Διεθνή

Ισπανία: Άρχισε η προεκλογική περίοδος

Ισπανία: Άρχισε η προεκλογική περίοδος

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ξεκίνησε επισήμως η προεκλογική περιοδος στην Ισπανία, μετά την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών για τις 23 Ιουλίου.

Ξεκίνησε επισήμως η προεκλογική περιοδος στην Ισπανία, μετά την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών για τις 23 Ιουλίου.

Η χώρα οδηγείται στις κάλπες εξαιτίας της συντριπτικής ήττας του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένου Μαΐου.

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ήταν ο βασικός ομιλητής στη πρώτη προεκλογική συγκέντρωση του Σοσιαλιστικού Κομματος την στη Μαδρίτη.

Την ίδια ώρα, σε άλλο σημείο της Καστίλλης πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια ομιλία και για το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα.

Απο τα μεγάλα ερωτήματα των εκλογών παραμένει το ποσοστό που θα συγκεντρώσει το ακροδεξιό κόμμα VOΧ του Σαντιάγκο Αμπασκάλ αλλά και η έκβαση της κοινής καθοδου των αριστερών κομμάτων Podemos (Μπορούμε) και Sumar (Ενώνω, Προσθέτω) της υπουργού Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ.

Υπενθυμίζεται ότι έξι μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ υπέστη βαριά ήττα τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Ισπανία.

Το αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται κακός οιωνός ως προς την παραμονή του στην εξουσία στα τέλη του χρόνου.

Ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος (PP), της δεξιάς αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, έκανε αμέσως λόγο για «νέο πολιτικό κύκλο».

Το PP πραγματοποίησε «γιγαντιαίο βήμα» στον δρόμο που αναμένεται να οδηγήσει τον Φεϊχό στον θώκο του πρωθυπουργού στα τέλη του 2023, δήλωσε ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Ανδαλουσίας, Χουάν Μανουέλ Μορένο Μπονίγια, ηγετικό στέλεχος της ισπανικής δεξιάς.

Εκτός του PP, ο άλλος μεγάλος κερδισμένος είναι το ακροδεξιό κόμμα Vox, ήδη τρίτη δύναμη στο κοινοβούλιο, που με πάνω από 1,5 εκατομμύριο ψήφους στις δημοτικές εκλογές (7,19%), διπλασίασε το ποσοστό του μέσα σε τέσσερα χρόνια κάνοντας θεαματική είσοδο σε αρκετά τοπικά κοινοβούλια.

Οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν νίκη της δεξιάς στις διπλές εκλογές, κανένας όμως δεν περίμενε πως το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα της Ισπανίας (PSOE) θα υφίστατο τέτοιες απώλειες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments