Διεθνή

Πούτιν: Έρχονται αναφορές για «εκκαθαρίσεις» στις Ένοπλες Δυνάμεις

Πούτιν: Έρχονται αναφορές για «εκκαθαρίσεις» στις Ένοπλες Δυνάμεις

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Οι πλέον υψηλόβαθμοι στρατηγοί της Ρωσίας δεν έχουν εμφανιστεί δημόσια μετά την ανταρσία του Γεβγκένι Πριγκόζιν με στόχο την ανατροπή της ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας.

Οι πλέον υψηλόβαθμοι στρατηγοί της Ρωσίας δεν έχουν εμφανιστεί δημόσια μετά την ανταρσία του Γεβγκένι Πριγκόζιν με στόχο την ανατροπή της ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας. Εν μέσω «επιχείρησης» ανάκτησης ισχύος από τον Βλαντιμίρ Πούτιν έρχονται αναφορές για «εκκαθαρίσεις» στις Ένοπλες Δυνάμεις και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες περί σύλληψης του «στρατηγού Αρμαγεδδών» Σεργκέι Σουροβίκιν.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ, δεν έχει εμφανιστεί δημόσια ή στην κρατική τηλεόραση μετά την ανταρσία της Wagner, όταν ο αρχηγός της, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ζήτησε την «παράδοση» του Γκερασίμοφ. Ούτε και έχει γίνει κάποια αναφορά στο όνομά του σε δελτίο Τύπου του υπουργείου Άμυνας.

Αγνοούνται επίσης τα «ίχνη» του στρατηγού Σεργκέι Σουροβίκιν, στον οποίο ο ρωσικός Τύπος έχει δώσει το προσωνύμιο «Στρατηγός Αρμαγεδδών» για τις επιθετικές του τακτικές στη Συρία, ουσιαστικά τις ωμότητες και την ισοπέδωση του Χαλεπίου. Ο ίδιος διατελεί σήμερα υποδιοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Δημοσίευμα των New York Times, που επικαλείται πηγές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ανέφερε την Τρίτη ότι ο Σεργκέι Σουροβίκιν είχε εκ των προτέρων γνώση των σχεδίων Πριγκόζιν για ένοπλη εξέγερση και ότι οι ρωσικές Αρχές ερευνούσαν εάν ήταν συνένοχος.

Το Κρεμλίνο την Τετάρτη απέδωσε το δημοσίευμα σε «εικασίες και κουτσομπολιά», όμως πληροφορίες του ίδιου του ρωσικού Τύπου την Πέμπτη ανέφεραν πως ο Σεργκέι Σουροβίκιν έχει συλληφθεί και ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, αρνήθηκε να απαντήσει σε οποιαδήποτε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων παραπέμποντας στο υπουργείο Άμυνας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει στο πρακτορείο Reuters ότι θεωρείται πως ο Σουροβίκιν υποστήριξε τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, αλλά ότι οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν γνώριζαν με βεβαιότητα εάν είχε συνδράμει έμπρακτα στην ανταρσία με οποιονδήποτε τρόπο.

Η ρωσόφωνη έκδοση των Moscow Times και ένας στρατιωτικός blogger έκαναν λόγο περί σύλληψης του Σουροβίκιν, ενώ κάποιοι άλλοι στρατιωτικοί ανταποκριτές με πηγές στη Ρωσία ανέφεραν ότι ο στρατηγός και άλλοι ανώτεροι αξιωματικοί ανακρίνονταν από την ομοσπονσιακή υπηρεσία ασφαλείας FSB για να «επαληθεύσουν» την πίστη τους στον Πούτιν και το στράτευμα.

Το Rybar, Κανάλι στο Telegram που διαχειρίζεται πρώην αξιωματικός της υπηρεσίας Τύπου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, μετέδωσε από πλευράς ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «εκκαθάριση» στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Κατά το ίδιο κανάλι, οι Αρχές κινούνται για να «ξεδιαλύνουν» το στρατιωτικό προσωπικό που θεωρείται ότι είχε δείξει «έλλειψη αποφασιστικότητας» για την καταστολή της ανταρσίας, εν μέσω ορισμένων αναφορών ότι μέρος των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων φαίνεται να έπραξε ελάχιστα για να σταματήσει τους μισθοφόρους της Wagner στο αρχικό στάδιο της ανταρσίας που εκδηλώθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.

«Η ένοπλη εξέγερση από την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner έγινε η αφορμή για μια μαζική εκκαθάριση στις τάξεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων», κατά το Rybar.

Μια τέτοια κίνηση, εάν επιβεβαιωθεί, θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο διεξαγωγής του πολέμου στην Ουκρανία και να προκαλέσει πιθανώς αναταραχή στις τάξεις του στρατεύματος, τη στιγμή που η Μόσχα καλείται να αντιμετωπίσει την ουκρανική αντεπίθεση. Θα μπορούσε επίσης να εδραιώσει ή να ενισχύσει τις θέσεις άλλων ανώτερων στρατιωτικών και στελεχών ασφαλείας που μετά βεβαιότητας θεωρούνται πιστοί στο καθεστώς Πούτιν.

Επί του παρόντος δεν έχει υπάρξει κανένα επίσημο σχόλιο από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments