Διεθνή

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις με στόχο τη διακοπή εξόρυξης χρυσού Wagner στην Αφρική

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις με στόχο τη διακοπή εξόρυξης χρυσού Wagner στην Αφρική

Πηγή Φωτογραφίας: LifeGate

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε κυρώσεις κατά της Midas Resources, η οποία εκμεταλλεύεται ορυχεία στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, και της Diamville, μιας εταιρείας αγοράς χρυσού και διαμαντιών στη χώρα -- οι οποίες όπως δήλωσε ελέγχονται από τον Πριγκόζιν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν την Τρίτη κυρώσεις με στόχο τη διακοπή των δραστηριοτήτων εξόρυξης χρυσού που χρηματοδοτούν τον Όμιλο Wagner στην Αφρική, υποσχόμενες να καταστήσουν τους μισθοφόρους υπεύθυνους για την κακομεταχείριση του ντόπιου πληθυσμού, λίγες ημέρες μετά τη διοργάνωση ανταρσίας στη Ρωσία.

Τα μέτρα κατά του Wagner Group είχαν προγραμματιστεί προηγουμένως, αλλά αναβλήθηκαν για λίγο, καθώς οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να αποφύγουν να εμφανιστούν ότι ευνοούν μια πλευρά σε μια διαμάχη για την εξουσία μεταξύ του επικεφαλής των μισθοφόρων Γιεβγκένι Πριγκόζιν και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε κυρώσεις κατά της Midas Resources, η οποία εκμεταλλεύεται ορυχεία στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, και της Diamville, μιας εταιρείας αγοράς χρυσού και διαμαντιών στη χώρα — οι οποίες όπως δήλωσε ελέγχονται από τον Πριγκόζιν.

Οι κυρώσεις — οι οποίες θα μπλοκάρουν τυχόν αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία και θα ποινικοποιήσουν τις συναλλαγές με τις εταιρείες — βάζουν στο στόχαστρο επίσης μια εταιρεία με έδρα το Ντουμπάι, την Industrial Resources General Trading, η οποία κατηγορήθηκε ότι χειριζόταν τα οικονομικά των συναλλαγών του Πριγκόζιν με την Diamville.

“Ο όμιλος Wagner χρηματοδοτεί τις βάναυσες επιχειρήσεις του εν μέρει με την εκμετάλλευση φυσικών πόρων σε χώρες όπως η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Μάλι”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών για τις κυρώσεις Μπράιαν Νέλσον.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να στοχεύουν τις πηγές εσόδων της Wagner για να υποβαθμίσουν την επέκταση και τη βία του στην Αφρική, την Ουκρανία και οπουδήποτε αλλού”.

Η Wagner έχει συμβληθεί με στρατιωτικά καθεστώτα στην Αφρική και έπαιξε έναν όλο και πιο βίαιο ρόλο στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τον Πριγκόζιν να προτρέπει τον Πούτιν να χρησιμοποιήσει ακόμη μεγαλύτερη βία.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, προλογίζοντας τις κυρώσεις νωρίτερα την Τρίτη, επανέλαβε την κριτική του για τους μισθοφόρους της Wagner, οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί για ευρείες καταχρήσεις στην Αφρική.

“Πιστεύουμε ότι όπου πηγαίνει ο Βάγκνερ, φέρνει θάνατο και καταστροφή στο πέρασμά του. Πληγώνουν τους τοπικούς πληθυσμούς, εξορύσσουν ορυκτά και αφαιρούν χρήματα από τις κοινότητες όπου δραστηριοποιούνται”, δήλωσε ο Μίλερ στους δημοσιογράφους.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι η μισθοφορική ομάδα θα συνεχίσει κανονικά τις επιχειρήσεις της στο Μάλι και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, παρά την αποτυχημένη εξέγερση του ηγέτη της το Σαββατοκύριακο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments