για τις οποίες έχουν κοινό όραμα.

Τα ανάμεικτα σήματα μόνο αναστατώνουν τη βιομηχανία στον παγκόσμιο αγώνα για καθαρές τεχνολογίες. Ενόψει του νόμου για τον περιορισμό του πληθωρισμού των ΗΠΑ, η Ευρώπη πρέπει να στείλει σαφή μηνύματα για ένα μέλλον καθαρής ενέργειας, έτσι ώστε να προσελκύσει επενδυτές. Για να κερδίσει τον αγώνα για καθαρές τεχνολογίες, η Ευρώπη πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα. 

Η Γαλλία και η Γερμανία θα πρέπει να βελτιώσουν τις συνθήκες για επενδύσεις σε καθαρές τεχνολογίες και να εργαστούν σε ένα μακροπρόθεσμο επενδυτικό σχέδιο για το κλίμα για την ΕΕ. 

Με αυτόν τον τρόπο, η ΕΕ θα στείλει ένα σαφές μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο: θέλουμε να αναπτύξουμε, να κατασκευάσουμε και να αναπτύξουμε στην Ευρώπη τις καθαρές τεχνολογίες και τις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που είναι ζωτικής σημασίας για την πράσινη μετάβασή μας και την τεχνολογική μας κυριαρχία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments