Policy Briefs

Ισπανία: Βάσκοι και Καταλανοί ρυθμιστές της προοδευτικής διακυβέρνησης

Ισπανία: Βάσκοι και Καταλανοί ρυθμιστές της προοδευτικής διακυβέρνησης

Πηγή Φωτογραφίας: babylonia.gr

Οι Ισπανοί ψηφοφόροι έκλεισαν την πόρτα στο ακροδεξιό κόμμα Vox στις εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή. Παρά το ότι το κεντροδεξιό Partido Popular είναι μπροστά από τους αντιπάλους του, μια προοδευτική ένωση που αποτελείται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) και την Πλατφόρμα Sumar θα μπορούσε να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση - εάν κερδίσει την υποστήριξη των κομμάτων υπέρ της ανεξαρτησίας των Βάσκων και της Καταλονίας.

Η πιθανότητα ενός δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ του Partido Popular (PP), νικητή των εκλογών με 136 έδρες, και του Vox, που έχει 33, έχει εκλείψει, γιατί με 159 έδρες συνολικά, τα δύο κόμματα δεν έχουν φτάσει τις 176 έδρες που απαιτούνται για να αποκτήσουν την απόλυτη πλειοψηφία.

Το PSOE και η Sumar απέκτησαν μαζί 153 έδρες, πολύ μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία σε ένα κοινοβούλιο που αποτελείται από 350 έδρες. Ωστόσο, είναι βέβαιοι ότι θα λάβουν υποστήριξη από τα βασκικά εθνικιστικά κόμματα PNV και EH-Bildu καθώς και από τη Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC) υπέρ της ανεξαρτησίας , που έχουν ήδη διευκολύνει την ορκωμοσία του Πέδρο Σάντσεθ ως πρωθυπουργού το 2019.

Σε αντίθεση με το 2019, οι Καταλανοί αυτονομιστές του Junts per Catalunya (Μαζί για την Καταλονία/Μη εγγεγραμμένοι) και οι επτά έδρες τους είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση μιας σταθερής κυβέρνησης. Ωστόσο, θα είναι δύσκολο για τους Σοσιαλιστές να κερδίσουν την υποστήριξή τους καθώς οι Καταλανοί πρόκειται να ζητήσουν δημοψήφισμα ανεξαρτησίας.

«Δεν θα κάνουμε τον Πέδρο Σάντσεθ πρόεδρο [του Συμβουλίου Υπουργών] με αντάλλαγμα τίποτα. Προτεραιότητά μας είναι η Καταλονία, όχι η διακυβέρνηση του ισπανικού κράτους. δεν πρόκειται να μετακινηθούμε ούτε ένα χιλιοστό », δήλωσε η Míriam Nogueras, κύρια υποψήφια των Junts per Catalunya, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που διοργανώθηκε μετά τα αποτελέσματα των εκλογών.

“Ο Πέδρο Σάντσεθ συσσωρεύει πολλά χρέη προς την Καταλονία και δεν τους χρωστάμε τίποτα “, πρόσθεσε.

PSOE και Sumar θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τον συνασπισμό

«Ισπανοί, σύντροφοι. Περισσότεροι από εμάς, πολλοί περισσότεροι, θέλουν η Ισπανία να προχωρήσει μπροστά και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», τόνισε ο Σάντσεθ σε μια αυτοσχέδια ομιλία έξω από τα κεντρικά γραφεία του PSOE στη Μαδρίτη.

«Πολλοί άνθρωποι ανησυχούσαν και σήμερα θα κοιμούνται πιο ήσυχοι », δήλωσε η Γιολάντα Ντίαζ, πρόεδρος της Sumar.

Η Ντίαζ θεώρησε δεδομένη τη νίκη της προοδευτικής ένωσης και ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα θα ξεκινήσει συνομιλίες με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις για να « εγγυηθεί την κυβέρνηση της Ισπανίας» .

Ωστόσο, παρά την ηχηρή αισιοδοξία από την αριστερά, ένα πολιτικό αδιέξοδο και νέες εκλογές είναι πολύ πιθανές, καθώς οι Καταλανοί θα απαιτήσουν ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, το οποίο οι Σοσιαλιστές είναι απρόθυμοι να δεχτούν. Επιπλέον, οι Σοσιαλιστές άρπαξαν τις μισές ψήφους από τα Εθνικιστικά κόμματα: η υποστήριξη μιας κυβέρνησης υπό την ηγεσία των Σοσιαλιστών χωρίς δημοψήφισμα σε αντάλλαγμα θα υπονόμευε περαιτέρω την υποστήριξή τους.

Ενώ σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν συντριπτική νίκη για το Partido Popular, με επικεφαλής τον Αλμπέρτο Νούνιεζ Φειχό, το προβάδισμα του συντηρητικού κόμματος έναντι του PSOE (122 έδρες) είναι μόνο 14 έδρες, πολύ λιγότερο από το αναμενόμενο.

Η μισή νίκη του Φεϊχό

Η νίκη είναι πικρή και συνιστά ήττα για τις φιλοδοξίες του PP: στόχος δεν ήταν μόνο να κερδίσει, έναν στόχο που πέτυχε σε μεγάλο βαθμό, αλλά να «διώξει» τον εν ενεργεία πρωθυπουργό και σοσιαλιστή πρόεδρο Πέδρο Σάντσεθ καθώς και να διώξει τον «σαντσισμό», αυτόν τον «προσωποπαγή» τρόπο διακυβέρνησης του ηγέτη του PSOE , σύμφωνα με το PSOE .

Ενώ το Σούμαρ και το PSOE θα ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις για τον συνασπισμό αύριο, ο πρόεδρος του PP Φειχό διαβεβαίωσε ότι «ως υποψήφιος του κόμματος με τις περισσότερες ψήφους» , καθήκον του ήταν «να ηγηθεί αυτού του διαλόγου και να προσπαθήσει να κυβερνήσει [την Ισπανία]» . Κάλεσε επίσης τους Σοσιαλιστές και τη Σούμαρ να μην «μπλοκάρουν την Ισπανία» και να επιτρέψουν στο κόμμα με τις περισσότερες ψήφους να κυβερνήσει.

Το PP μπορεί να εισέλθει στην κυβέρνηση μόνο εάν το PSOE ή η Sumar απέχουν ή ψηφίσουν υπέρ της ανάδειξης του Φειχό ως πρωθυπουργού, κάτι που τα δύο κόμματα έχουν αποκλείσει.

Επιπλέον, το PP έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία στην άνω βουλή, τη Γερουσία, η οποία του επιτρέπει να μπλοκάρει τη νομοθετική ατζέντα μιας πιθανής προοδευτικής κυβέρνησης.

Εκτός από τη μισόλογη νίκη του PP, η βραδιά σημαδεύτηκε από μια βάναυση απώλεια 19 εδρών για το Vox (CRE) ενόψει των εκλογών του 2019, υπογράφοντας τον θάνατο μιας δεξιάς κυβέρνησης, αφού το PP και το Vox δεν έχουν την απαραίτητη πλειοψηφία, ακόμη και με τη σημαντική αύξηση των 47 εδρών για το PP.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments