Global News

BBC: Μπάιντεν και Μελόνι υπόσχονται να τονώσουν τους δεσμούς ΗΠΑ – Ιταλίας απέναντι στην Κίνα

BBC: Μπάιντεν και Μελόνι υπόσχονται να τονώσουν τους δεσμούς ΗΠΑ  – Ιταλίας απέναντι στην Κίνα

Πηγή Φωτογραφίας: Bloomberg.com

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δέχθηκε στον Λευκό Οίκο την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, με την οποία συμφώνησε να εμβαθύνουν τους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και να ενισχύσουν τη συνεργασία ενόψει των προκλήσεων που θέτει η Κίνα.

Η πρώτη γυναίκα που ήρθε στην εξουσία στην Ιταλία τον περασμένο Οκτώβριο, η Τζόρτζια Μελόνι, προσπαθεί να επιβληθεί στη διεθνή σκηνή όταν η Ρώμη θα ασκήσει την εκ περιτροπής προεδρία της G7 το επόμενο έτος. Ο υπερσυντηρητικός κυβερνητικός συνασπισμός του έχει εντελώς αποκλίνουσες θέσεις από αυτές του Τζο Μπάιντεν για τα δικαιώματα των αμβλώσεων και τα δικαιώματα LGBTQ.

Ο Δημοκρατικός ένοικος του Λευκού Οίκου χρησιμοποίησε τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ιταλία πέρυσι για να προειδοποιήσει τους φιλελεύθερους για τους κινδύνους που απειλούν τις παγκόσμιες δημοκρατίες. Την Πέμπτη, ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι έγινε «φίλος» με τη Τζόρτζια Μελόνι όταν την φιλοξένησε. Η Ιταλίδα ηγέτης είπε αργότερα στους δημοσιογράφους ότι είχε σαφή προτίμηση για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αυτό δεν θα την εμπόδιζε να έχει «εξαιρετικές σχέσεις» με τον Αμερικανό πρόεδρο. Καμία αναφορά δεν της έγινε για το θέμα των δικαιωμάτων LGBTQ, είπε η Τζόρτζια Μελόνι.

«Ξέρουμε ποιοι είναι οι φίλοι μας όταν οι καιροί είναι δύσκολοι», είπε όταν άνοιξε μια συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου σε αυτή την πρώτη της επίσκεψη στην Ουάσιγκτον. Οι δύο κυβερνήσεις τόνισαν ότι αυτό το ταξίδι λειτούργησε ως ευκαιρία για να επιβεβαιωθεί η στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της βοήθειας δισεκατομμυρίων δολαρίων που παρείχε η Δύση στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Ουάσιγκτον ελπίζει ότι το ενιαίο μέτωπο που επιδεικνύεται από τη Δύση εναντίον της Μόσχας θα αποτρέψει το Πεκίνο από το να προσπαθήσει να αλλάξει το status quo σχετικά με την Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί αποστάτη επαρχία, χωρίς να αποκλείει τη χρήση βίας για να την επαναφέρει στο μίσχο της. Ο Τζο Μπάιντεν και η Τζόρτζια Μελόνι τόνισαν σε κοινή τους δήλωση τους τομείς συνεργασίας και ενότητας, υποσχόμενοι να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία όσο χρειαστεί και να ενισχύσουν τις ανταλλαγές για τις «προκλήσεις» που θέτει η Κίνα.

Αναμένεται ότι ο Ιταλός ηγέτης θα αποφασίσει τους επόμενους μήνες για το αν θα διατηρήσει ή όχι τη Ρώμη στο τεράστιο σχέδιο υποδομών που εφαρμόζει το Πεκίνο, μια πρωτοβουλία που προσπαθεί να αντιμετωπίσει η Ουάσιγκτον. Η Ιταλία έγινε η πρώτη και μέχρι στιγμής η μοναδική χώρα της G7 που εντάχθηκε στο κινεζικό σχέδιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments