Γεωπολιτικά

Κοράνι: Η Σαουδική Αραβία απαιτεί από τη Δανία «να σταματήσουν οι επονείδιστες πράξεις»

Κοράνι: Η Σαουδική Αραβία απαιτεί από τη Δανία «να σταματήσουν οι επονείδιστες πράξεις»

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO

Η Σαουδική Αραβία απαίτησε από τη Δανία «να σταματήσουν οι επονείδιστες πράξεις που παραβιάζουν όλες τις θρησκευτικές διδαχές, τους νόμους και τους διεθνείς κανόνες».

Η διπλωματία της Σαουδικής Αραβίας κάλεσε την επιτετραμμένη της Δανίας, στην οποία επιδόθηκε διαμαρτυρία για την καύση αντιτύπων του Κορανίου στην Κοπεγχάγη, αναφέρει δελτίο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του βασιλείου του Κόλπου που δημοσιοποιήθηκε τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες σήμερα Παρασκευή (φωτογραφία του Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via Reuters, επάνω, από διαμαρτυρία στο Ιράν για το κάψιμο αντιτύπου του Κορανίου).

«Απαίτηση»

Η διαμαρτυρία που επιδόθηκε στη δανή επιτετραμμένη διατυπώνει την «απαίτηση του βασιλείου να σταματήσουν οι επονείδιστες πράξεις που παραβιάζουν όλες τις θρησκευτικές διδαχές, τους νόμους και τους διεθνείς κανόνες».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μικρή ομάδα αντιισλαμιστών διαδηλωτών έκαψε αντίτυπα του Κορανίου μπροστά στις πρεσβείες του Ιράκ, της Αιγύπτου και της Τουρκίας στην Κοπεγχάγη έπειτα από παρόμοιες διαδηλώσεις τις τελευταίες ημέρες στη Δανία και τη Σουηδία, που έχουν προκαλέσει οργή σε μουσουλμάνους.

Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών έχουν δηλώσει ότι αποδοκιμάζουν το κάψιμο του ιερού βιβλίου του Ισλάμ, αλλά δεν μπορούν να το αποτρέψουν, σεβόμενες την προστασία της ελευθερίας του λόγου. Την περασμένη εβδομάδα, διαδηλωτές στο Ιράκ πυρπόλησαν τη σουηδική πρεσβεία στη Βαγδάτη.

Στον ΟΗΕ

Το Πακιστάν ζήτησε την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ «εξ ονόματος πολλών μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας», δήλωσε ο Πασκάλ Σιμ εκπρόσωπος του Συμβουλίου.

Στις 28 Ιουνίου, ο Σαλουάν Μομίκα, ιρακινός πρόσφυγας στη Σουηδία, έκαψε μερικές σελίδες του Κορανίου μπροστά από το μεγαλύτερο τέμενος της Στοκχόλμης, ανήμερα της μουσουλμανικής γιορτής Αιντ αλ Αντχα.

Σειρά αντιδράσεων

Το περιστατικό προκάλεσε σειρά αντιδράσεων από τον μουσουλμανικό κόσμο. Χώρες όπως το Ιράκ, το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή το Μαρόκο κάλεσαν τους σουηδούς πρεσβευτές για να διαμαρτυρηθούν.

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας, με έδρα τη Σαουδική Αραβία, ζήτησε από την πλευρά του να ληφθούν συλλογικά μέτρα για να εμποδίζονται πράξεις βεβήλωσης του Κορανίου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments