Διεθνή

ΟΗΕ: Το AIDS μπορεί να εξαλειφθεί ως το 2030

ΟΗΕ: Το AIDS μπορεί να εξαλειφθεί ως το 2030

Πηγή Φωτογραφίας: Bullit Marquez, Bullit Marquez | Συντελεστές: AP

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η χρηματοδότηση για την καταπολέμηση του HIV πρέπει να αυξηθεί σημαντικά, ανέφερε ο οργανισμός σε έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η χρηματοδότηση για την καταπολέμηση του HIV πρέπει να αυξηθεί σημαντικά, ανέφερε ο οργανισμός σε έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Είναι ακόμα «δυνατό» να τερματιστεί το AIDS έως το 2030, αλλά αυτό θα απαιτήσει επιτάχυνση της χρηματοδότησης για θεραπείες εναντίον αυτής της ασθένειας, ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. «Η εξάλειψη του AIDS είναι μια πολιτική και οικονομική επιλογή», ​​αναφέρουν οι συγγραφείς σε δελτίο τύπου.

Ο οδικός χάρτης που παρουσιάζεται στην έκθεση του UNAIDS – το κοινό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση του HIV – “δείχνει ότι η επιτυχία είναι δυνατή κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας”, υπογραμμίζει η εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού, Winnie Byanyima. Σημειώνει ότι η πρόοδος ήταν μεγαλύτερη σε χώρες και περιοχές που έχουν επενδύσει τα περισσότερα οικονομικά.

Συγκεκριμένα, η Ανατολική και η Νότια Αφρική έχουν επιτύχει να μειώσουν τις νέες μολύνσεις κατά 57% από το 2010. Η Μποτσουάνα, η Εσουατίνη, η Ρουάντα, η Τανζανία και η Ζιμπάμπουε έχουν ήδη επιτύχει τους λεγόμενους «στόχους 95-95 -95». Κι αυτό σημαίνει ότι το 95% των ατόμων που ζουν με HIV γνωρίζουν την κατάστασή τους, ότι το 95% αυτών των ανθρώπων λαμβάνουν σωτήρια αντιρετροϊκή θεραπεία και ότι το 95% των ατόμων που λαμβάνουν θεραπεία έχουν κατασταλμένο ιικό φορτίο (και επομένως δεν μεταδίδουν συν τον ιό).

Δεκαέξι άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων οκτώ στην υποσαχάρια Αφρική – την περιοχή όπου ζει το 65% των οροθετικών ατόμων – βρίσκονται σε καλό δρόμο για την επίτευξη αυτού του στόχου. «Το τέλος του AIDS είναι μια ευκαιρία για τους σημερινούς ηγέτες να αφήσουν μια κληρονομιά εξαιρετικής δύναμης», είπε η Winnie Byanyima.

Όμως τα μέσα που εφαρμόζονται εξακολουθούν να είναι ανεπαρκή, αποκαλύπτει η έκθεση. Το 2022, ένας άνθρωπος θα πέθαινε κάθε λεπτό από AIDS και σχεδόν 9,2 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να μην λαμβάνουν θεραπεία, συμπεριλαμβανομένων 660.000 οροθετικών παιδιών. Αφού αυξήθηκε σημαντικά στις αρχές της δεκαετίας του 2010, η χρηματοδότηση για το AIDS (εγχώρια και διεθνή) μειώθηκε το 2022. Ανήλθε σε 20,8 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, ή 2,6% λιγότερο από το 2021 και πολύ λιγότερο από τα 29,3 δισεκατομμύρια δολάρια που κρίθηκαν απαραίτητα μέχρι το 2025.

Αρκετά εμπόδια εμποδίζουν επίσης την επιτάχυνση της προόδου. Οι νόμοι που ποινικοποιούν τους περισσότερους σε κίνδυνο πληθυσμούς ή τις συμπεριφορές τους εξακολουθούν να ισχύουν σε μεγάλο μέρος του κόσμου, ανέφερε το UNAIDS. Η Ασία και ο Ειρηνικός αποτελούν περιοχές ιδιαίτερης ανησυχίας, όπου το 23% των νέων μολύνσεων σημειώθηκε το 2022. «στα εμπόδια που δημιουργούνται από τους τιμωρητικούς νόμους και τις κοινωνικές διακρίσεις», αποδοκιμάζει η οργάνωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments