Πολιτική

Πυρκαγίες για τρίτο εικοσιτετράωρο: Οι κυβερνητικές συσκέψεις και οι επόμενες κινήσεις

Πυρκαγίες για τρίτο εικοσιτετράωρο: Οι κυβερνητικές συσκέψεις και οι επόμενες κινήσεις

Πηγή Φωτογραφίας: Ευρωκίνηση

Οι πρώτες εκτιμήσεις στο κυβερνητικό επιτελείο είναι πως ο κρατικός μηχανισμός έκανε και εξακολουθεί να κάνει με αυταπάρνηση, το καλύτερο δυνατό για να ανταποκριθεί στις συνθήκες κρίσης που προκάλεσαν οι μεγάλες πυρκαγιές σε Αττική, Βοιωτία και Κορινθία

Με τον δείκτη κίνδυνου για τις πυρκαγιές να παραμένει και σήμερα στα “κόκκινα”, η κυβέρνηση και όλος ο κρατικός μηχανισμός παραμένουν επίσης σε απόλυτη εγρήγορση και επιφυλακή προκειμένου να διαχειριστούν τα αλλεπάλληλα πύρινα μέτωπα που ξέσπασαν τα δύο προηγούμενα εικοσιτετράωρα, ενώ δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις και για τη σημερινή ημέρα.

“Ξημερώνει δύσκολη μέρα. Θυμίζουμε ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν και αύριο σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους εντάσεως 7 μποφόρ στο Αιγαίο υπεραυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης και επέκτασης πυρκαγιών. Ζητούμε τη συνεργασία όλων των πολιτών. Ο καύσωνας δεν έχει χάσει τη δυναμική του και κάθε αμέλεια μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη καταστροφή”, σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, σε έκτακτη ενημέρωση.

Οι πρώτες εκτιμήσεις στο κυβερνητικό επιτελείο είναι πως ο κρατικός μηχανισμός έκανε και εξακολουθεί να κάνει με αυταπάρνηση, το καλύτερο δυνατό για να ανταποκριθεί στις συνθήκες κρίσης που προκάλεσαν οι μεγάλες πυρκαγιές σε Αττική, Βοιωτία και Κορινθία, σημειώνοντας την άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και των εθελοντών που ρίχτηκαν από την πρώτη στιγμή στον άνισο αγώνα με την πύρινη λαίλαπα ενώ παράλληλα εκτιμάται ότι υπήρξε ο κατάλληλος συντονισμός για την αντιμετώπιση των πολλών και ταυτόχρονων εστιών.

Πρώτη προτεραιότητα σε αυτή την χρονική συγκυρία είναι να σβήσουν όλα τα πύρινα μέτωπα και να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις, ενώ στόχος είναι να καταγραφούν οι ζημιές το συντομότερο δυνατόν και να καταβληθούν οι αποζημιώσεις. Από την κυβερνητική πλευρά επισημαίνεται πως ο κρατικός μηχανισμός κάνει το καλύτερο δυνατό για να ανταποκριθεί με τη μέγιστη ταχύτητα, ενώ τονίζεται η αποτελεσματική λειτουργία του 112.

Αυτό που υπογραμμίζεται είναι πως το πρώτο μέλημα πάντα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, ακολουθεί η προστασία της περιουσίας και του φυσικού μας περιβάλλοντος, γι’ αυτό και είναι πάρα πολύ σημαντικό οι εκκενώσεις οι οποίες διατάσσονται από την πολιτική προστασία να υλοποιούνται με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα. «Η μεγάλη ποιοτική διαφοροποίηση μετά το Μάτι είναι το 112 γιατί αυτό, μαζί με τα συστήματα εκκένωσης των περιοχών, σώζει ζωές» σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης λόγω των πυρκαγιών, επέστρεψε χθες νωρίτερα από τις Βρυξέλλες όπου έχει μεταβεί για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κοινότητας Χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής και μετέβη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας. Εκεί ενημερώθηκε από τον αρχηγό και τους επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ στην σύσκεψη συμμετείχαν επίσης οι Βασίλης Κικίλιας, Βαγγέλης Τουρνάς, Άκης Σκέρτσος, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Θανάσης Κοντογεώργης και Βασίλης Παπαγεωργίου.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο επισημαίνεται πως φωτιές είχαμε και θα έχουμε, είναι και αυτό ένα από τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης την οποία βιώνουμε με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση. Το στοίχημα είναι πώς θα μπορούμε να τις περιορίσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, έτσι ώστε οι ζημιές να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες.

«Στο κομμάτι της δασοπυρόσβεσης βρισκόμαστε σε μία πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με το 2019, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η φιλοδοξία σταματάει» σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη και προσθέτουν πως προφανώς θα συνεχιστεί η προσπάθεια για την βελτίωση των συνθηκών της Πολιτικής Προστασίας. Αναφερόμενος στα βήματα που έχουν γίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τόνισε πως έχουν αυξηθεί από το 2022 στο 2023 από 3.410 στις 3.725 συνολικά τα οχήματα. Παράλληλα υπογράμμισε πως έχουν αυξηθεί τα εναέρια μέσα από 84 στα 96 και έχουν φτάσει τους 16.080 οι πυροσβέστες εκ των οποίων οι 11.260 είναι μόνιμοι

Κρίσιμος ο ρόλος των δήμων Από την κυβερνητική πλευρά επισημαίνεται πως φέτος δόθηκαν κατά 20% περισσότερα χρήματα σε σχέση με πέρυσι στους δήμους και πιο έγκαιρα από ποτέ για να καθαριστούν εκτάσεις και να υπάρχει χρόνος προετοιμασίας. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Παύλος Μαρινάκης υπογραμμίζοντας πως φέτος δόθηκαν 25 εκατομμύρια ευρώ από τον Μάρτιο. Παράλληλα υπενθύμισε την διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στους δημάρχους όπου δεν καθίσταται οικειοθελής η διαδικασία του καθαρισμού των εκτάσεων να το κάνουν αυτεπαγγέλτως (δηλαδή, σε περιπτώσεις όπου κάποιος δεν έδινε τη συναίνεσή του, δεν έβρισκαν τον ιδιοκτήτη κ.α.).

«Δεν έχουν τη δυνατότητα οι αποκεντρωμένες διοικήσεις να πάνε να δουν αν ο κάθε εργολάβος κάνει καλά τη δουλειά του. Εδώ, λοιπόν, υπάρχει και η ευθύνη ενός εκάστου εκ των δημάρχων που κάνουν χρήση των κονδυλίων και των ποσών. Γι αυτό λέγεται αυτοδιοίκηση. Εμείς αλλάξαμε τη νομοθεσία και σε περιπτώσεις που δεν επιμελείται ο ιδιοκτήτης μπορεί να παρέμβει ο δήμος και δεν υπάρχει κανένα νομικό πρόβλημα εδώ. Άρα, διαμορφώσαμε το θεσμικό πλαίσιο αλλά γεννώνται πάντοτε ζητήματα ελέγχου» τόνισε μεταξύ άλλων ο Μάκης Βορίδης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments