Policy Briefs

Ισπανικές εκλογές: Τηλεοπτική μονομαχία Σάντσεθ – Φεϊχόο

Ισπανικές εκλογές: Τηλεοπτική μονομαχία Σάντσεθ – Φεϊχόο

Πηγή Φωτογραφίας: AFP

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας και ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ θα αντιμετωπίσει τον ηγέτη της δεξιάς αντιπολίτευσης Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο στο πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ το βράδυ της Δευτέρας εν μέσω μιας εξαιρετικά πολωμένης πολιτικής εκστρατείας, δύο εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της χώρας.

Η διαλεκτική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο έχει δημιουργήσει τεράστιες προσδοκίες, ενώ οι αναλυτές αναρωτιούνται αν η απήχηση του Σάντσεθ στα μέσα ενημέρωσης και η άπταιστη ρητορική του θα μπορέσουν να αλλάξουν τις τελευταίες δυσοίωνες προβλέψεις για το αριστερό στρατόπεδο, οι οποίες κάνουν λόγο για νίκη του PP, έστω και χωρίς απόλυτη πλειοψηφία εδρών (176, σε σύνολο 350), γεγονός που θα οδηγήσει στην συμμαχία με το ακροδεξιό κόμμα Vox (ECR).

Τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης αποκαλούν ευρέως αυτό το τηλεοπτικό ντιμπέιτ «cara a cara» (κεφάλι με κεφάλι), μια μονομαχία δηλαδή αποκλειστικά μεταξύ των δύο επίδοξων αρχηγών της κυβέρνησης, αναφέρει χαρακτηριστικά το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Το PP θα κερδίσει περίπου 140 έδρες στις βουλευτικές εκλογές και θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας εάν συνάψει σύμφωνο με το Vox, παρόλο που το ακροδεξιό κόμμα θα εκλέξει μεταξύ 32 και 39 βουλευτών, σε σύγκριση με τους σημερινούς 52 (είναι η τρίτη δύναμη στην Ισπανία), σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos για τη La Vanguardia, που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

Μια άλλη δημοσκόπηση του ABC που δημοσιεύθηκε την Κυριακή προβλέπει επίσης νίκη του PP, το οποίο θα κέρδιζε σε 43 ισπανικές επαρχίες, δηλαδή στο 83% των εκλογικών περιφερειών. Εν τω μεταξύ, το PSOE θα ήταν η δύναμη με τις περισσότερες ψήφους μόνο σε πέντε.

Η επίσημη προεκλογική εκστρατεία ξεκίνησε την Παρασκευή 7 Ιουλίου και σημαδεύτηκε από την πόλωση και την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κύριων μπλοκ, εκείνου του κεντροαριστερού PSOE και της νέας προοδευτικής πολιτικής ομάδας Sumar και εκείνου του PP με το ακροδεξιό κόμμα Vox.

Το PP και το Vox θέλουν να «εκδιώξουν» τον Σάντσεθ και να σβήσουν κάθε ίχνος της πολιτικής του, ενώ το PSOE και το Sumar φιλοδοξούν να διατηρήσουν την εξουσία που κατέχουν τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο πλαίσιο του συνασπισμού τους PSOE και Unidas Podemos (Ευρωπαϊκή Αριστερά).

Καταργώντας τον «Σαντσισμό» ή επιτρέποντας τον «Τραμπισμό» του Vox

Ο Νούνιεθ Φεϊχόο μιλάει ανοιχτά για «κατάργηση του Σαντσισμού» (του προσωποπαγούς τρόπου διακυβέρνησης του Σάντσεθ  και των πολιτικών του) και έχει μάλιστα ανακοινώσει στο προεκλογικό του πρόγραμμα ότι θέλει να καταργήσει ορισμένους από τους νόμους που ενέκρινε η κυβέρνηση συνασπισμού, πολλοί από αυτούς κοινωνικού χαρακτήρα και άλλοι που σχετίζονται με ευαίσθητα ζητήματα όπως η «καυτή πατάτα» της καταλανικής πολιτικής.

Ο Σάντσεθ προειδοποιεί ότι μια συμμαχία PP-Vox, όπως έχουν κάνει και οι δύο σε περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο, θα ρίξει την Ισπανία στον «Τραμπισμό», υπονοώντας τον λαϊκισμό του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, για παράδειγμα με την άρνηση της κλιματικής αλλαγής, τις ξενοφοβικές συμπεριφορές του ή τις υπερσυντηρητικές απόψεις του για τα δικαιώματα των γυναικών.

Η συζήτηση, η οποία διοργανώνεται από τον όμιλο μέσων ενημέρωσης AtresMedia, θα ξεκινήσει στις 22:00 και θα έχει τέσσερις κύριες θεματικές ενότητες: οικονομία, κοινωνική πολιτική και ισότητα, συμπράξεις και κυβερνησιμότητα και κρατική, θεσμική και διεθνής πολιτική.

Από τις τέσσερις θεματικές ενότητες, ο Σάντσεθ θα ανοίξει την πρώτη και θα κλείσει την τελευταία, ενώ ο Νούνιεθ Φεϊχόο θα ξεκινήσει τη δεύτερη και την τρίτη συζήτηση.

Το ντιμπέιτ αυτό κατέστη εφικτό χάρη στις εντατικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των ομάδων των δύο κομμάτων και μετά την άρνηση του PP να συμμετάσχει σε ένα άλλο ντιμπέιτ με τους τέσσερις υποψηφίους, το οποίο διοργανώθηκε από το RTVE και θα συμμετάσχουν μόνο ο Σάντσεθ, η υπουργός Απασχόλησης και υποψήφια του Sumar, Γιολάντα Ντίας, και ο επικεφαλής του Vox, Σαντιάγκο Αμπασκάλ.

Το ντιμπέιτ αυτό θα διεξαχθεί στις 19 Ιουλίου στις 22.00 στο RTVE. Ο Νούνιεθ Φεϊχόο αρνήθηκε να συμμετάσχει επειδή, κατά τη γνώμη του PP, πρόκειται για μια «ελλιπή» και «αδιάφορη» συζήτηση.

Εν ολίγοις, πριν από τις εκλογές της 23ης Ιουλίου, θα διεξαχθούν τρία εκλογικά ντιμπέιτ στην Ισπανία. Η τέταρτη μονομαχία μεταξύ των τεσσάρων κύριων πολιτικών αρχηγών, που είχε οργανώσει ο όμιλος μέσων ενημέρωσης Prisa (εκδότης της El País) για τις 14 Ιουλίου, χρειάστηκε να ακυρωθεί επειδή ούτε το PP ούτε το Vox δέχτηκαν να συμμετάσχουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments