Global News

AP News: Η ρωσική στρατιωτική ιεραρχία σε κρίση

AP News: Η ρωσική στρατιωτική ιεραρχία σε κρίση

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η ρωσική διοίκηση εξαφανίστηκε από τους πολίτες και την κοινή γνώμη. Και οι ανώτεροι αξιωματικοί θα διώκονταν για συνενοχή για την «εξέγερση» των παραστρατιωτικών της Βάγκνερ το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Έξι μέρες μετά την ανταρσία των παραστρατιωτικών της ομάδας Βάγκνερ ενάντια στη στρατιωτική δύναμη, η ιεραρχία του ρωσικού στρατού βρίσκεται σε πλήρη κρίση. Φήμες για απολύσεις, ανακρίσεις, ακόμη και φυλάκιση στρατιωτών, διέπουν τη Μόσχα από τότε που ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσπάθησε, τη Δευτέρα το απόγευμα, να ανακτήσει τον έλεγχο μετά από δύο ημέρες δισταγμού. Η εκκαθάριση φαίνεται να ξεκίνησε εναντίον των αξιωματικών που θα υποστήριζαν ή απλώς θα έδειχναν παθητικότητα μπροστά στην πρόοδο σχεδόν χωρίς αντίσταση έως και 170 χλμ. από τη Μόσχα μιας στήλης τεθωρακισμένων οχημάτων από την ομάδα με επικεφαλής τον Πριγκόζιν.

Ήταν η νούμερο δύο ρωσικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν,  που «άνοιξε τη μπάλα» το απόγευμα της Τετάρτης, όταν αξιόπιστες αλλά ανώνυμες πηγές αποκάλυψαν ότι είχε συλληφθεί. Έκτοτε θα ανακρινόταν από το FSB λόγω των φιλικών του δεσμών με τον Πριγκόζιν. Από ρωσική πηγή, αργά το απόγευμα της Πέμπτης, δεν θα είχε συλληφθεί και θα βρισκόταν σε χώρο που δεν έχει επικοινωνήσει. Είχε διατελέσει ως ενδιάμεσος μεταξύ της εξουσίας και του επικεφαλής του Βάγκνερ το Σάββατο, καλώντας τον να γυρίσει πίσω μέσω ενός περίεργου βίντεο όπου φαινόταν πολύ άβολα.

Αυτή είναι η αρχή μιας «μαζικής εκκαθάρισης», ανακοίνωσε πρώην στέλεχος της υπηρεσίας Τύπου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στον λογαριασμό του στο Telegram Rybar. Αυτό το κύμα συλλήψεων θα έφερνε τη Ρωσία πίσω στις σκοτεινές ώρες της ιστορίας της: πριν από την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Κόκκινος Στρατός είχε «καθαριστεί» από τους ανώτερους αξιωματικούς του από το Κρεμλίνο του Στάλιν. Αυτό είχε συμβάλει όχι λίγο στις καταστροφικές αναποδιές της έναρξης της σύγκρουσης με τη ναζιστική Γερμανία.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πράγματα, εάν επιβεβαιωθούν οι τρέχουσες συλλήψεις, θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα της Μόσχας στην επίθεσή της στην Ουκρανία. Έστω και μόνο λόγω της διακοπής της αλυσίδας διοίκησης τις επόμενες εβδομάδες, με διορισμούς όπου η πίστη θα υπερισχύσει της ικανότητας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments