Πολιτική

Πέτσας: Φέτος έχουμε τα περισσότερα αντιπυρικά μέσα από ποτέ

Πέτσας: Φέτος έχουμε τα περισσότερα αντιπυρικά μέσα από ποτέ

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Συνέντευξη για τις πυρκαγιές παραχώρησε σήμερα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Στέλιος Πέτσας

Συνέντευξη για τις πυρκαγιές παραχώρησε σήμερα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Στέλιος Πέτσας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Αναφερόμενος στα αντιπυρικά κονδύλια, ο κύριος Σ. Πέτσας τόνισε ότι «η φετινή προετοιμασία έχει γίνει από τον Ιανουάριο του 2023 και τα κονδύλια προς τους δήμους έχουν δοθεί από τον Μάρτιο. Το ύψος των κονδυλίων είναι 25 εκατομμύρια ευρώ για τους δήμους και τους συνδέσμους δήμων. Πρόκειται για μια πρωτοφανή χρηματοδότηση. Το 2021 η χρηματοδότηση ήταν 18,4 εκατομμύρια ευρώ. Μιλάμε για αύξηση της τάξεως του 36%».

Ερωτηθείς για το εάν και πώς αξιοποιούνται τα χρήματα αυτά, ο κ. Στέλιος Πέτσας ανέφερε: «Πρέπει να γίνονται κάποιες ενέργειες, ιδιαίτερα στα σημεία υψηλής επικινδυνότητας που υποδεικνύει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Αυτά γίνονται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την ΚΕΔΕ και το Υπουργείο Εσωτερικών. Μιλάμε κυρίως για περιαστικά δάση, εκεί όπου μπορεί να υπάρξει μια πυρκαγιά που θα μπει στον αστικό ιστό.

Επιπλέον, πρέπει να σας πω ότι, όταν ένας ιδιώτης δεν καθαρίζει το δικό του οικόπεδο, τότε ο δήμος έχει το δικαίωμα να επέμβει αυτεπαγγέλτως και να καθαρίσει το χώρο αυτό, μετά την αποστολή ειδοποιητηρίου και προστίμου. Για την αυτεπάγγελτη είσοδο απαιτείται εισαγγελική παραγγελία, προσπαθήσαμε φέτος να βελτιώσουμε όποιες δυσλειτουργίες εμφανίστηκαν πέρυσι πρώτο χρόνο αυτής της προσπάθειας.

Από πέρυσι αρχίσαμε και τον απολογισμό. Εφέτος ο απολογισμός θα είναι καθολικός. Πρόκειται για απολογισμό για το πού πάνε τα χρήματα (καθαρισμοί, εθελοντές, μηχανήματα έργου, υδροφόρες κ.λπ.).

Τα πρόστιμα βεβαιώνονται πρώτα στο δήμο και ακολουθούν οι διαδικασίες είσπραξης. ​Φέτος έχουμε τα περισσότερα μέσα και το περισσότερο προσωπικό από ποτέ για την αντιπυρική περίοδο. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Για παράδειγμα, τα εναέρια μέσα είναι 89 ενώ ήταν 61. Το προσωπικό αριθμεί περισσότερες χιλιάδες από ό,τι στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένων των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας.

Ερωτηθείς για το εάν υπήρξε καλός συντονισμός και στην περίπτωση της Σαρωνίδας, ο κ. Πέτσας είπε: «180.000 ευρώ δόθηκαν για την πρόληψη στην περίπτωση του Σαρωνικού, ενώ το 2021 η χρηματοδότηση έφθανε τις 82.000 ευρώ. Μιλάμε για πολύ μεγάλη αύξηση. Ως προς τον σύνδεσμο Λαυρεωτικής, που περιλαμβάνει το δάσος Κουβαρά, δόθηκαν 250.000 ευρώ, ενώ δίνονταν 150.000 ευρώ.

Αυτό που χρειάζεται είναι να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια, συνεχώς, όχι μία ή δύο ημέρες. Η κλιματική αλλαγή έχει φέρει τόσα πολλά έντονα φαινόμενα που σε όλη την αντιπυρική περίοδο χρειάζεται ιδιαίτερη εγρήγορση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments