Global News

BBC: Το ΝΑΤΟ ανοίγει την πόρτα στην Ουκρανία χωρίς να ορίσει χρονοδιάγραμμα

BBC: Το ΝΑΤΟ ανοίγει την πόρτα στην Ουκρανία χωρίς να ορίσει χρονοδιάγραμμα

Πηγή Φωτογραφίας: Inquirer.net

Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στο Βίλνιους, οι χώρες μέλη όντως «προσκάλεσαν» το Κίεβο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά χωρίς να δώσουν χρονοδιάγραμμα και να υπενθυμίσουν την ανάγκη για ομοφωνία. Ο πρόεδρος Ζελένσκι ήλπιζε για περισσότερα, αλλά το πακέτο που προσφέρουν οι Σύμμαχοι πρέπει να λάβει υπόψη τον πόλεμο.

Τα ζάρια ρίχνονται και δεν θα υπάρχει γυρισμός. Όμως ο χρόνος παραμένει αβέβαιος. Η Ουκρανία έχει την κλίση να μπει στο ΝΑΤΟ. Όχι όμως όσο διαρκεί ο πόλεμος. Το άρθρο 5 της Συμμαχίας ορίζει ότι η επίθεση σε ένα μέλος είναι επίθεση σε όλα τα μέλη, οι ηγέτες και οι διπλωμάτες τους έχουν αναζητήσει την καλύτερη δυνατή φόρμουλα. Ευρισκόμενοι την Τρίτη για μια σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους, οι 31 ηγέτες των χωρών της Ευρω-Ατλαντικής Συμμαχίας – σύντομα στους 32 με τη Σουηδία – έπρεπε να βρουν ένα «σαφές και θετικό μήνυμα», υποσχέθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Το τελικό ανακοινωθέν αναφέρει: «Το μέλλον της Ουκρανίας είναι στο ΝΑΤΟ…Οι Σύμμαχοι θα συνεχίσουν να βοηθούν την Ουκρανία να προχωρήσει στην πορεία προς τη διαλειτουργικότητα και την περαιτέρω αναγκαία δημοκρατία και στον τομέα της ασφάλειας […] Θα είμαστε σε θέση να απευθύνουμε πρόσκληση στην Ουκρανία να ενταχθεί στη Συμμαχία, όταν οι Σύμμαχοι το αποφασίσουν και πληρούνται οι προϋποθέσεις».

Ενώ το Κρεμλίνο κατήγγειλε μια σύνοδο κορυφής με «έντονο αντιρωσικό χαρακτήρα», ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαμαρτυρήθηκε το απόγευμα για αυτή την «πρόσκληση» την οποία δεν θεωρεί αρκετά ειλικρινή. Ελπίζοντας να επηρεάσει τη Συμμαχία, έγραψε ένα βίαιο tweet καταγγέλλοντας την απροθυμία των χωρών μελών να προσεγγίσουν αρκετά το Κίεβο. «Φαίνεται ότι δεν υπάρχει βούληση ούτε να δοθεί στην Ουκρανία πρόσκληση στο ΝΑΤΟ, ούτε να γίνει μέλος της Συμμαχίας», εξοργίστηκε, μη καταφέρνοντας να αποκτήσει χρονοδιάγραμμα ένταξης.

Ωστόσο, εντός της Συμμαχίας, υπενθυμίζεται ότι η ένταξη της Ουκρανίας είναι υπόθεση όλων. Οι διπλωμάτες διαπραγματεύτηκαν εδώ και καιρό για να βρουν πώς να προσκαλέσουν την Ουκρανία πιο αποφασιστικά από ό,τι το 2008, γνωρίζοντας ότι η πόρτα δεν μπορεί να ανοίξει σε μια χώρα σε πόλεμο. «Το μήνυμα πρέπει να είναι αρκετά σαφές για τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ήθελε η Ουκρανία να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, επομένως είναι προς το συμφέρον του να διαπραγματευτεί την ειρήνη όσο το δυνατόν γρηγορότερα», είπε ένας διπλωμάτης. Συντετριμμένος, ο Πρόεδρος Ζελένσκι παρηγορήθηκε με έναν περίπατο στο Βίλνιους. Καλεσμένος σε μια από τις κεντρικές πλατείες της πόλης, είπε σε ένα πλήθος Λιθουανών, που κυμάτιζαν σημαίες της Ουκρανίας, ότι πολεμούσε για όλους, για την ελευθερία όλων των πρώην χωρών της Σοβιετικής αυτοκρατορίας.

Στο πλαίσιο της Συμμαχίας, οι ευαισθησίες είναι διαφορετικές μεταξύ, αφενός, των χωρών της Βαλτικής που επιθυμούν να ενσωματώσουν την Ουκρανία όσο το δυνατόν γρηγορότερα και, αφετέρου, των Ηνωμένων Πολιτειών που ανησυχούν για τις παγκόσμιες πυρηνικές ισορροπίες. Τέλος πάντων, ο Γενς Στόλτενμπεργκ υπενθύμισε το βράδυ της Τρίτης ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι λάμβανε πολύ ισχυρή υποστήριξη. Ειδικότερα με τη δημιουργία ενός πρώτου συμβουλίου μεταξύ ΝΑΤΟ και Ουκρανίας, ενός νέου πολιτικού φόρουμ υψηλού επιπέδου που δεν υπήρχε πριν. Τα κράτη μέλη της Συμμαχίας συμφώνησαν επίσης ομόφωνα να εγκαταλείψουν το Σχέδιο Δράσης Μέλους, μια γραφειοκρατική διαδικασία που επιβάλλεται σε όλα τα επίδοξα μέλη, προκειμένου να απλοποιηθεί ο δρόμος προς το Κίεβο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments