Nέα της αγοράς

ING: Η εμμονή του δομικού πληθωρισμού «δένει τα χέρια» της ΕΚΤ

ING: Η εμμονή του δομικού πληθωρισμού «δένει τα χέρια» της ΕΚΤ

Πηγή Φωτογραφίας: αρχείου

Σε ανάλυσή της η ολλανδική τράπεζα υπογραμμίζει ότι η πορεία κυρίως του δομικού δείκτη αφήνει περιθώρια και για μία ακόμη αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% τον Σεπτέμβριο.

Πτωτική πορεία ακολούθησε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Ιούλιο, βάσει των προκαταρκτικών εκτιμήσεων της Eurostat, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί στο 5,3% και τον δομικό να φθάνει στο 5,5%.

Όπως τονίζει σε ανάλυσή της η ING στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, η τράπεζα θα έχει στη διάθεσή της μόνο ένα επιπλέον στοιχείο για τον πληθωρισμό, προκειμένου να αποφασίσει αν θα αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια ή θα διακόψει τον κύκλο σύσφιξης.

Η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Ιουλίου ότι η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να σπάσει την πλάτη του πληθωρισμού και να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2% μεσοπρόθεσμα σε βιώσιμη βάση.

Την ίδια ώρα η «δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού» παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς αυτό επισημάνθηκε ως ένα από τα τρία κριτήρια στα οποία θα βασιστούν οι αποφάσεις πολιτικής (τα άλλα δύο είναι η αξιολόγηση των προοπτικών του πληθωρισμού και η ισχύς της νομισματικής μετάδοσης). Και είναι ίσως ακόμη και το πιο σημαντικό κριτήριο, καθώς η ΕΚΤ έχει αρχίσει να έχει σοβαρές αμφιβολίες για την προβλεπτική ικανότητα των υποδειγμάτων της.

Η πορεία του πληθωρισμού στην ευρωζώνη

Αλλά το πώς μελετώνται στην πραγματικότητα αυτές οι δυναμικές είναι ένα ανοιχτό ερώτημα. Στον γερμανικό Τύπο, ένα σχόλιο ανώνυμης επίσημης πηγής στη Σίντρα , όπου η ΕΚΤ είχε το ετήσιο συνέδριό της, ερμηνεύτηκε ως πιθανότητα ότι η ΕΚΤ θα σταματούσε τον κύκλο σύσφιξης μετά από τρεις διαδοχικές μειώσεις του πυρήνα του πληθωρισμού. Δεδομένου ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού δεν έχει καν αρχίσει να πέφτει, το τέλος των αυξήσεων των επιτοκίων δεν φαίνεται να είναι κοντά ακολουθώντας αυτό το σκεπτικό.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να δίνεται μεγάλη έμφαση σε σχόλια ανώνυμων πηγών. Και ενώ σίγουρα εκτιμάται ότι μια πτώση του πυρήνα του πληθωρισμού θα μπορούσε να αποτελέσει έναυσμα για να αλλάξει ταχύτητα η ΕΚΤ, οι αναλυτές της ING εκτιμούν ότι ότι η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να βασίζεται σε έναν μηχανικό κανόνα.

Ένα άλλο ζήτημα είναι το πώς θα μετρηθεί η «δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού». Η εξέταση των στοιχείων του ετήσιου πυρήνα του πληθωρισμού λέει τόσα πολλά για το περσινό επίπεδο τιμών όσο και για το σημερινό. Οι επιδράσεις της βάσης μπορούν πράγματι να έχουν πολύ ισχυρό αντίκτυπο. Ως εκ τούτου, τα τρέχοντα ετήσια στοιχεία για τον πυρήνα του πληθωρισμού στην ευρωζώνη έχουν επηρεαστεί από την προσωρινή εισαγωγή ενός φθηνού εισιτηρίου τρένου στη Γερμανία πέρυσι.

Ως εκ τούτου, είναι πολύ πιο ενδιαφέρον να εξετάσουμε μόνο την εξέλιξη των τιμών τους τελευταίους μήνες, χρησιμοποιώντας στοιχεία με εποχικές προσαρμογές που δημοσιεύει η ΕΚΤ. Δεδομένου ότι οι μεταβολές από μήνα σε μήνα είναι λίγο πιο ευμετάβλητες, λαμβάνουμε την ετήσια μεταβολή των εποχικά διορθωμένων τιμών από τρίμηνο σε τρίμηνο.

Τα καλά νέα είναι ότι αν εξετάσουμε τον πληθωρισμό σε επίπεδο γενικής τιμής, το μέτρο αυτό διαμορφώνεται στο 2%, αν και το ποσοστό αυτό επηρεάζεται φυσικά σε μεγάλο βαθμό από τις τιμές της ενέργειας. Ο πληθωρισμός χωρίς τα τρόφιμα και την ενέργεια, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 5,8% τον Απρίλιο, διαμορφώθηκε στο 3,8% τον Ιούλιο. Αυτό είναι ήδη μια ωραία μείωση, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται σαφώς πάνω από τον στόχο του 2%.

Πιο αναλυτικά, εντυπωσιακή είναι η ταχεία πτώση του πληθωρισμού των τιμών των βιομηχανικών αγαθών χωρίς ενέργεια, συνέπεια της συνεχιζόμενης διόρθωσης των αποθεμάτων και της πτώσης των τιμών των εισροών. Ωστόσο, ο πληθωρισμός των τιμών των υπηρεσιών, ενώ επίσης μειώνεται, εξακολουθεί να βρίσκεται στο 4,5%. Τα στοιχεία των ερευνών υποδηλώνουν ότι η αργή πτωτική τάση θα συνεχιστεί, αλλά αν το κριτήριο της ΕΚΤ είναι η τρέχουσα «δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού», τότε θα ήταν σίγουρα πρόωρο να αποκλειστεί ένα επιτόκιο καταθέσεων 4%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments