Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Ανοίγει η κούρσα διαδοχής – Ποιοι είναι οι επικρατέστεροι για την διαδοχή

ΣΥΡΙΖΑ: Ανοίγει η κούρσα διαδοχής – Ποιοι είναι οι επικρατέστεροι για την διαδοχή

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Κορυφαία στελέχη του κόμματος, σε κατ'ιδίαν συζητήσεις με εσωκομματικούς παράγοντες έχουν αφήσει ανοιχτό να διεκδικήσουν την προεδρία του κόμματος μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα.

Τέλος εποχής για την αρχηγία του Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Αιφνιδιάζοντας τους πάντες, ακόμη και τους στενούς του συνεργάτες ο Αλέξης Τσίπρας μετά από τρεις ημέρες σιωπής που ακολούθησαν την βαριά τρίτη κατά σειρά, ήττα για τον ίδιο, αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος. Χωρίς ποτέ να πει την λέξη «παραιτούμαι» ο Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε πως ξεκινάει στο κόμμα την διαδικασία εκλογής νέου προέδρου, με τον ίδιο να μην είναι υποψήφιος. 

Κορυφαία στελέχη του κόμματος, σε κατ’ιδίαν συζητήσεις με εσωκομματικούς παράγοντες έχουν αφήσει ανοιχτό να διεκδικήσουν την προεδρία του κόμματος μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα.

Τα πρόσωπα αυτά είναι τα εξής:

Έφη Αχτσιόγλου

Η Έφη Αχτσιόγλου, με επιτυχημένη θητεία στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019, αλλά και ένα από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος αναμένεται να είναι υποψήφια παρ’ότι πρόσφατα είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο αλλαγής της ηγεσίας.

Η Έφη Αχτσιόγλου γεννήθηκε το 1985, στα Γιαννιτσά Πέλλας. Ολοκλήρωσε με άριστα τις προπτυχιακές σπουδές της στη Νομική του ΑΠΘ και το 2009 απέκτησε -επίσης με άριστα- το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο Δημόσιο Δίκαιο και τις Πολιτικές Επιστήμες από την ίδια σχολή.

Εργάστηκε με ερευνητική υποτροφία στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου, ενώ το 2014, ολοκλήρωσε ως υπότροφος του ΙΚΥ τη συγγραφή της διδακτορικής της διατριβής στο Εργατικό Δίκαιο.

Ήταν υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015. Στον ΣΥΡΙΖΑ πέρασε από τα κομματικά όργανα, ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ ήταν μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης. Ως Διευθύντρια του Πολιτικού Γραφείου του Υπουργού Εργασίας ήταν υπεύθυνη για τη διαπραγμάτευση της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους Θεσμούς σε ζητήματα σχετικά με την αγορά εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης.

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ο επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και πρώην «τσάρος» της οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αν τελικά δεν είναι υποψήφια η Ε. Αχτσιόγλου, θα ήθελε να ηγηθεί του κόμματος.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ήταν υποψήφιος βουλευτής Πρεβέζης με το Συνασπισμό στις εκλογές του 2004, όμως εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Β΄ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Μαΐου 2012, και επανεξελέγη τον Ιούνιο του 2012, καθώς και τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015.

Διονύσης Τεμπονέρας

Ακόμη, κορυφαία στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι οι σαρωτικές αλλαγές για τις οποίες μίλησε ο Αλ. Τσίπρας θα γίνουν πραγματικότητα με ένα στέλεχος της νέας γενιάς, όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος στο τελευταίο συνέδριο είχε εκλεγεί πρώτος στην κεντρική Επιτροπή. 

Ο Διονύσης Τεμπονέρας γεννήθηκε το 1981, στην Πάτρα.

Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας) και μετέπειτα, από τη Νομική Σχολή, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ακολούθως, έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Ε.Κ.Π.Α. (με κατεύθυνση στο Εργατικό Δίκαιο) και σήμερα, είναι υποψήφιος διδάκτωρ, στον Τομέα Δημοσίου Δικαίου, του Ε.Κ.Π.Α.

Εργάζεται από το 2008, ως δικηγόρος ασκώντας δικηγορία, με εξειδίκευση, στα θέματα του Εργατικού, του Δημοσίου και του Κοινωνικοασφαλιστικού Δικαίου. Συνδράμει σαν νομικός παραστάτης, ομοσπονδίες και σωματεία. Διετέλεσε νομικός σύμβουλος στο Υπουργείο Εργασίας, στο τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ(ΕΦΚΑ) και στο ΕΤΕΑ.

Αλέξης Χαρίτσης

Ο Αλέξης Χαρίτσης γεννήθηκε το 1977 στην Καλαμάτα. Σπούδασε στην Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, με ειδίκευση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Οργανώθηκε από τα φοιτητικά του χρόνια στην Αριστερά και στον Συνασπισμό και μετέπειτα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στις εκλογές του 2012 και του Σεπτεμβρίου του 2015 ήταν υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος[1] και ένας εκ των συμμετεχόντων στην Κίνηση των 53+. Επίσης, έχει διατελέσει συντονιστής του τομέα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ρένα Δούρου

Εκλέχτηκε βουλευτής Β΄ Αθηνών με τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς στις εκλογές της 6ης Μαΐου και της 17ης Ιουνίου 2012. Διετέλεσε υπεύθυνη της Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου (ΕΕΚΕ) για την εξωτερική πολιτική, στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Στις 26 Μαρτίου του 2014 παρέδωσε τη βουλευτική της έδρα, την οποία έλαβε η Ελένη Αυλωνίτου.

Στις 2 Φεβρουαρίου 2014 εκλέχτηκε από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014. Στις 25 Μαΐου του 2014, εξελέγη Περιφερειάρχης Αττικής, ούσα επικεφαλής του συνδυασμού Δύναμη Ζωής.

Στις περιφερειακές εκλογές του 2019, ο συνδυασμός της ήρθε δεύτερος, συγκεντρώνοντας 19,71% στον πρώτο γύρο και 34,21% στον δεύτερο. Έτσι η Δούρου, ανέλαβε επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments