Ελλάδα

“Δεν έχουν γίνει καταγγελίες” η απάντηση του υπουργού για τις παρενοχλήσεις γυναικών αστυνομικών

“Δεν έχουν γίνει καταγγελίες” η απάντηση του υπουργού για τις παρενοχλήσεις γυναικών αστυνομικών

Πηγή Φωτογραφίας: Αθλητική Προετοιμασία ΤΕΦΑΑ,

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη απαντούν στις καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις στην ΕΛΑΣ.

Λίγο μετά τα δημοσιεύματα στον Τύπο για τις καταγγελίες γυναικών αστυνομικών περί παρενόχλησης βίας και εκφοβισμού από άνδρες συναδέλφους τους στην ΕΛΑΣ, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προχώρησε σε ανακοίνωση. Όπως σημειώνει το υπουργείο, οι εν λόγω καταγγελίες “δεν έχουν καταγγελθεί και καταγραφεί υπηρεσιακά” και το έγγραφο που επικαλείται η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” δεν είναι εμπιστευτικό.

Παράλληλα η ανακοίνωση κάνει λόγο για “μηδενική ανοχή” σε τέτοιου είδους ζητήματα που “αντιμετωπίζονται με την αυστηρότητα που ορίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία και τους εσωτερικούς κανονισμούς της ΕΛ.ΑΣ.”

Αναλυτικά η ανακοίνωση: Σχετικά με σημερινό δημοσίευμα στον Τύπο, στο οποίο γίνεται αναφορά σε “σεξουαλικές παρενοχλήσεις στην ΕΛ.ΑΣ.”, πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διευκρινίζουν τα εξής:

Οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση εντός της Ελληνικής Αστυνομίας, που αναφέρονται στο δημοσίευμα, δεν έχουν καταγγελθεί και καταγραφεί υπηρεσιακά.

Το έγγραφο, που επικαλείται το δημοσίευμα, αφενός δεν είναι εμπιστευτικό και αφετέρου αποτελεί συνέχεια σχετικών εγγράφων του Υπουργείου Εσωτερικών, για τον τρόπο που πρέπει εν γένει οι Δημόσιες Αρχές και εν προκειμένω η ΕΛ.ΑΣ. να διαχειρίζονται περιστατικά και καταγγελίες για φαινόμενα ηθικής παρενόχλησης και βίας εντός του προσωπικού τους.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι αποτελεί πάγια αρχή της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη η μηδενική ανοχή σε ζητήματα που αφορούν την αξιοπρέπεια του ατόμου και ξεκαθαρίζεται ότι τυχόν τέτοια περιστατικά αντιμετωπίζονται με την αυστηρότητα που ορίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία και τους εσωτερικούς κανονισμούς της ΕΛ.ΑΣ..

Υπενθυμίζεται ότι σε ρεπορτάζ η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” ανέφερε ότι χθες εκδόθηκε από το αρχηγείο προειδοποιητική αναφορά που απευθύνεται ακόμα και σε υψηλόβαθμους αξιωματικούς, τους οποίους καλεί “να μαζευτούν”, επισημαίνοντας ότι “περιστατικά ηθικής παρενόχλησης, βίας ή εκφοβισμού εντός της αστυνομίας δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά”.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το αρχηγείο αναγκάστηκε να προχωρήσει στην έκδοση του εμπιστευτικού προειδοποιητικού εγγράφου, καθώς είχαν προηγηθεί τουλάχιστον τέσσερα ή πέντε περιστατικά, στα οποία έχουν καταγγελθεί αξιωματικοί για κακοποιητική συμπεριφορά, εκτός από τις καταγγελίες που αναφέρονται σε περιστατικά βίαιων επεισοδίων σε αστυνομικές υπηρεσίες, εκτός Κατεχάκη.

“Διατύπωναν σεξουαλικά υπονοούμενα σε βάρος τους, επιχειρούσαν να τις απομονώσουν σε χώρους των γραφείων. Επίσης, καταγγέλλεται πως όταν οι γυναίκες θύματα δεν ενέδιδαν οι εν λόγω αξιωματικοί άλλαζαν συμπεριφορά, μιλούσαν με προσβλητικό λόγο σε βάρος τους, τις συκοφαντούσαν σε άλλους ένστολους, αποδίδοντάς τους ανήθικη συμπεριφορά”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Η αναφορά σε “Δράκο” Μάλιστα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου, ένας εκ των καταγγελλόμενων αξιωματικών αποκαλείται στα γραφεία της Κατεχάκη με το προσωνύμιο “Δράκος” λόγω της επιθετικής συμπεριφοράς του απέναντι στις συναδέλφους του, ενώ γίνεται λόγος για προσπάθεια συγκάλυψης των αναφορών και αφόρητες πιέσεις, γεγονός που είχε οδηγήσει γυναίκες αστυνομικούς στη σκέψη ακόμα και να αποχωρήσουν από το σώμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments