Policy Briefs

Ευρωεκλογές: Η ιταλική ακροδεξιά αντιτίθεται στην υποψήφια της γερμανικής αριστεράς

Ευρωεκλογές: Η ιταλική ακροδεξιά αντιτίθεται στην υποψήφια της γερμανικής αριστεράς

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO

Η Λέγκα του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι (Ταυτότητα και Δημοκρατία) και το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές) της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι αντιτάχθηκαν στον διορισμό της Γερμανίδας ακτιβίστριας από τη ΜΚΟ Sea Watch, Κάρολα Ρακέτε, ως υποψήφιας του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς. για τις ευρωεκλογές της επόμενης χρονιάς λόγω της σύλληψης της τελευταίας το 2019 στην Ιταλία μετά από αποστολή διάσωσης στη θάλασσα.

Ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου 2024, το γερμανικό κόμμα της Αριστεράς παρουσίασε την υποψηφιότητα της Κάρολα Ρακέτε, ακτιβίστριας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καπετάνιου του Sea Watch, της ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στη Μεσόγειο για να σώσει τους μετανάστες που πλέουν από την Αφρική από τον Βορρά στις ιταλικές ακτές. .

Το 2019, η Κάρολα Ρακέτε συνελήφθη στην Ιταλία επειδή εμπόδισε ένα περιπολικό σκάφος της Finance Guard κατά τη διάρκεια μιας αποστολής διάσωσης καθώς και για προσγείωση στις ιταλικές ακτές χωρίς άδεια. Πράγματι, οι ιταλικές αρχές δεν είχαν εξουσιοδοτήσει το πλοίο και τους μετανάστες που επέβαιναν στο πλοίο να αποβιβαστούν, αλλά η Κ. Ρακέτε είχε αγνοήσει την απαγόρευση και ούτως ή άλλως ελλιμενίστηκε στο νησί Λαμπεντούζα, στα ανοιχτά της Σικελίας, συνθλίβοντας κατά τη διάρκεια μιας αποβάθρας το ιταλικό περιπολικό που προσπάθησε να το αποτρέψει.

Οι εκπρόσωποι της Λίγκας έσπευσαν να σχολιάσουν την υποψηφιότητα της  Ρακέτε στη Γερμανία, ξεκινώντας από τον Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος ευχήθηκε ειρωνικά στην Κάρολα Ρακέτε να έχει επιτυχία στην εκστρατεία της.

«Από τον εμβολισμό περιπόλων της ιταλικής οικονομικής φρουράς μέχρι την υποψηφιότητα με την αριστερά, υπάρχει μόνο ένα βήμα. Καλή τύχη, ζήτω η δημοκρατία!» , έγραψε στο Twitter.

Ο ευρωβουλευτής Μάρκο Ζάνι, πρόεδρος της ομάδας Identity and Democracy (ID) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χρησιμοποίησε επίσης την υποψηφιότητα του  για να παρακινήσει τους Ιταλούς ψηφοφόρους να αποστασιοποιηθούν από τη «ριζοσπαστική αριστερά » .

«Εμβόλησε τοπεριπολικό […] και δεν σεβάστηκε την απαγόρευση της ιταλικής αστυνομίας. Σήμερα ανακοίνωσε στο Twitter ότι θα είναι υποψήφια για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη ριζοσπαστική αριστερά της Γερμανίας — δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Ξέρω σε ποιον να κολλήσω: την Λίγκα του κ. Σαλβίνι και την Ιταλία», έγραψε ο Ζάνι στα social media.

Το μήνυμά του απηχήθηκε και από τον πρόεδρο του ομίλου της Λίγκας στις Βρυξέλλες, Μάρκο Καμπομενόζι.

«Εάν χρειαστεί, έχουμε τώρα περαιτέρω αποδείξεις ότι ο ακραίος περιβαλλοντισμός και ο «μεταναστευτικός λόγος» είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Αλλά οι Ιταλοί θα απαντήσουν το επόμενο έτος με την ψήφο τους και θα κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί », είπε.

Ομοίως, το κόμμα της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, το κόμμα των Αδελφών της Ιταλίας, τάχθηκε σθεναρά κατά της υποψηφίου της Γερμανικής Αριστεράς.

«Ανάμεσα σε ένα εμβολισμένο περιπολικό σκάφος και μια μεταφόρτωση παράνομων μεταναστών, είναι έτοιμη να γίνει η νέα πρωταθλήτρια του προοδευτισμού κατεβαίνοντας για την υπεραριστερά στη Γερμανία στις επόμενες ευρωεκλογές. Για άλλη μια φορά: η 9η Ιουνίου 2024 θα είναι ένα δημοψήφισμα: είτε η Ευρώπη της Ρακέτε είτε η δική μας Ευρώπη. Εσείς επιλέγετε», βροντοφωνάζει ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Fratelli d’Italia (ECR) Κάρλο Φιντάντσα.

Η ακτιβίστρια θα διεκδικήσει τη δεύτερη θέση στην εθνική λίστα της γερμανικής Αριστεράς, μαζί με τον Μάρτιν Σίρντεγουαν, τον άλλο ηγέτη του κόμματος και νυν βουλευτή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments