Πολιτική

Ο Ράμα και η υπονόμευση των ελληνοαλβανικών σχέσεων

Ο Ράμα και η υπονόμευση των ελληνοαλβανικών σχέσεων

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Η υπόθεσή του θα εξετασθεί στην ολομέλεια του δικαστηρίου αλλά… σε έναν χρόνο.

Την Τετάρτη το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλβανίας εξέτασε τον φάκελο του αιτήματος του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη, για αποφυλάκισή του υπό όρους και έκρινε ότι πρέπει να παραμείνει προφυλακισμένος. Η υπόθεσή του θα εξετασθεί στην ολομέλεια του δικαστηρίου αλλά… σε έναν χρόνο. Ο κ. Μπελέρης συνελήφθη λίγο πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Αλβανία, στις 11 Μαΐου, με την κατηγορία της προσπάθειας εξαγοράς ψήφου. Έκτοτε παραμένει προφυλακισμένος.

Σύμφωνα με την αλβανική νομοθεσία, αν δεν προσέλθει ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου εντός τριών μηνών από τη συγκρότησή του, που έγινε στις 27 Ιουνίου, τότε θα εκπέσει του αξιώματός του και θα ξαναπροκηρυχθούν εκλογές. Ο ίδιος ο κ. Μπελέρης, μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή», κατήγγειλε ότι στόχος του καθεστώτος Έντι Ράμα είναι να παραμείνει ο Δήμος σε αλβανικά χέρια, καθώς αν αναλάβει δήμαρχος αναγκαστικά θα περιέλθουν στα χέρια του αποδεικτικά στοιχεία που σήμερα δεν είναι δημόσια προσβάσιμα για την αρπαγή περιουσιών Ελλήνων, σε φίλους του καθεστώτος, «επενδυτές». Δηλαδή αποδεικτικά στοιχεία για εκβιασμούς που έγιναν προκειμένου να υπογραφούν προσύμφωνα πώλησης περιουσιών ομογενών. Τα συμφέροντα που υπηρετεί η κυβέρνηση Ράμα σε αυτή την περίπτωση είναι τέτοια που δεν διστάζει να καταπατά κάθε έννοια του κράτους δικαίου προκειμένου να επιτύχει τον στόχο της. Ο Μπελέρης κρατείται σχεδόν επί 80 ημέρες χωρίς να έχει περάσει από ανάκριση, ενώ η δικογραφία βρίθει δικονομικών παραβάσεων. Χαρακτηριστική είναι η πλαστογράφηση του ποινικού του μητρώου, το οποίο είναι διαφορετικό από εκείνο που πριν από δύο μήνες είχαν εκδώσει οι αλβανικές Αρχές και το υπέβαλε στην Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή. Εκείνο το μητρώο ήταν καθαρό κι έτσι του επετράπη να μετάσχει στις εκλογές. Δεν περίμεναν βέβαια ότι θα εκλεγόταν δήμαρχος.

Η υπόθεση Μπελέρη επηρεάζει αρνητικά και τις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταστήσει ξεκάθαρο στον κ. Ράμα ότι η πορεία της Αλβανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση περνά μέσα από την εγκαθίδρυση κράτους δικαίου που σήμερα δεν υπάρχει, αλλά που προβλέπεται σύμφωνα με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο εκφράζει την ανησυχία της, καθώς η Αλβανία παραβιάζει τη βασική αρχή του δικαίου, το τεκμήριο της αθωότητας. Ανησυχεί επίσης συνολικά για το αν γίνονται σεβαστά θεμελιώδη δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Ο πρόεδρος της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αλβανίας για την ενταξιακή πορεία της χώρας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, ήταν το ίδιο αυστηρός, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, έχει θέσει και θα ξαναθέσει το πρόβλημα σε όλα τα ευρωπαϊκά φόρα.

Οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Ράμα εναντίον της ελληνικής μειονότητας, με τελικό στόχο την υφαρπαγή περιουσιών σε μια περιοχή που θεωρείται φιλέτο για τουριστική ανάπτυξη, είναι εμφανείς. Το ζήτημα είναι ότι ο Ράμα με τη στάση του δεν στρέφεται μόνο εναντίον των Ελλήνων της Αλβανίας αλλά και εναντίον των Αλβανών, καθώς η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανάψει το «πράσινο φως» στην ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας στην ΕΕ υπό το καθεστώς διώξεων σε βάρος της ελληνικής μειονότητας. Ο κ. Ράμα πρέπει να καταλάβει ότι στην Ευρώπη υπάρχουν κανόνες δημοκρατίας που τηρούνται απαρέγκλιτα. Αλλά προφανώς τα συμφέροντα των «φίλων» που πρέπει να εξυπηρετήσει, εμποδίζοντας τον Μπελέρη να αναλάβει δήμαρχος, είναι σημαντικότερα από το πραγματικό συμφέρον του λαού του και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments