Nέα της αγοράς

Βενζίνη: Σε υψηλό 9 ετών στις ΗΠΑ – Πληθωριστικό καμπανάκι για κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις

Βενζίνη: Σε υψηλό 9 ετών στις ΗΠΑ – Πληθωριστικό καμπανάκι για κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις

Πηγή Φωτογραφίας: ot.gr

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της βενζίνης έχουν αυξηθεί 20 % σε ετήσια βάση

Σε υψηλό εννέα μηνών εκτοξεύτηκαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τη βενζίνη στις ΗΠΑ και στην Ασία δίνοντας αμέσως ώθηση στις τιμές λιανικής.

Οι τιμές της βενζίνης έχουν πάρει φωτιά λόγω απροσδόκητων διακοπών στα διυλιστήρια και των χαμηλότερων από το κανονικό αποθεμάτων για αυτή την εποχή του χρόνου, σε βασικούς κόμβους αποθήκευσης όπως στον Κόλπο του Μεξικού και στη Σιγκαπούρη, επισημαίνει το Bloomberg.

Eνδεικτικό είναι ότι στις παγκόσμιες αγορές ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου ελάχιστη μεταβολή έχουν σε ετήσια βάση, τα συμβόλαια βενζίνης στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 20%.

Πονοκέφαλος στις τράπεζες

Η αναζωπύρωση της τιμής της βενζίνης προκαλεί νέο πονοκέφαλο στις κεντρικές τράπεζες, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έρχονται αντιμέτωποι με τον προβληματισμό εάν και πόσο ακόμη πρέπει να συνεχίσουν τη νομισματική σύσφιγξη μπροστά στον κίνδυνο αναζωπύρωσης του πληθωρισμού.

Οι τιμές της ενέργειας είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που έχουν συμβάλει στην αύξηση του πληθωρισμού παγκοσμίως και ειδικά η βενζίνη αποτελεί είδος πρώτης ανάγκης στην καθημερινότητα.

Στις ΗΠΑ, η χαλάρωση των τιμών στην αντλία θα είναι επίσης ένα κρίσιμο ζήτημα για την κυβέρνηση, έναν χρόνο πριν από τις εκλογές, ειδικά έχοντας δώσει εντολή για τη διάθεση ενός μεγάλου μέρους του στρατηγικού αποθέματος πετρελαίου της χώρας το περασμένο καλοκαίρι.

Στην Ευρώπη, οι τιμές της βενζίνης αυξάνονται ταχύτερα από το αργό, αν και αυτή η τάση δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί πλήρως σε υψηλότερο κόστος στην αντλία.

Η παγκόσμια προσφορά βενζίνης δεν κατάφερε να ανακάμψει σημαντικά από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα παρά τις προσθήκες της ικανότητας διύλισης στη Μέση Ανατολή, στην Κίνα και στις ΗΠΑ.

Αυτές οι επεκτάσεις δεν ήταν αρκετές για να αντισταθμίσουν μια σειρά από απρόβλεπτες διακοπές, συμπεριλαμβανομένης της μονάδας Baton Rouge της Exxon Mobil στις ΗΠΑ, του Pernis της Shell στο Ρότερνταμ και της εγκατάστασης Mizushima της ENEOS Holdings στην Ιαπωνία. Αυτές οι διαταραχές περιόρισαν τις προμήθειες σε μια εποχή που τα αποθέματα εξακολουθούν να είναι χαμηλά και η ζήτηση αυξημένη.

Στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού, μια σειρά δεικτών υποδηλώνουν έντονη ζήτηση. Τα επίπεδα συμφόρησης στις 15 πόλεις με τις περισσότερες ταξινομήσεις αυτοκινήτων έχουν αυξηθεί κατά περίπου 25% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021. Ταυτόχρονα, τα εμπορικά αποθέματα βενζίνης έχουν εκτιμηθεί στα χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον από το 2019.

Η ζήτηση βενζίνης στην Κίνα υπολογίζεται τον Ιούλιο 14% υψηλότερη από ό,τι τον ίδιο μήνα του 2019.

Στην Ευρώπη, η χρήση βενζίνης έχει επίσης ανακάμψει, με τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία να καταγράφουν αυξήσεις στην κατανάλωση σε ετήσια βάση, ενώ ταυτόχρονα, γίνονται αισθητές οι πρώτες επιπτώσεις από τις κυρώσεις στη Ρωσία, που στερούν από τα διυλιστήρια αργό και άλλες πρώτες ύλες για βενζίνη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments