Διεθνή

Moscow Times: Η ανταρσία της Wagner βαθαίνει περαιτέρω τους διχασμούς στη ρωσική αντιπολίτευση

Moscow Times: Η ανταρσία της Wagner βαθαίνει περαιτέρω τους διχασμούς στη ρωσική αντιπολίτευση

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η εξέγερση της μισθοφορικής ομάδας Wagner του Γεβγκένι Πριγκόζιν έχει διασπάσει περαιτέρω τη ρωσική αντι-κρεμλινική αντιπολίτευση

Η εξέγερση της μισθοφορικής ομάδας Wagner του Γεβγκένι Πριγκόζιν έχει διασπάσει περαιτέρω τη ρωσική αντι-κρεμλινική αντιπολίτευση, η οποία είναι ήδη σε μεγάλο βαθμό διχασμένη για μια σειρά από ζητήματα, αναφέρουν οι Moscow Times.

Ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ένας εξόριστος πρώην μεγιστάνας που μετατράπηκε σε προσωπικότητα της αντιπολίτευσης, αναδείχθηκε γρήγορα ως ο πιο ηχηρός από τους λιγότερο πιθανούς υποστηρικτές του Πριγκόζιν, ενώ οι σύμμαχοι του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι προειδοποίησαν επανειλημμένα τους οπαδούς τους να μην υποστηρίξουν καμία από τις δύο πλευρές.

“Ο Πριτκόζιν επανέλαβε λέξη προς λέξη αυτό που εμείς, η αντιπολεμική αντιπολίτευση, λέμε από την αρχή του πολέμου: ο στόχος του πολέμου είναι η βαρβαρότητα και ο επίσημος λόγος του πολέμου… είναι σκουπίδια που κανείς δεν πιστεύει”, έγραψε ο Χοντορκόφσκι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις πρώτες ώρες της εξέγερσης.

“Ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να βοηθήσουμε τη χώρα μας αυτή τη στιγμή είναι να βοηθήσουμε τον κόσμο να ακούσει τον Πριγκίζον ενώ λέει την αλήθεια”, πρόσθεσε, συμβουλεύοντας τους υποστηρικτές του να σταθούν εμπόδιο σε όσους προσπαθούν να σταματήσουν την “πορεία της δικαιοσύνης” της Wagner προς τη Μόσχα.

Ο Χοντορκόφσκι, ο οποίος έχει πάνω από 230.000 ακόλουθους στο Telegram και πάνω από 608.000 στο Instagram, κάλεσε αργότερα τους υποστηρικτές του να “οπλιστούν”, σημειώνοντας ότι η εξέγερση “απέδειξε ότι μόνο οι οπλισμένοι άνθρωποι μπορούν να αντισταθούν στη δικτατορία”. Οι δηλώσεις του κατακεραυνώθηκαν από άλλα μέλη της αντιπολίτευσης.

“Αυτό δεν είναι σοβαρό και δεν είναι τίποτα περισσότερο από την αναζήτηση κάποιου μάγου που θα πετάξει… και θα μας απαλλάξει από τον Πούτιν. Είναι ακόμη πιο περίεργο να το ακούμε αυτό από τον Χοντορκόφσκι”, δήλωσε ο πολιτικός της αντιπολίτευσης Βλαντίμιρ Μίλοφ σε συνέντευξή του στο Republic.

Αλλά η πιο έντονη κριτική στα στελέχη της αντιπολίτευσης που επέλεξαν να υποστηρίξουν τον Πριγκόζιν προήλθε από τη Φεμινιστική Αντιπολεμική Αντίσταση (FAR), το μεγαλύτερο αντιπολεμικό κίνημα της Ρωσίας.

“Γιατί είχαν την επιθυμία να ενταχθούν σε μια από τις σάπιες πλευρές αυτής της σύγκρουσης;” έγραψε το μέλος του FAR Σάσα Τάλαβερ σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της ομάδας. “Πιστεύω ότι υπάρχουν δύο λόγοι: περιορισμένη πολιτική φαντασία και ουσιαστικό κενό των πολιτικών σχεδίων τους”.

Ο Ίλια Πονομάρεφ, δημόσιος υποστηρικτής ενός ρωσικού τάγματος κατά του Κρεμλίνου με έδρα την Ουκρανία, της Λεγεώνας για την Ελευθερία της Ρωσίας, επικρότησε επίσης τα “συμπεράσματα” του Χοντορκόφσκι, αλλά προειδοποίησε ότι θα πρέπει να είναι “πιο επιλεκτικός όταν επιλέγει συμμάχους”.

“Η θέση μας είναι να οικοδομήσουμε τον δικό μας απελευθερωτικό στρατό… να συνεργαστούμε με κομματικούς σχηματισμούς εντός της Ρωσίας και να οικοδομήσουμε τη δική μας πτέρυγα πολιτικής αντιπολίτευσης”, δήλωσε ο Πονομάρεφ, πρώην βουλευτής της ρωσικής Κρατικής Δούμας που τώρα βρίσκεται στο Κίεβο.

Οι παρατηρητές εντόπισαν γρήγορα τις “νότες” πολιτικού καιροσκοπισμού στις δηλώσεις του Χοντορκόφσκι. Πολλοί συμφώνησαν επίσης ότι η έκβαση της εξέγερσης της Wagner ισοδυναμούσε με ένα μεγάλο λάθος από την πλευρά του πρώην μεγιστάνα.

“Νομίζω ότι οι περισσότεροι το είδαν είτε ως λάθος είτε ως παρανόηση της κατάστασης”, δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Αντόν Μπαρμπάσιν στους Moscow Times.

“Από τα σχόλια που έγιναν από άλλα στελέχη της αντιπολίτευσης… είναι σαφές ότι κανείς δεν εντυπωσιάστηκε από την πρωτοβουλία του”.

Αλλά ο Χοντορκόφσκι, ο οποίος έχει την έδρα του στο Λονδίνο, παρέμεινε σταθερός στη θέση του, ακόμη και μετά τις αυξανόμενες αντιδράσεις από τους συναδέλφους του στην αντιπολίτευση, φτάνοντας στο σημείο να χαρακτηρίσει τους επικριτές του “επιζήμιους ανίκανους”.

Εν τω μεταξύ, ο διευθυντής του Ιδρύματος κατά της Διαφθοράς (FBK) του Αλεξέι Ναβάλνι, Ιβάν Ζντάνοφ, προειδοποίησε τους υποστηρικτές του ότι η μάχη μεταξύ των δύο αντιπάλων του, του Πούτιν και του Πριγκόζιν, θα αποφέρει “ελάχιστα οφέλη” για το κίνημα.

“Τόσο η ρωσική ηγεσία όσο και ο Πριγκόζιν είναι εχθροί μας, όπως και όλοι οι άλλοι ληστές”, δήλωσε ο Ζντάνοφ στο Telegram στις 24 Ιουνίου.

Στο μήνυμα που δημοσίευσε στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ο Ναβάλνι τόνισε ότι η ευθύνη για την αποτυχημένη ανταρσία -η οποία φέρεται ότι οδήγησε στο θάνατο τουλάχιστον 13 ανθρώπων- βαρύνει εξ ολοκλήρου τον Πούτιν, ο οποίος επέτρεψε την άνοδο του Βάγκνερ.

“Το καθεστώς του Πούτιν είναι τόσο επικίνδυνο για τη χώρα που ακόμη και η αναπόφευκτη κατάρρευσή του θα δημιουργούσε την απειλή ενός εμφυλίου πολέμου”, δήλωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments