Global News

La Reppublica: Ευρωπαίοι σε αναζήτηση συμφωνίας με την Τυνησία για το μεταναστευτικό

La Reppublica: Ευρωπαίοι σε αναζήτηση συμφωνίας με την Τυνησία για  το μεταναστευτικό

Πηγή Φωτογραφίας: The Arab Weekly

Δύο εβδομάδες μετά από τη βύθιση σκάφους μεταναστών στη Μεσόγειο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν στις Βρυξέλλες την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας με την Τυνησία που αποσκοπεί στην αποτροπή αυτών των διελεύσεων και στην καταπολέμηση των λαθρεμπόρων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήλπιζε να συνάψει πριν από αυτή τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ ένα μνημόνιο κατανόησης με την Τύνιδα για την εφαρμογή μιας «παγκόσμιας εταιρικής σχέσης», συμπεριλαμβανομένης μιας συνιστώσας για τη μετανάστευση. Με στόχο στη συνέχεια να επεκταθεί αυτού του είδους η εταιρική σχέση και σε άλλες χώρες της περιοχής της Μεσογείου. Όμως οι συζητήσεις με την ευαίσθητη Τύνιδα αποδεικνύονται μεγαλύτερες από το αναμενόμενο και θα πρέπει να επαναληφθούν τη Δευτέρα (3 Ιουλίου), μετά τη μεγάλη μουσουλμανική γιορτή του Eid al-Adha.

Η εταιρική σχέση, η οποία περιλαμβάνει επίσης την ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών δεσμών και τη συνεργασία για την πράσινη ενέργεια, συνοδεύεται από οικονομική στήριξη ύψους άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Ανακοινώθηκε στις 11 Ιουνίου κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Τύνιδα από την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συνοδευόμενη από την επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Τζόρτζια Μελόνι και τον Ολλανδό ομόλογό της Μαρκ Ρούτε. Ωστόσο, εγείρει τις ανησυχίες ορισμένων κρατών μελών λόγω της αυταρχικής μετατόπισης του Προέδρου Kais Saied και της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτή τη χώρα, η οποία βρίσκεται στα χέρια μιας σοβαρής κοινωνικοοικονομικής κρίσης.

Η ευρωπαϊκή βοήθεια συνδέεται εν μέρει με τη χορήγηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πίστωσης 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπό διαπραγμάτευση, με συνημμένους όρους. Αλλά από την επίσκεψη της τριάδας, ο Πρόεδρος Saied επαναλαμβάνει ότι η Τυνησία δεν θα είναι ο «συνοριακός φύλακας» της Ευρώπης και δεν θα υποκύψει σε αυτό που περιγράφει ως «υπαγορεύσεις» του ΔΝΤ. Αρνείται τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει το Ταμείο που προβλέπουν την αναδιάρθρωση περισσότερων από 100 υπερχρεωμένων δημοσίων επιχειρήσεων και την άρση των κρατικών επιδοτήσεων σε ορισμένα βασικά προϊόντα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments