Policy Briefs

Βουλγαρία: Εκρήξεις σε εργοστάσιο όπλων με προορισμό την Ουκρανία

Βουλγαρία: Εκρήξεις σε εργοστάσιο όπλων με προορισμό την Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Οι αποθήκες πυρομαχικών της βουλγαρικής εταιρείας όπλων ΕΜΚΟ υπέστησαν εκρήξεις νωρίς την Κυριακή, 25 Ιουνίου, κοντά στο Καρνομπάτ, ημέρες αφότου η Βουλγαρία ανακοίνωσε ότι θα ενταχθεί στον συνασπισμό για να προμηθεύσει οβίδες στην Ουκρανία.

Οι αποθήκες που εξερράγησαν την Κυριακή είχαν στοχοποιηθεί πριν από ένα χρόνο σε μια πράξη δολιοφθοράς.

Ανήκουν σε έναν από τους πιο διάσημους Βούλγαρους κατασκευαστές και εμπόρους όπλων, τον Αιμίλιο Γκεμπρέφ, ο οποίος πριν από οκτώ χρόνια είχε ήδη πέσει θύμα απόπειρας δολοφονίας με χρήση δηλητηριώδους ουσίας παρόμοιας με το Novichok, για την οποία η βουλγαρική εισαγγελία κατηγόρησε πράκτορες ρωσικών στρατιωτικών πληροφοριών.

«Πρόκειται για μια βίαιη ανεξήγητη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα μεσάνυχτα. Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν τραυματίστηκε κανείς. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι συνέβη. δεν γνωρίζουμε ακόμα τι προκάλεσε τις εκρήξεις πέρυσι, πόσο μάλλον σήμερα μετά από λίγες ώρες », είπε ο Γκεμπρέφ στο bTV , προσθέτοντας ότι οι αποθήκες περιείχαν υλικά για την κατασκευή αμυντικών.

Εκπρόσωποι της εταιρείας ΕΜΚΟ είπαν ότι η έκρηξη ήταν, όπως και την προηγούμενη φορά, αποτέλεσμα δολιοφθοράς, καθώς δεν υπήρχε τίποτα στις αποθήκες που θα μπορούσε να εκραγεί αυθόρμητα.

Η Βουλγαρία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πυρομαχικών σοβιετικού τύπου και τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει εξάγει όπλα αξίας άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, αλλά μόνο μέσω ενδιάμεσων.

Οι φιλορωσικές δυνάμεις της βουλγαρικής κυβέρνησης και ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ αντιτίθενται στις εξαγωγές όπλων στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι αυτό συνιστά άμεση βουλγαρική επέμβαση στον πόλεμο.

Παρόλα αυτά, οι επιχειρήσεις των βουλγαρικών εταιρειών πάνε καλά, με εξαγωγές όπλων με τη βοήθεια Αμερικανών, Πολωνών και Ρουμάνων μεσάζων.

Η εισαγγελία της Σόφιας ανακοίνωσε πέρυσι ότι υποπτεύεται τη Ρωσία για πολλά επεισόδια σε βουλγαρικά εργοστάσια όπλων την τελευταία δεκαετία. Πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, στη Συρία βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες βουλγαρικών όπλων.

Η πρώτη έκρηξη που ερεύνησε η βουλγαρική εισαγγελία σημειώθηκε στο εργοστάσιο όπλων EMKO στο χωριό Lovnidol το 2011, όταν σημαντική ποσότητα πυρομαχικών προοριζόταν για εξαγωγή στη Γεωργία.

Η δεύτερη έρευνα χρονολογείται από το 2015, όταν εξερράγη αποθήκη του κρατικού εργοστασίου όπλων στο Σόποτ, όπου φυλάσσονταν και προϊόντα της ΕΜΚΟ. Την ίδια χρονιά καταστράφηκε άλλη μια αποθήκη του ίδιου εργοστασίου στο Σόποτ. Η τέταρτη ύποπτη υπόθεση χρονολογείται από το 2020, όταν μια αποθήκη του κρατικού εργοστασίου όπλων «Arsenal» καταστράφηκε με εκρηκτικά κοντά στο Muglish.

«Και στις τέσσερις περιπτώσεις δεν διαπιστώθηκε συγκεκριμένος λόγος για τις εκρήξεις στις αποθήκες. Δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματισμοί. Έχει διαπιστωθεί κατηγορηματικά ότι οι κατηγορίες κινήθηκαν εξ αποστάσεως », ανακοίνωσε η βουλγαρική εισαγγελία κατά την έναρξη της έρευνας το 2022.

Σύμφωνα με έρευνα του βουλγαρικού γραφείου του Radio Free Europe , που δημοσιεύθηκε στις αρχές Μαΐου, τουλάχιστον εννέα εκρήξεις σε βουλγαρικές στρατιωτικές αποθήκες και εργοστάσια συνδέονται με τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών GRU.

Ο διεθνής ιστότοπος ερευνών Bellingcat κάνει λόγο για μια μαζική και στοχευμένη μακροπρόθεσμη επιχείρηση της GRU κατά της βουλγαρικής βιομηχανίας όπλων.

«Η επιχείρηση φαίνεται να ξεκίνησε λίγο μετά τον Ιούλιο του 2014, όταν οι ρωσικές αρχές υπέταξαν διάφορες υποστηριζόμενες από τη Ρωσία μαχητικές ομάδες στην περιοχή Donbass της ανατολικής Ουκρανίας στον κεντρικό έλεγχο και στρατιωτική εποπτεία της GRU», σύμφωνα με μια από τις έρευνες της Bellingcat . στις εκρήξεις στη Βουλγαρία.

«Η αποστολή, η οποία φαίνεται να είχε επικεφαλής την υπομονάδα ανατροπής και δολιοφθοράς της μονάδας GRU 29155, περιλάμβανε πολλές συνεχόμενες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων οι εκρήξεις στις αποθήκες Vrbetice, η απόπειρα δολοφονίας του Emilian Gebrev και — με αυξανόμενη πιθανότητα — σε τουλάχιστον μία από τις τρεις εκρήξεις σε αποθήκες πυρομαχικών στη Βουλγαρία στις αρχές και στα μέσα του 2015 », πρόσθεσε η έρευνα.

Την Κυριακή, ώρες μετά το περιστατικό, η βουλγαρική κυβέρνηση ανακοίνωσε αυξημένη ασφάλεια στα στρατιωτικά εργοστάσια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments