Πολιτική

Δένδιας: Κατεπείγουσα ΕΔΕ για τη Νέα Αγχίαλο – Εισαγγελική παρέμβαση για τις πυρκαγιές

Δένδιας: Κατεπείγουσα ΕΔΕ για τη Νέα Αγχίαλο –  Εισαγγελική παρέμβαση για τις πυρκαγιές

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Βελτιωμένη εμφανίζεται σήμερα η γενική εικόνα της στη Μαγνησία

Για τα ζητήματα πυρασφάλειας πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώροθα πραγματοποιηθούν επιθεωρήσεις των μέτρων πυρασφάλειας, όπως και ασκήσεις πυρασφάλειας, σε σχηματισμούς και μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλη τη χώρα, τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Αντικείμενο των επισκέψεων είναι οι επιτόπιοι έλεγχοι, η διεξαγωγή ασκήσεων πυρασφάλειας και η εξέταση όλων των ζητημάτων που αφορούν στην ασφάλεια προσωπικού και μέσων, όπως και η εφαρμογή των σχεδίων ασφαλείας σε όλες τις μονάδες της χώρας.

Καλύτερη η εικόνα στη Μαγνησία

Βελτιωμένη εμφανίζεται σήμερα η γενική εικόνα της στη Μαγνησία. Όλες οι εστίες που εξακολοθούν να υφίστανται , βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές, πλην του μετώπου μεταξύ Σέσκλου και Χρυσής Ακτής Παναγίας. Από τις πρώτες πρωινές ώρες άρχισαν να πετούν πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα και κάνουν συνεχείς ρίψεις νερού.

Οι εστίες στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου είναι στην περιοχή μεταξύ Αερινού, Περιβλέπτου και Κοκκίνας του δήμου Ρήγα Φεραίου, που τη νύχτα πέρασε και τον αυτοκινητόδρομο Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Επίσης ,κοντά στη θέση “Στούπι” και πάνω από το “Κοκκινος Club” αλλά βρίσκεται υπό έλεγχο και μεταξύ της Χρυσής Ακτής Παναγίας και του Σέσκλου,σε δύσβατη περιοχή που κατακαίει χαμηλή και θαμνώδη βλάστηση.

Σε όλα τα σημεία της φωτιάς δίνουν μάχη για να ελέγξουν τις φλόγες επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις,οι οποίες συνεπικουρούνται από επτά αεροπλάνα πυρόσβεσης.

Οι άνεμοι έχουν κοπάσει στη Μαγνησία από χθες το βράδυ και επικρατεί σχεδόν άπνοια.

Καλύτερη είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι πυρκαγιές και σε Λαμία, Ρόδο, Κέρκυρα και Κάρυστο, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις ωστόσο να συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις ισχυρές αναζωπυρώσεις. Το απόγευμα της Πέμπτης οι φλόγες έφτασαν σε αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας, που βρίσκεται στην περιοχή Καραμπά, κοντά στην 111 Πτέρυγα Μάχης, στη Νέα Αγχίαλο, προκαλώντας ισχυρές εκρήξεις.

Όσοι βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή κλήθηκαν να απομακρυνθούν και ειδοποιήθηκαν με μήνυμα του 112 ώστε να εκκενώσουν την περιοχή των εκρήξεων Καραμπά και Αγχιάλου σε απόσταση 3 χιλιομέτρων.

Όπως τόνισαν πηγές του ΓΕΑ δεν κινδύνεψε ανθρώπινη ζωή από την εκδηλωθείσα πυρκαγιά στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου υπογραμμίζοντας ότι από την φωτιά επηρεάστηκε τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης (111ΠΜ) στην περιοχή Καράμπα.

Στην Νέα Αγχίαλο, στελέχη του Λιμενικού ανέλαβαν την επιβίβαση πολιτών στα σκάφη ιδιωτών, που είχαν συγκεντρωθεί στο λιμάνι. Οι πολίτες μεταφέρθηκαν στο λιμεναρχείο του Βόλου για καταμέτρηση και εν συνεχεία στο Εκθεσιακό Κέντρο του Βόλου.

Το Εκθεσιακό Κέντρο Βόλου υποδέχτηκε περισσότερα από 1000 άτομα καθώς μετατράπηκε σε χώρο υποδοχής και φιλοξενίας των πολιτών που απομακρύνθηκαν από τις περιοχές που απείλησε η πυρκαγιά. Επίσης, δΔόθηκε εντολή να μετασταθμεύσουν έλαβαν τα F-16 από την 111 Πτέρυγα Μάχης.

Πώς συνέβη η έκρηξη, εξήγησε σε ανακοίνωσή του το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας το οποίο και γνωστοποίησε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και δεν υπάρχει πια ενεργό μέτωπο γύρω από τη βάση.

Ν. Δένδιας: Έλεγχος σχεδίων πυρασφάλειας σε όλα τα στρατόπεδα – ΕΔΕ για τις ευθύνες

Τη διενέργεια κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής  Εξέτασης για την έκρηξη στη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στη Νέα Αγχίαλο ζήτησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ανακοινώνοντας τον έλεγχο των σχεδίων πυρασφάλειας σε όλα τα στρατόπεδα.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η ασφάλεια του προσωπικού, των εγκαταστάσεων και του υλικού αποτελεί διαχρονικά προτεραιότητα. Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την παρούσα κυβέρνηση και ύψιστη προτεραιότητα για όλους», υπογράμμισε, ενώ για τη διερεύνηση των ευθυνών στην έκρηξη της Νέας Αγχιάλου, τόνισε πως εάν υπάρχουν, θα αποδοθούν στο ακέραιο.

Συγκεκριμένα ο Νίκος Δένδιας ανέφερε:

«Σχετικά με το χθεσινό περιστατικό, της πυρκαγιάς στη Νέα Αγχίαλο, σε  τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης,  στην περιοχή Καράμπα της Μαγνησίας, έχω λάβει αναλυτική έγγραφη ενημέρωση, από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.

Ζήτησα από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο τη διενέργεια κατεπείγουσας  Ένορκης Διοικητικής  Εξέτασης. Ήδη,  εκδόθηκε η απόφαση διενέργειάς της από Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.

Το τι συνέβη θα διερευνηθεί ενδελεχώς. Αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν. Στο ακέραιο.  Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπήρξε θέμα ασφάλειας για την ίδια την 111 Πτέρυγα Μάχης.

Στο ευρύ πλαίσιο:  Ζήτησα τον έλεγχο των Συστημάτων Πυρασφάλειας όλων των σχηματισμών, όλων των στρατοπέδων, όπως και των πάσης φύσεως στρατιωτικών εγκαταστάσεων της πατρίδας μας.

Ζήτησα τον επανέλεγχο των Σχεδίων Πυρασφάλειας, όλων των Στρατοπέδων, όλων των Μονάδων και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω:  Η ασφάλεια του προσωπικού, των εγκαταστάσεων, του υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελεί απόλυτη διαχρονική προτεραιότητα της Κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την παρούσα Κυβέρνηση. Αποτελεί υψίστη προτεραιότητα για όλους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments