Διεθνή

Γαλλία: Σε κατάσταση πολιορκίας η χώρα από την εξέγερση των ανηλίκων για 5η μέρα

Γαλλία: Σε κατάσταση πολιορκίας η χώρα από την εξέγερση των ανηλίκων για 5η μέρα

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Ο ανταποκριτής του MEGA στο Παρίσι, Σαράντης Μιχαλόπουλος, μεταδίδει όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τα επεισόδια στην Γαλλία

Μειωμένης έντασης ήταν τα επεισόδια χθες το βράδυ στη Γαλλία, την πέμπτη κατά σειρά νύχτα ταραχών μετά τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικά πυρά, γεγονός που έβαλε φωτιά στη χώρα.

Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα Le Monde χτες το βράδυ δεν καταγράφηκε κανένα σημαντικό επεισόδιο, αν και η κατάσταση παρέμεινε τεταμένη στη Μασσαλία. «Είναι μάλλον πολύ νωρίς για να αναλύσουμε τους λόγους αυτής της πρώτης νύχτας ηρεμίας μετά τον πυρετό των τεσσάρων προηγούμενων» αναφέρει η εφημερίδα.

Χθες έγινε η κηδεία του νεαρού σε κοιμητήριο κοντά στο Παρίσι.

Σύμφωνα και με τον υπουργό Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, η χθεσινή νύχτα ήταν «πιο ήσυχη» σε σύγκριση με τις προηγούμενες. Ο Νταρμαμέν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποφασιστική δράση της γαλλικής αστυνομίας, η οποία προχώρησε σε 719 συλλήψεις σε όλη τη χώρα.

Η εκτίμηση των γαλλικών Αρχών είναι ότι η έκρυθμη κατάσταση θα αρχίσει να εκτονώνεται μετά την κηδεία του 17χρονου.

Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν βρισκόταν μέχρι τις 02:30 (τοπική ώρα, 03:30 ώρα Ελλάδος) στο αρχηγείο της αστυνομίας στο Παρίσι, παρακολουθώντας τις εξελίξεις, σύμφωνα με το BFMTV.

Στη Μασσαλία, όπου τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια και λεηλασίες, οι δυνάμεις ασφαλείας απέτρεψαν την επανάληψη του ίδιου σκηνικού. Προσήχθησαν 65 ύποπτοι, ενώ αναφέρθηκαν δύο τραυματισμοί αστυνομικών.

Στο Παρίσι, η αστυνομία προχώρησε σε 126 προσαγωγές, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών. Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας είχαν αναπτυχθεί κατά μήκος της λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων, αποτρέποντας συγκεντρώσεις για τις οποίες υπήρχαν εκκλήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). Μικρές ομάδες μαυροφορεμένων νεαρών παρέμειναν στην περιοχή, χωρίς ωστόσο να προκληθούν έκτροπα.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέβαλε το ταξίδι του στη Γερμανία, όπου επρόκειτο μεταβεί απόψε και να παραμείνει μέχρι την Τρίτη, εξαιτίας των ταραχών που συγκλονίζουν τη Γαλλία με αφορμή τον θάνατο του 17χρονου.

Στα τέλη Μαρτίου είχε ματαιωθεί η επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία του βασιλιά Καρόλου Γ’ της Βρετανίας, εξαιτίας της κοινωνικής αναταραχής που συνδεόταν με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments