Διεθνή

Παιχνίδι για το μέλλον της Ρωσίας

Παιχνίδι για το μέλλον της Ρωσίας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ένας αγώνας διαδοχής με πυρηνικά όπλα, ένας ιδιωτικός στρατός που επιστρατεύεται, μια ανερχόμενη Λευκορωσία — όλα είναι στο τραπέζι σε έναν κόσμο μετά την ανταρσία του Βάγκνερ.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Μόσχα — αλλά κανείς δεν ξέρει τι κοιτάζει. Γίνονται κι άλλες εξεγέρσεις στα σκαριά; Θα κλιμακώσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν τη βαναυσότητά του στην Ουκρανία για να αποζημιώσει; Είναι ασφαλή τα πυρηνικά του; Θα επανέλθουν με κάποιο τρόπο όλα σε ένα τεταμένο status quo εν καιρώ πολέμου; Αυτού του είδους τα ερωτήματα έχουν απασχολήσει τις συζητήσεις μετά από μια αποτυχημένη ανταρσία που είδε τους μισθοφόρους της Ομάδας Βάγκνερ να παρελαύνουν μέσα σε λίγες ώρες από τη Μόσχα προτού γυρίσουν πίσω.

Ενώ ο Πούτιν και ο αρχηγός της Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν συνεχίζουν να δίνουν μονομαχικές αφηγήσεις για την εξέγερση, ένα πράγμα φαίνεται σίγουρο: το αήττητο του Ρώσου ηγέτη έχει καταρρεύσει.

Αυτό δεν σημαίνει ότι επίκειται το τέλος του καθεστώτος Πούτιν. Αλλά μια σειρά από δύσκολα στη φαντασία και ακόμη και παράξενα σενάρια πειράζονται τώρα, καθώς όλοι εικάζουν για το τι θα ακολουθήσει. Υπάρχουν «περισσότεροι άγνωστοι παρά γνωστοί», είπε ένας ανώτερος διπλωμάτης της Κεντρικής Ευρώπης, στον οποίο, όπως και άλλοι, δόθηκε η ανωνυμία για να συζητήσει ευαίσθητα θέματα ασφάλειας. Το POLITICO παρουσιάζει μερικά από αυτά τα γνωστά – και άγνωστα – για το τι θα εκτυλιχθεί τώρα στη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου.

Η επόμενη πράξη του Πούτιν: Καταστολή; Περισσότερος πόλεμος;

Οι εικόνες των στρατευμάτων Βάγκνερ να καταλαμβάνουν ένα μεγάλο στρατιωτικό αρχηγείο πριν βαδίσουν προς τη Μόσχα με λίγες συνέπειες, μόνο για να γυρίσουν χωρίς καν να συλληφθούν, έχουν προκαλέσει συγκεχυμένους προβληματισμούς σχετικά με την πιθανή επόμενη κίνηση του ισχυρού ηγέτη.

«Αυτό που νομίζω ότι προκύπτει φυσικά από αυτό τώρα είναι ακόμη μεγαλύτερη καταστολή στη Ρωσία», είπε η Λόρι Μπρίστοου, η οποία υπηρέτησε ως πρέσβης της Βρετανίας στη Ρωσία από το 2016 έως το 2020. Αυτό όμως δεν έχει συμβεί ακόμα. Στην πραγματικότητα, παρά το γεγονός ότι χλεύασε τους ηγέτες της ανταρσίας ότι πρόδωσαν τη Ρωσία, ο Πούτιν ισχυρίζεται ότι προσφέρει στους εμπλεκόμενους μια διέξοδο. Τη Δευτέρα, είπε ότι οι στρατιώτες του Βάγκνερ θα είναι ελεύθεροι να ενώσουν τις τακτικές δυνάμεις, να πάνε σπίτι τους ή να κατευθυνθούν στη Λευκορωσία – ενισχύοντας τις εικασίες ότι η κάποτε κυρίαρχη θέση ισχύος του καθεστώτος της Μόσχας μαραίνεται.

Ένας διπλωμάτης της Ανατολικής Ευρώπης είπε ότι η εκτίμησή τους είναι ότι ο Πριγκόζιν «χρησιμοποιήθηκε από μια συγκεκριμένη ομάδα της ελίτ του Κρεμλίνου/FSB που δεν ήταν ικανοποιημένη με την τρέχουσα ηγεσία» στο υπουργείο Άμυνας. Και, πρόσθεσε ο διπλωμάτης, ο Πούτιν θα μπορούσε να αλλάξει τους όρους της συμφωνίας του με το αφεντικό της Βάγκνερ ανά πάσα στιγμή. Αυτό μόλις δημιούργησε περισσότερες εικασίες για το τι θα συνεπάγονται οι επόμενοι μήνες. Ο Edgars Rinkēvičs, υπουργός Εξωτερικών και εκλεγμένος πρόεδρος της Λετονίας, απαρίθμησε μια σειρά από επιλογές, από «ο Πούτιν να προσπαθεί να επιβάλει περισσότερη καταστολή στην πατρίδα» μέχρι τον Ρώσο ηγέτη «να προσπαθεί να εξαπολύσει κάποια επίθεση στην Ουκρανία, προσπαθώντας να δείξει στους δικούς του κοινό ότι έχει τον πλήρη έλεγχο».

Πηγή: politico.eu

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments