Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Οι «φίλοι» διχάζουν τους διεκδικητές της ηγεσίας

ΣΥΡΙΖΑ: Οι «φίλοι» διχάζουν τους διεκδικητές της ηγεσίας

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi.gr

Το κατώφλι της Κουμουνδούρου αναμένεται να διαβούν σήμερα το μεσημέρι οι τέσσερις διεκδικητές της Προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ

Το κατώφλι της Κουμουνδούρου αναμένεται να διαβούν σήμερα το μεσημέρι οι τέσσερις διεκδικητές της Προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ , προκειμένου να καταλήξουν σε ένα modus operandi απέναντι στα τεχνικά ζητήματα της προεκλογικής περιόδου. Με παρόντες τη Γραμματέα του κόμματος, Ράνια Σβίγκου και τον Αναπληρωτή Γραμματέα, Γιώργο Βασιλειάδη οι τέσσερις υποψήφιοι αναμένεται να θέσουν, μεταξύ άλλων, στο τραπέζι της συζήτησης τους κανόνες και τις ημερομηνίες διεξαγωγής τηλεμαχίας, το εκλεκτορικό σώμα, αλλά και τη διαδικασία της ψηφοφορίας, αναζητώντας έναν κοινό τόπο.

Κατ’ αρχήν, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Παππάς και ο Στέφανος Τζουμάκας εμφανίζονται ανοιχτοί στη διεξαγωγή ενός τηλεοπτικού αγώνα, με βάση τη λογική της αποσαφήνισης της θέσης του κάθε υποψηφίου και, κυρίως, της τόνωσης του δημόσιου ενδιαφέροντος, αλλά ο αστερίσκος δεν λείπει. Χθες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είναι υπέρ της διοργάνωσης ενός ντιμπέιτ, αλλά με έναν άλλο τρόπο θα προτιμούσε ένα debate μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ για ένα συγκεκριμένο θέμα, με την προϋπόθεση ότι “δεν είμαστε αντίπαλοι”. Πρόταση για δύο τηλεοπτικά ντιμπέιτ κατέθεσε και ο Νίκος Παππάς. Ο Νίκος Παππάς ήταν ο πρώτος που κατέθεσε αυτή την πρόταση, προτείνοντας η τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των φιναλίστ να γίνει στα τέλη Ιουλίου/αρχές Αυγούστου και η δεύτερη στα τέλη Αυγούστου, δηλαδή μετά την επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές. Σε κάθε περίπτωση, η Έφη Αχτσιόγλου και ο Στέφανος Τουζμάκας παραμένουν ανοιχτοί στη διεξαγωγή των debate.

Επομένως, ενώ τις τελευταίες ώρες αναφέρεται ότι το ενδεχόμενο διεξαγωγής τηλεοπτικού debate είναι υψηλό, δεν ισχύει το ίδιο και για το ενδεχόμενο περαιτέρω ανοίγματος της εκλογικής διαδικασίας στο κοινό, όπως θα ήθελε η Έφη Αχτσιόγλου. Αντιθέτως, καθώς το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί συνέδριο για τέτοιου είδους αλλαγές, οι υποψήφιοι πρόεδροι θα πρέπει να αρκεστούν στην κινητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων φίλων μέχρι την πρώτη ημέρα της ψηφοφορίας (10 Σεπτεμβρίου), όταν τα μέλη του κόμματος θα πρέπει να εγγραφούν για να ψηφίσουν τους νέους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ. ‘Πρέπει να αρκεστούμε στην κινητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων φίλων. Ο υποψήφιος Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε χθες ότι θεωρεί πως είναι το πιο ηθικά έντιμο και σωστό να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με τις εκλογές του Αλέξη”, είπε, αναφερόμενος στις αλλαγές που θα γίνουν στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος στις 3 Σεπτεμβρίου. Ο Νίκος Παππάς θέλησε επίσης να ανοίξει την κάλπη στην κοινωνία με την έννοια της κινητοποίησης όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Πέρα από τα διαδικαστικά των εκλογών, οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να προχωρήσουν σε αναλυτικές τοποθετήσεις επί διαφόρων θεμάτων, με τη μορφή, τη δομή και τη λειτουργία του “νέου ΣΥΡΙΖΑ” να είναι από τους βασικούς προβληματισμούς που θα τεθούν. Σε συνάντησή του με δημοσιογράφους, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι “τα εκτελεστικά κόμματα μπορούν να έχουν οργανώσεις και θεσμούς” και ότι θα πρέπει να ακούγονται οι απόψεις των μελών των κομμάτων. Σχολιάζοντας τις τάσεις, είπε ότι “πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά” και πρόσθεσε: “Είμαι υπέρ των ιδεολογικών ρευμάτων. Τα ρεύματα και οι μηχανισμοί είναι δύο διαφορετικά πράγματα” και αποκάλυψε ότι σύντομα θα παρουσιαστεί πρόταση για νέο κόμμα.

‘Το δίλημμα’, είπε χθες η Έφη Αχτσιόγλου, ‘είναι πώς θα προετοιμάσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ για το σήμερα, προγραμματικά και λειτουργικά’. ‘Νομίζω ότι πρέπει να λειτουργήσουμε ως κόμμα δομών και όχι ως κόμμα ανθρώπων’, αντέτεινε, προσθέτοντας ότι ‘πρέπει να είμαστε λειτουργικοί και αποτελεσματικοί για την κοινωνία και να μην αναπαράγουμε και τον εαυτό μας’. Στο πλαίσιο αυτό, “οι κανόνες πρέπει να ισχύουν για όλους”, υποστήριξε η κ. Αχτσιόγλου, προσθέτοντας ότι “αν συμφωνηθεί μια κοινή θέση, υπάρχουν περιπτώσεις που πρέπει να την τηρήσουμε όλοι” Η υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε για την “καλλιγραφία” που ειπώθηκε με τον τηλεοπτικό σταθμό Kontra και είπε: “Αν θέλετε να αλλάξετε την κοινωνία Αν θέλετε, δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε προσβλητική γλώσσα”, υποστήριξε.

Ζητούμενο, ωστόσο, για όλους τους υποψηφίους συνιστά ο βαθμός συμμετοχής της κοινωνίας στη διπλή, εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. «Χάσαμε σχεδόν τη μισή μας εκλογική δύναμη και αυτή η απώλεια αφορά κομμάτια του εκλογικού σώματα, τα οποία μπορούμε μεταξύ μας να τα λέμε μετριοπαθή, κεντρώα, κεντροαριστερά, τα οποία για δέκα χρόνια ήταν στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ» περιέγραψε χαρακτηριστικά χθες ο Νίκος Παππάς, καταλήγοντας πως «το μείζον ζήτημα είναι πως προσεγγίζεις αυτόν τον κόσμο ξανά».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments