Policy Briefs

Ουκρανία: το ευρωπαϊκό start – up έθνος;

Ουκρανία: το ευρωπαϊκό start – up έθνος;

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Η εισβολή στην Ουκρανία που αποφασίστηκε από τις ρωσικές αρχές ανέτρεψε τα γεωπολιτικά δεδομένα και αναστάτωσε τις ευρωπαϊκές πεποιθήσεις.

Η Ουκρανία αποδεικνύεται ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ψηφιοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών, τα εργαλεία των οποίων συνοδεύουν τη ζωή των πολιτών σε όλη τη διάρκεια του πολέμου. Ο κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος Ερίκ Πεστέλ επιβεβαιώνει ότι η χώρα ποντάρει στην ψηφιοποίηση για να διευκολύνει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εισβολή στην Ουκρανία που αποφασίστηκε από τις ρωσικές αρχές ανέτρεψε τα γεωπολιτικά δεδομένα και αναστάτωσε τις ευρωπαϊκές πεποιθήσεις.

Οι Ουκρανοί πείστηκαν με το θάρρος τους ότι πολεμούσαν για τα εδάφη τους αλλά και για τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρώπης: δημοκρατία, κράτος δικαίου, ατομικές ελευθερίες…

Οι επικοινωνιακές δεξιότητες του Β. Ζελένσκι  αναγνωρίζονται. Ευαισθητοποιώντας τους ηγέτες και τα κοινοβούλια των χωρών με τη μεγαλύτερη επιρροή για τον σκοπό του, πρώτα μέσω τηλεδιάσκεψης και στη συνέχεια πιο πρόσφατα σωματικά, ο Ουκρανός πρόεδρος φαίνεται ότι κατάφερε να διατηρήσει τη διεθνή υποστήριξη με την πάροδο του χρόνου και να την επεκτείνει.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

Προκειμένου οι λαοί, ιδιαίτερα οι Ευρωπαίοι, να αποδεχθούν τις προσπάθειες και τις συνέπειες του πολέμου, μακροπρόθεσμα, η Ουκρανία δεν θέλει να εμφανίζεται ως αιτών μέρος μόνο για επιδοτήσεις ή εξοπλισμούς, ιδιαίτερα έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία επιθυμεί διακαώς να ενταχθεί το συντομότερο δυνατό.

Στην πραγματικότητα, η Ουκρανία θέλει ακόμη και να παρουσιαστεί ως συνεισφέρων ή ακόμη και ως μοντέλο, ιδιαίτερα ως «ψηφιακό κράτος» για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αποδείχθηκε από την παρέμβαση του Mikhailov Federov, αντιπρόεδρου της κυβέρνησης της Ουκρανίας για την Καινοτομία, την Εκπαίδευση και την Τεχνολογία. Εξέλιξη κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης που διοργάνωσε πρόσφατα ο ευρωβουλευτής Dragos Turodache Renew Europe παρουσία της Margarethe Vestager, Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ψηφιακή φιλοδοξία της Ουκρανίας ξεκίνησε πριν από το ξέσπασμα του πολέμου. Η κυβέρνηση ήθελε να ενεργήσει μεθοδικά: πρώτα με τη βοήθεια της Εσθονίας, του πιο ψηφιοποιημένου κράτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και στη συνέχεια «συγκρίνοντας  »  τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές όπως το Uber, το Booking ή το AirBnB. Η δημιουργία νέων χρήσεων και η διαισθητική μάθηση των χρηστών ήταν τα σημεία που ενδιέφεραν περισσότερο τους Ουκρανούς αναλυτές ψηφιακής στρατηγικής.

Ως εκ τούτου, το κράτος έχει αναπτύξει την καθολική εφαρμογή smartphone DIIA. Η πανταχού παρουσία του, από τη δημιουργία τραπεζικού λογαριασμού μέχρι την κράτηση ενός ταξί, θυμίζει το εύρος των υπηρεσιών του Wechat στην Κίνα.

Τα θεμέλια ήταν επομένως εκεί όταν φάνηκε ότι το ψηφιακό θα ήταν ένα βασικό όπλο αντίστασης και επιβίωσης. Η ψηφιοποίηση των διαβατηρίων και των επίσημων εγγράφων κατέστησε δυνατή τη γενίκευση της διαδικασίας «ηλεκτρονικής εκκένωσης» για τον εξορθολογισμό της διέλευσης μέσω των σημείων ελέγχου. Οι ιδιοκτήτες σε κατεχόμενες ή κατεστραμμένες περιοχές μπόρεσαν να λάβουν βοήθεια μέσω του λογαριασμού εφαρμογής τους. ο στρατός, οι γιατροί ή οι καθηγητές λαμβάνουν εξασφαλισμένα δάνεια με προνομιακά επιτόκια.

Η εφαρμογή καθιστά επίσης δυνατή τη χρηματοδότηση του πολέμου με την έκδοση γενικών ή ειδικών ομολόγων για την απόκτηση ενός drone, για παράδειγμα. Τα ομόλογα εξαργυρώνονται επίσης στον λογαριασμό DIIA. Οι επιλογές που ενσωματώθηκαν στο βιντεοπαιχνίδι “Army of Drones” για την καταστροφή των εχθρικών δυνάμεων συγκέντρωσαν 3,5 εκατομμύρια ευρώ για να συνεισφέρουν στην πολεμική προσπάθεια.

500.000 πολίτες έχουν ήδη αναφέρει την παρουσία κατακτητών, τις ενέργειες των συνεργατών ή τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων μέσω του «e-emy» επιτρέποντας αυτή την ακραία αντιδραστικότητα και αποτελεσματικότητα των ουκρανικών δυνάμεων που εντυπωσιάζουν στην Ευρώπη.

Η εφαρμογή συμβάλλει επίσης στο ηθικό των πολιτών αλλά και στην άμεση ενημέρωση χάρη στο ραδιοφωνικό της κανάλι και το ψηφιακό τηλεοπτικό κανάλι της παρά την καταστροφή των κεραιών ρελέ.

Αλλά εάν η ψηφιοποίηση επιτρέπει την αντίσταση και τη διατήρηση ορισμένων τμημάτων της οικονομίας σε καιρό πολέμου, η κυβέρνηση πιστεύει επίσης ότι αυτός ο μετασχηματισμός μπορεί ταυτόχρονα να τη βοηθήσει να εκπληρώσει ορισμένα κριτήρια ένταξης και ιδιαίτερα εκείνα που αφορούν την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ανιχνεύοντας και πιστοποιώντας τις συναλλαγές και τα διάφορα στάδια, ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό τομέα, η DIIA εξαλείφει τους θύλακες διαφθοράς και φέρνει διαφάνεια. Περισσότερα από δύο εκατομμύρια έγγραφα έχουν ήδη καταχωρηθεί. Το ίδιο σύντομα θα ισχύει και για τις εισαγωγές αυτοκινήτων.

Η Ουκρανία θέλει να απαλλαγεί από τη διαφθορά και να κερδίσει το σεβασμό της εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στοχεύοντας σε μια κοινωνία χωρίς γραφειοκρατία και χωρίς μετρητά.

Για να αποτρέψει αυτή η ψηφιοποίηση να δημιουργήσει άλλους τομείς αδιαφάνειας, η κυβέρνηση έχει καταφύγει μόνο σε εξελίξεις ανοιχτού κώδικα χάρη σε μια μικρή ομάδα 25 ειδικών που προσφέρουν ευελιξία και ανταπόκριση και συντονισμένη συμμετοχή δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Όσο εντυπωσιακή κι αν είναι αυτή η εθελοντική και γενικευμένη προσέγγιση, εγείρει ζητήματα κυβερνοασφάλειας και προστασίας δεδομένων με ένα σύστημα που συνδέει και συγκεντρώνει τόσες πολλές λειτουργίες και υπηρεσίες.

Όπως πολλές μεγάλες εταιρείες ή διοικήσεις, η ουκρανική κυβέρνηση έχει στρατολογήσει μια ομάδα «χάκερ  » για να δοκιμάσει και να εντοπίσει τις αδυναμίες του συστήματος. Παρά τις περίπου 2.000 ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις που εντοπίστηκαν, καμία δεν έχει επιτύχει επίσημα τους στόχους της.

Φυσικά, η κατάσταση του πολέμου καθιστά δυνατή την υπέρβαση ορισμένων προφυλάξεων που θα απαιτούνταν στις δημοκρατίες μας. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η Ουκρανία δημιουργείται ως εργαστήριο για την ψηφιοποίηση ολόκληρων τομέων της οικονομίας και της κοινωνίας σε φυσικό μέγεθος για να αξιολογήσει τις δυνατότητες και τις συνέπειές της.

Η Ουκρανία ελπίζει ότι αυτά τα πειράματα θα της επιτρέψουν, αφού κέρδισε τον πόλεμο, να μπορεί να συμβουλεύει τα άλλα κράτη μέλη και να γίνει η πρώτη χώρα στην Ένωση με βάση τον αριθμό των νεοσύστατων επιχειρήσεων ανά κάτοικο.

Η Ουκρανία στοιχηματίζει ότι η επιτάχυνση του ψηφιακού της μετασχηματισμού θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις σε ολόκληρη την Ένωση.

Έτσι, εν μέσω πολέμου, η κυβέρνηση προσφέρει ένα όραμα στον λαό της και το προτείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments