Ελλάδα

Βροχή οι συλλήψεις για αυθαιρεσίες και παραβάσεις σε τουριστικές επιχειρήσεις σε Τήνο, Σύρο, Ρόδο

Βροχή οι συλλήψεις για αυθαιρεσίες και παραβάσεις σε τουριστικές επιχειρήσεις σε Τήνο, Σύρο, Ρόδο

Πηγή Φωτογραφίας: CRETA24

Απόβαση σε δημοφιλείς ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς έκαναν στελέχη των ελεγκτικών μηχανισμών διαπιστώνοντας σορεία παραβάσεων από επιχειρήσεις

Τζακούζι που φυτρώνουν σε ταράτσες ξενοδοχείων εν μία νυκτί, ξύλινες εξέδρες που ξεπροβάλλουν ξαφνικά σαν μανιτάρια στον αιγιαλό, πέργκολες που «στήνονται» σε ένα απόγευμα και τραπεζοκαθίσματα ατάκτως ερριμμένα σε αμμώδεις παραλίες, είναι μερικές μόνο από τις αυθαιρεσίες που κατέγραψαν, από τις αρχές του καλοκαιριού, τα στελέχη των ελεγκτικών μηχανισμών σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας.

Στο στόχαστρο των Αρχών μπήκαν κοσμοπολίτικα νησιά όπως η Ρόδος, η Τήνος και η Σύρος, ενώ οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν οδήγησαν σε πολλές περιπτώσεις, σε συλλήψεις επιχειρηματιών.

Μπαράζ συλλήψεων στην Τήνο

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Τήνου και τα όσα συνέβησαν στα μέσα του περασμένου Ιουνίου όταν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έκανα απόβαση στο νησί και άρχισαν να διεξάγουν έρευνα για αυθαίρετες κατασκευές.

Ο έλεγχος των Αρχών οδήγησε σε μπαράζ συλλήψεων καθώς πλήθος καταστημάτων εντοπίστηκε να έχει προβεί σε παράνομη κατάληψη του αιγιαλού μέσω ξύλινων εξεδρών, τραπεζοκαθισμάτων και ομπρελών.

Ενδεικτικές είναι δύο περιπτώσεις, ενός παραλιακού καταστήματος και ενός ξενοδοχείου. Στην πρώτη περίπτωση, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν πως η ιδιοκτήτρια του μαγαζιού είχε κατασκευάσει εντός του καταστήματος και εντός χερσαίας ζώνης αιγιαλού μία ξύλινη εξέδρα διαστάσεων 15,5 μ. μήκους και 6 μ. πλάτους, πάνω στην οποία είχε τοποθετήσει τραπέζια και καρέκλες χωρίς φυσικά να διαθέτει την ανάλογη άδεια.

Στη δεύτερη περίπτωση, ο 57χρονος ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, είχε κατασκευάσει απέναντι από την επιχείρηση και εντός χερσαίας ζώνης αιγιαλού μία ξύλινη εξέδρα 40 μ. μήκους και 5 μ. πλάτους πάνω στην οποία είχε τοποθετήσει 22 τραπέζια με 83 καρέκλες, δύο καναπέδες και ένα μπαρ 18 τμ. Επιπλέον η εξέδρα ήταν καλυμμένη από ξύλινη πέργκολα ύψους τριών μέτρων, ενώ εντός της παραλίας είχε φτιαχτεί παρανόμως και ένας ξύλινος διάδρομος. Προφανώς για τίποτα από όλα αυτά δεν υπήρχε η σχετική άδεια.

Σύρος: Το γνωστό ξενοδοχείο με τις άγνωστες αυθαιρεσίες

Ακόμη μία περίπτωση που απασχολεί δικαστικά αφορά σε ένα πολύ γνωστό ξενοδοχείο στη Σύρο το οποίο, όπως καταγγέλλεται, έχει προβεί σε σωρεία παραβάσεων.

Το εν λόγω ξενοδοχείο, που έχει προβληθεί και στο εξωτερικό από μεγάλα διεθνή ειδησεογραφικά μέσα, απέχει μόλις λίγα λεπτά από το κέντρο της Ερμούπολης και, όπως διαφημίζεται στα social media της επιχείρησης, προσφέρει ιδιωτικές πισίνες, κήπο, εντυπωσιακή θέα καθώς και εστιατόριο – μπαρ στον τελευταίο όροφο. Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι για τα περισσότερα φέρεται να μην διαθέτει τις απαιτούμενες άδειες λειτουργίας.

Η υπόθεση εκτείνεται χρονικά από το καλοκαίρι του 2020. Τότε κάτοικοι του νησιού που γειτνιάζουν με το εν λόγω ξενοδοχείο αντιλήφθηκαν ότι κάτι δεν πάει καλά, όταν είδαν ξαφνικά έξω από το σπίτι τους τεράστιους αεραγωγούς να καταλήγουν σε καμινάδες που παρέπεμπαν σε κουζίνα.

Τα χειρότερα βέβαια ήρθαν όταν ο ήλιος έπεσε και τη θέση της απογευματινής ησυχίας κατέλαβε η έντονη μουσική, η οποία συνεχίστηκε μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες. Όπως είναι λογικό οι γείτονες αντέδρασαν και η υπόθεση οδηγήθηκε στα δικαστήρια, όπου αποκαλύφθηκε το πλήρες εύρος των παρανομιών στις οποίες είχαν προχωρήσει οι επικεφαλής της επιχείρησης.

Με την υπόθεση ασχολήθηκε η δικηγόρος Χριστίνα Μητρονάτσιου η οποία, μιλώντας στο protothema.gr, εξήγησε πως, όπως αποδείχθηκε από την έρευνα των αρμόδιων Αρχών, το πολυτελές ξενοδοχείο είχε προχωρήσει σε πλείστες αυθαίρετες πολεοδομικές κατασκευές με αποτέλεσμα να επιβληθούν υψηλά πρόστιμα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την κυρία Μητρονάτσιου, οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου κατασκεύασαν παρανόμως ένα εστιατόριο στην ταράτσα της επιχείρησης και στη συνέχεια τοποθέτησαν -και πάλι παράνομα- μία ξύλινη πέργκολα περίπου 8 τμ. Παράλληλα, κατασκεύασαν καμινάδες και προέβησαν στην τοποθέτηση κλιματιστικών μονάδων εξαερισμού καθώς και επαγγελματικών ψυγείων για τη λειτουργία του εστιατορίου.

Τελικά, το παζλ των αυθαιρεσιών συμπληρώθηκε πλήρως από την αυτοψία που διενήργησαν στο σημείο στελέχη του Τμήματος Ελέγχου Κατασκευών της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, η οποία «έδειξε» τις εξής παραβάσεις:

Τοποθέτηση καμινάδας απαγωγής ατμών, άνευ εγκρίσεων Υπουργείου Πολιτισμού. Τοποθέτηση τριών τζακούζι άνευ άδειας/έγκρισης. Αλλαγή χρήσης υπαίθριου χώρου (ταράτσας) επιφάνειας 137 τ.μ. Τοποθέτηση ξύλινων πετασμάτων στο δώμα, άνευ εγκρίσεων, βάσει του ΦΕΚ 345/89, παρ. 8, άρθρο 1, τα οποία παρεμποδίζουν τη θέα των όμορων ιδιοκτητών. Ανύψωση στηθαίου δώματος κατά 35 εκατοστά. Έπειτα από τις παραπάνω διαπιστώσεις η «σκυτάλη» πέρασε στον ΕΟΤ ο οποίος, με σειρά αποφάσεων, ζήτησε τη σφράγιση των παράνομων εγκαταστάσεων.

Οι αποφάσεις ωστόσο δεν στάθηκαν ικανές να «πείσουν» τους επικεφαλής να προβούν στις νόμιμες διαδικασίες, καθώς, σύμφωνα με την κυρία Μητρονάτσιου, η σφράγιση δεν έγινε ποτέ.

Η ίδια, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», ανέφερε σχετικά: «Στην υπόθεση που χειρίστηκα πρόσφατα αγανακτήσαμε με την αδράνεια των αρμόδιων φορέων. Μετά την κινητοποίηση της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου διαπιστώθηκαν οι αυθαίρετες πολεοδομικές κατασκευές και η χρήση χώρων άνευ αδείας και επιβλήθηκαν υψηλά πρόστιμα. Σκεφτείτε να λειτουργεί νυχτερινό κέντρο στην Πλάκα ή κλαμπ με έντονη μουσική και οχλαγωγία στα Μετέωρα ή στο Πάπιγκο. Εν προκειμένω, μία επιχείρηση αυτοπροβαλλόμενη διεθνώς ως υπερπολυτελές ξενοδοχείο -στην πραγματικότητα δηλωμένη ως τουριστικό κατάλυμα- λειτουργούσε ανεξάρτητο εστιατόριο – μπαρ στο άνευ άδειας και εγκρίσεων δώμα. Η εντολέας μου άνοιγε τα παράθυρα της οικίας της και έβλεπε τον γιγάντιο αεραγωγό της καμινάδας μπροστά της, άκουγε τον θόρυβο του μηχανολογικού εξοπλισμού της επαγγελματικής κουζίνας και την έντονη μουσική μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ οι δυσώδεις οσμές κατέστησαν την οικία της ακατάλληλη προς διαβίωση».

Από τη μεριά τους, στελέχη του ξενοδοχείου, μιλώντας στο protothema.gr, ανέφεραν πως η επιχείρηση έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προσθέτοντας πως έχει κινηθεί νομικά κατά αυτών που την καταγγέλλουν.

Της… «καρέκλας» το κάγκελο στη Ρόδο

Την… τιμητική τους όμως είχε και το νησί της Ρόδου.

Ειδικότερα, όσον αφορά στο «νησί των ιπποτών», στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εντόπισαν στις αρχές Ιουλίου δύο καταστήματα τα οποία είχαν προχωρήσει σε κατάληξη χώρου παραλίας χωρίς προφανώς να διαθέτουν τις σχετικές άδειες.

Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη περίπτωση, στο μικροσκόπιο των ελεγκτών μπήκε ένα γνωστό παραλιακό εστιατόριο που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού και αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς τουρίστες. Εκτός όμως από τους τουρίστες, αποτέλεσε πόλο έλξης και για τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. τα οποία, από την έρευνα που έκαναν, διαπίστωσαν πως ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης είχε τοποθετήσει παράνομα στην παραλία, απέναντι από το κατάστημα, πέντε τραπέζια και 20 καρέκλες.

Στις ίδια περίπου ατοπήματα είχε υποπέσει και ο επιχειρηματίας του δεύτερου καταστήματος που τέθηκε υπό έλεγχο από τις Αρχές.

Ο λόγος για ένα δημοφιλές cafe – bar του οποίου οι επικεφαλής δεν δίστασαν, όπως αποδείχθηκε, να στήσουν πάνω στην παραλία μία μεγάλη ξύλινη εξέδρα και πάνω σε αυτή να απιθώσουν πλήθος τραπεζοκαθισμάτων χωρίς φυσικά να διαθέτουν τις σχετικές άδειες.

Τόσο ο ιδιοκτήτης του πρώτου καταστήματος, όσο και του δεύτερου, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments