Πολιτική

Φλωρίδης: Στις 20 Ιουλίου η πρώτη συνάντηση με τους δικηγόρους – Όλες οι αλλαγές που θα γίνουν

Φλωρίδης: Στις 20 Ιουλίου η πρώτη συνάντηση με τους δικηγόρους – Όλες οι αλλαγές που θα γίνουν

Πηγή Φωτογραφίας: mirmidones.gr

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη επίσημη συνάντηση ορίστηκε για τις 20 Ιουλίου στην Κατερίνη, μεταξύ του υπουργού και των εκπροσώπων της Συντονιστικής των Δικηγόρων που θα συνεδριάσει στην περιοχή.

Θεσμικές επαφές με τους φορείς της Δικαιοσύνης ξεκινά άμεσα ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ετοιμάζοντας το πλάνο για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη με στοχευμένες παρεμβάσεις αλλά σε κλίμα συναίνεσης και συνεννόησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη επίσημη συνάντηση ορίστηκε για τις 20 Ιουλίου στην Κατερίνη, μεταξύ του υπουργού και των εκπροσώπων της Συντονιστικής των Δικηγόρων που θα συνεδριάσει στην περιοχή. Σύμφωνα με όσα εχουν ειπωθεί δημόσια, ο υπουργός Δικαιοσύνης θα προτείνει λύσεις ώστε αφενός να γίνει πράξη, ο εξαγγελμένος από τον πρωθυπουργό “δικαστικός Καλλικράτης”, αφετέρου να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις των δικηγορικών συλλόγων κυρίως της επαρχίας. Θα κατατεθούν επίσης σκέψεις για εμπλοκή των Ειρηνοδικών σε υποθέσεις που μέχρι σήμερα δίκαζαν τα Πρωτοδικεία- Ειρηνοδικεία καθώς και μεταφορά δικαστηριακής ύλης σε δικηγόρους και συμβολαιογράφους.

Ατζέντα Είναι προφανές πάντως πως μεταξύ των δυο πλευρών αναζητείται αυτο που περιγράφεται στις διεθνείς σχέσεις, “θετική ατζέντα”. Η πλευρά των δικηγόρων έχει ως πρόταγμα μεταξύ άλλων ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον κώδικα δικηγόρων, το λεγόμενο “αγωγόσημο”, την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, την υποστελέχωση των δικαστηρίων από δικαστικούς υπαλλήλους και βέβαια την μεταφορά δικαστηριακής ύλης από τα δικαστήρια στους δικηγόρους/συμβολαιογράφους. Δεσπόζουσα θέση κατέχει το θέμα της αλλαγής του άρθρου 187Α (εξαιτίας του οποίου απέχουν από δίκες με αυτό το αντικείμενο) το οποίο στέλνει στη φυλακή καταδικασμένους ακόμα και για πλημμελήματα, αν αυτά διαπράττονται στο πλαίσιο “συμμορίας”. Οι δικηγόροι αξιώνουν αλλαγή του, την ώρα όμως που ο υπουργός μίλησε για ανάγκη αυστηροποίησης και υποχρεωτικής έκτισης μέρους της ποινής για καταδικασμένους για αδικήματα χαμηλής εγκληματικότητας.

Οι προτάσεις Ο κ.Φλωρίδης σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες προσέρχεται στο διάλογο με ένα πλέγμα παρεμβάσεων, στην κατεύθυνση εξορθολογισμού και επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης. Ουσιαστικά στα όσα έχει μέχρι σήμερα πει δημόσια η κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού, ο νέος υπουργός, καλείται να βάλει την προσωπική του σφραγίδα και κυρίως να το επιτύχει, όπως είπε δημόσια στη Βουλή, με την μέγιστη δυνατή συναίνεση.

Ενδεικτικά:

Καλλικράτης Έχει γίνει πολύ συζήτηση για τον αποκαλούμενο “δικαστικό Καλλικράτη”: Τι είναι αυτό; Είναι η ανάγκη να γίνει πιο ορθή κατανομή της δικαστηριακής ύλης καθώς υπάρχουν επαρχιακά δικαστήρια που δεν έχουν καθόλου ή ελάχιστες υποθέσεις και άλλα σε μεγαλύτερα κέντρα που οι δικαστές δεν προλαβαίνουν να ανασάνουν. Θα προταθεί ενίσχυση των “μεσαίων” δικαστηρίων της επαρχίας, στις μεγάλες επαρχιακές πόλεις, με δημιουργία οργανικών θέσεων, όπου θα συγκεντρωθούν οι δικαστές από μικρότερες δικαστικές μονάδες, χωρίς να κλείσουν όμως τα μικρά δικαστήρια. Παράδειγμα: στην Πάτρα θα υπηρετούν όλοι οι δικαστές που σήμερα είναι στα Καλάβρυτα, στο Αίγιο και αλλού και στα μικρά αυτά δικαστήρια θα πηγαίνουν μία η δύο φορές τον μήνα για να δικάζουν όσες υποθέσεις χρειάζεται.

Μεταφορά ύλης Μια άλλη ιδέα, που βρίσκει (πιθανότατα) απόκριση και σε δικαστές και σε δικηγόρους, είναι η μεταφορά ύλης αρμοδιότητας σήμερα των ειρηνοδικείων και των πρωτοδικείων σε συμβολαιογράφους και δικηγόρους. Εν ολίγοις θα περάσουν σε δικηγόρους και συμβολαιογράφους οι διαταγές πληρωμής, τα πληρεξούσια, οι εξαλείψεις και προσημειώσεις υποθηκών, (πλεον) όλες οι ένορκες βεβαιώσεις, οι αποδοχές κληρονομιάς κλπ. Η απόφαση αυτή αφενός βοηθάει τους δικηγόρους/συμβολαιογράφους αφού αναλαμβάνουν μεγαλύτερο κομμάτι της δικαστηριακής ύλης και αφετέρου αποφορτίζει τους δικαστές και κυρίως τους Ειρηνοδίκες που πλέον θα αναλάβουν, πιθανότατα, αυξημένα καθήκοντα.

Οι Ειρηνοδίκες Οι ειρηνοδίκες, που αυτή τη στιγμή αριθμούν 960 και αποτελούν το ένα τρίτο του δικαστικού σώματος προτείνεται στο εξής να αναλάβουν νέα σοβαρά δικαστικά καθήκοντα. Θα υπάρξει ρύθμιση, ώστε στα ειρηνοδικεία να δικάζονται στο εξής χιλιάδες υποθέσεις σοβαρότερες, καθώς εκεί θα υπάγονται υποθέσεις για σημαντικά χρηματικά ποσά. Πχ μια σκέψη είναι όλες οι διαφορές έως του ποσού (παράδειγμα) των 40-50.000 ευρώ να επιλύονται εκεί.

-Παράλληλα να αναλάβουν την επίλυση και άλλων διαφορών, όπως για παράδειγμα οι οικογενειακές και άλλες, ώστε να ελαφρυνθεί η πολιτική δικαιοσύνη από τον όγκο των χιλιάδων υποθέσεων και να επικεντρωθεί σε εκείνες με σοβαρό κοινωνικό και κυρίως οικονομικό αντίκτυπο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments