Διεθνή

Ευρωπαϊκή Ένωση: Νέες κυρώσεις στη Ρωσία – Στη λίστα άλλα επτά άτομα και πέντε οντότητες

Ευρωπαϊκή Ένωση: Νέες κυρώσεις στη Ρωσία – Στη λίστα άλλα επτά άτομα και πέντε οντότητες

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Τιμωρούνται για τη διεξαγωγή εκστρατείας με στόχο τη στρέβλωση πληροφοριών και τη διάδοση προπαγάνδας για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε να επιβάλει περιοριστικά μέτρα κατά επτά Ρώσων πολιτών και πέντε ρωσικών οντοτήτων που ευθύνονται για τη διεξαγωγή εκστρατείας χειραγώγησης ψηφιακών πληροφοριών με τίτλο «RRN» (Recent Reliable News) με στόχο τη στρέβλωση των πληροφοριών και τη διάδοση προπαγάνδας υπέρ του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Η εκστρατεία αυτή, στην οποία έχουν συμμετάσχει κρατικοί φορείς ή φορείς που συνδέονται με το ρωσικό κράτος, βασίζεται σε ψευδείς ιστοσελίδες που σφετερίζονται την ταυτότητα εθνικών μέσων ενημέρωσης και κρατικών ιστοτόπων, καθώς και σε ψευδείς λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή η συντονισμένη και στοχευμένη χειραγώγηση πληροφοριών αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης υβριδικής εκστρατείας της Ρωσίας κατά της ΕΕ και των κρατών μελών.

Ειδικότερα, το Συμβούλιο επέβαλε περιοριστικά μέτρα στo InfoRos και σε τρεις από τους ιδρυτές του. Το InfoRos είναι ένα διαδικτυακό μέσο που συνδέεται στενά με τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (GRU) και είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία περισσότερων από 270 διαδικτυακές εικόνες μέσων ενημέρωσης που επιδίδονται σε προπαγάνδα υπέρ του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

‘Αλλες καταχωρίσεις αφορούν την ANO Dialog, μια ρωσική μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε από το Τμήμα Πληροφοριών και Τεχνολογίας της Μόσχας και συνδέεται στενά με το Προεδρικό Γραφείο, το Ινστιτούτο της Ρωσικής Διασποράς, καθώς και τις Social Design Agency και Structura National Technologies, δύο ρωσικές εταιρείες ΤΠ οι οποίες εμπλέκονται στην εκστρατεία ψηφιακής παραπληροφόρησης «RRN» (Recent Reliable News) που κατευθύνεται από τη Ρωσία, και εξέχοντες εκπροσώπους των παραπάνω οντοτήτων.

Όπως επισημαίνεται, η ΕΕ έχει εξελίξει τα εργαλεία και τις προσεγγίσεις της για την αντιμετώπιση της χειραγώγησης πληροφοριών και των παρεμβάσεων από το εξωτερικό (FIMI). Τα μέτρα που θεσπίστηκαν αποτελούν μέρος αυτής της πολιτικής.

Συνολικά, τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ για ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας επιβάλλονται πλέον έναντι περίπου 1.800 ατόμων και οντοτήτων. Όλα τα πρόσωπα που έχουν καταχωρηθεί υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, ενώ απαγορεύεται να τους διατίθενται κεφάλαια από πολίτες και εταιρείες της ΕΕ. Επιπλέον, τα φυσικά πρόσωπα υπόκεινται σε ταξιδιωτική απαγόρευση, βάσει της οποίας δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στο έδαφος της ΕΕ ή να διέλθουν από αυτό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments