Οικονομία

Αυτό είναι ένα από τα πρώτα νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης

Αυτό είναι ένα από τα πρώτα νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν, μέχρι τον Αύγουστο,  θα είναι και εκείνο του υπουργείου Οικονομικών

Ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν, μέχρι τον Αύγουστο,  θα είναι και εκείνο του υπουργείου Οικονομικών που θα περιλαμβάνει όλες τις προεκλογικές εξαγγελίες, για τις οποίες έχει δεσμευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έτσι, τα μέτρα που είναι υποψήφια να ενταχθούν  στο πρώτο οικονομικό νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης -εφόσον η ΝΔ βρεθεί στο τιμόνι της χώρας μετά τις 25 Ιουνίου- θα είναι:

1. Η αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά από την 1η Ιανουαρίου 2024. Έχει εξαγγελθεί η αύξησή του κατά 1.000 ευρώ με συνολικό δημοσιονομικό κόστος 77 εκατ. ευρώ.

2. Η αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος με ετήσιο κόστος 49 εκατ. ευρώ.

3. Η μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη, με κόστος 38 εκατ. ευρώ ετησίως.

4. Το youth pass για τους νέους που ενηλικιώνονται με κόστος 30 εκατ. ευρώ ετησίως και έτος πρώτης εφαρμογής το 2024.

5. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές με κόστος περί τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως και έτος πρώτης εφαρμογής επίσης το 2024.

6. Η μεσοσταθμική μείωση των τεκμηρίων κατά 30% από το 2025.

7. Η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος με κόστος 89 εκατ. ευρώ το 2025, 222 εκατ. ευρώ το 2026 και 443 εκατ. ευρώ το 2027.

8. Η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μια μονάδα. Το κόστος, όπως έχει αποτιμηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, ανέρχεται σε 230 εκατ. ευρώ το 2025, πρώτο έτος νέας μείωσης, με ισόποση επιβάρυνση το 2026 και σε 509 εκατ. ευρώ το 2027.

9. Η αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, με κόστος 40 εκατ. ευρώ ετησίως.

Αναφορικά με τα μέτρα που αφορούν τις αυξήσεις στις συντάξεις αλλά και το νέο μισθολόγιο των δημοσιών υπαλλήλων, είναι ήδη νομοθετημένα.

Βέβαια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όλη αυτή τη προεκλογική περίοδο έβαλε στο παιχνίδι άλλα  τρία μέτρα, που θα εξαρτηθούν από τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί μέσα στο 2023.

Τέτοια μέτρα είναι η επέκταση του market pass, το επίδομα προσωπικής διαφοράς για τους συνταξιούχους ενώ άλλη μια ρύθμιση που αφορά τους συνταξιούχους και μάλιστα για όσους εργάζονται είναι  η μείωση του πέναλτι στις συντάξεις τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments